با گسترش شبکه های اجتماعی و استقبال مردم از خرید آنلاین جرائم مالی نیز افزایش پیدا کرده است. پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات که به اختصار آن را پلیس فتا می نامند، مسئول رسیدگی به کلاهبرداری های آنلاین و انواع تهدید و تخلف در فضای مجازی است. اگر نیاز دارید بدانید چطور به پلیس فتا شکایت کنیم ، خواندن این مطلب از ویکی چه به شما کمک می کند.
پلیس فتا چیست؟
پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) در سال 1389 به عنوان یکی از مراجع رسمی برای برخورد با جرایم فضای مجازی معرفی شد. این سازمان وظایف خود را اینگونه تعریف می کند:
تأمین امنیت فضای تولید و تبادل مجازی اطلاعات کشور
پاسداری از هویّت دینی، ملّی و ارزشهای انسانی
حفظ حریم خصوصی و آزادی های مشروع
تامین اعتماد و آسودگی خاطر آحاد شهروندان جامعه برای انجام تمامی امور قانونی
جرایمی که در پلیس فتا پیگیری می شود:
دسترسی غیر مجاز یا هک حساب کاربری
برداشت غیر مجاز از حساب بانکی اشخاص
شنود، جعل و تخریب و اخلال در سامانه های اینترنتی و رادیویی
سرقت و کلاه برداری
انجام امور خلاف عفت و اخلاق عمومی
خدشه دار کردن حریم خصوصی افراد
نشر اکاذیب
تولید و انتشار محتوای غیر قانونی
استفاده ی غیر مجاز از پهنای باند بین المللی
بیشترین جرایم اینترنتی ثبت شده در ایران مربوط به تخلفات مالی و برداشت غیر قانونی از حساب بانکی افراد با دسترسی به رمز 4 رقمی یا رمز دوم آنها از طریق درگاه پرداخت فیشینگ است. رتبه ی بعدی تخلفات مربوط به هک و یا تهدید توسط عکس و فیلم خصوصی افراد است. در این موارد اولین واکنش معمولا ترس از آبرو و انتشار خبر است و فرد سعی دارد با پرداخت باج جلوی انتشار تصاویر خصوصی خود را بگیرد در حالی که مراجعه به پلیس فتا و ثبت شکایت بهترین و منطقی ترین راه برای مقابله با اینگونه اخاذی ها است، زیرا پلیس فتا موظف به حفظ حریم خصوصی افراد است و شما در آرامش و امنیت می توانید به مشکل خود از طریق ثبت شکایت نزد پلیس فتا رسیدگی کنید. برای اینکه به جواب سوال ” چطور به پلیس فتا شکایت کنیم ” برسید ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
چطور به پلیس فتا شکایت کنیم
راه اول
قانونی ترین و اصلی ترین راه مراجعه به دادسرای جرائم رایانه ای و ثبت شکایت در این دادسرا است. این دادسرا موظف است جرائمی که در فضای مجازی رخ داده اند را پیگیری کرده و حق را به حق دار برساند. پس از ثبت شکایت پرونده ای تشکیل می شود و اگر شما به کسی مظنون هستید قاضی آن فرد را جهت پیگیری های بعدی به دادگاه احضار می کند. اگر شما نمی دانید جرم توسط چه کسی اتفاق افتاده و کسی را نمی شناسید پلیس فتا در اولین قدم اقدام به تحقیقات برای شناسایی مجرم می کند.
ثبت شکایت در فتا
راه دوم
اگر بخواهید شکایت خود را از این راه ثبت کنید نیازی به خروج از منزل ندارید و به نظر راه آُسان تری است. اگر جرمی علیه شما در فضای مجازی اتفاق افتاد و قصد ثبت شکایت آنلاین نزد پلیس فتا داشتید می توانید از این آدرس www.cyberpolice.ir وارد سایت پلیس فتا شده و شکایت خود را در بخش ثبت گزارش مردمی، ثبت کنید. در این بخش، مشخصات، آدرس و شماره تماس به همراه موضوع اصلی شکایت شما ثبت می شود و پلیس فتا در اولین فرصت با شما تماس گرفته و موضوع را پیگیری خواهد کرد. از این سامانه برای گرفتن مشورت حقوقی جهت جرائم رایانه ای نیز می توانید استفاده کنید و یا برای یافتن نشانی مراکز پلیس فتا یا دادسراهای جرائم رایانه ای می توانید از اطلاعات این سایت استفاده کنید.
نکاتی جهت حفظ امنیت در فضای مجازی:
رمز کارت بانکی خود را هر چند ماه یک بار عوض کنید.
از مکان های عمومی مانند کافی نت برای ورود به اکانت های شخصی و حساب بانکی استفاده نکنید.
هنگام خريد سعي كنيد شخصا از دستگاه کارت خوان استفاده كنيد.
هنگام دريافت پول از دستگاههاي عابر بانک، مراقب پشت سر خود باشيد تا كسي رمز شما را نبيند.
حواستان به اقلام نامتعارف روي دستگاههاي عابر بانک باشد.
خرید خود را از سایت های معتبر انجام دهید.
پیامک بانک خود را فعال کنید تا در صورت برداشت از کارت سریعا مطلع شوید.
از نگهداری عکس و فیلم شخصی در دستگاه هایی که امکان دزدیده شدن آنها وجود دارد خودداری کنید.
به پیام ها و ایمیل هایی که می گویند شما برنده شدید توجه نکنید زیرا معمولا ترفندی برای دسترسی به حساب بانکی شما دارند.
اگر عکس خصوصی شما در فضای مجازی منتشر شد به خانواده اطلاع دهید و نزد پلیس فتا ثبت شکایت کنید.
در ارتباط با افراد در فضای مجازی احتیاط کنید زیرا ممکن است اطلاعات دروغ به شما داده باشد.
به سایت های همسریابی اعتماد نکنید زیرا هیچ یک مجوز قانونی ندارند.
در پایان ذکر این نکته مهم است که اگر کسی اقدام به اخاذی از شما کرد بهتر است بدانید دادن باج مشکل شما را حل نمی کند، مشکل خود را از طریق اطلاع دادن به خانواده و شکایت به مراجع قانونی، حل کنید.