چگونه بفهمیم دیابت داریم : علائم هشدار دهنده را بشناسید. دیابت یک بیماری جدی و در عین حال رایج است. اگر به دیابت مبتلا هستید، باید قند خون خود را کنترل کنید و مرتباً آنها را چک کنید تا مطمئن شوید در محدوده مناسب قرار دارد و سلامت هستید. برای پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم دیابت داریم ، ابتدا می بایست اطلاعات مختصری درباره ی ماهیت این بیماری و انواع آن کسب کنیم. ادامه این مطلب از ویکیچه را همراه ما باشید تا با انواع دیابت و روش درمان آن آشنا شویم.
انواع مختلفی از دیابت وجود دارد، دو نوع اصلی این بیماری، دیابت نوع 1 و 2 هستند که تفاوت آن ها در علت پدیدار شدن آن هاست.
چگونه بفهمیم دیابت داریم
علائم دیابت ممکن است با گذشت زمان و به تدریج بروز داده شود و یا به سرعت ظاهر شود. انواع مختلف دیابت ممکن است علائم هشدار دهنده مشابه یا متفاوتی داشته باشد. برخی از علائم هشدار دهنده عمومی دیابت عبارتند از:
- تشنگی شدید
- خشکی دهان
- تکرر ادرار
- گرسنگی
- خستگی
- رفتار تحریک پذیر
- تاری دید
- تاخیر در بهبود زخم ها
- خارش و خشکی پوست
- عفونت های مخمری
علائم هشدار دهنده مختص دیابت نوع 1
دیابت نوع 1 به طور کلی بیشتر در کودکان تشخیص داده می شود، هرچند ممکن است در هر سنی رخ دهد. کودک ممکن است این علائم اضافی را تجربه کند:
- کاهش ناگهانی و ناخواسته وزن
- خیس شدن تختخواب پس از سابقه خشک بودن در شب
- عفونت مخمر در یک دختر قبل از بلوغ
- علائم شبیه آنفولانزا، از جمله حالت تهوع، استفراغ، نفسی که بوی میوه می دهد، مشکلات تنفسی و از دست دادن هوشیاری (علائم شبه آنفولانزا هنگامی ایجاد می شود که دیابت تشخیص داده نشده باعث جمع شدن کتونها در جریان خون شود. به این بیماری کتواسیدوز دیابتی (DKA) گفته می شود. DKA یک فوریت پزشکی است و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.)
علائم هشدار دهنده مختص دیابت نوع 2
شما ممکن است علائم ناگهانی دیابت نوع 2 را مشاهده نکنید، اما اگر علائم عمومی زیر را دارید آن را به عنوان یک هشدار در نظر گرفته و به پزشک مراجعه کنید:
- عفونت های مداوم یا کندی بهبود زخم ها
- عوارضی که در اثرافزایش طولانی مدت سطح قند خون ایجاد می شود مانند بی حسی یا گزگز در پاها همراه است
- مشکلات قلبی
شما ممکن است هرگز علائم هشدار دهنده واضحی را تجربه نکنید. علائم دیابت نوع 2 ممکن است طی سال های طولانی و به تدریج ایجاد شود و تشخیص آن سخت باششد.
چه کسانی در معرض خطر دیابت هستند؟
برای اینکه به سوال چگونه بفهمیم دیابت داریم جواب دهیم باید ببینیم چه کسانی در معرض این بیماری هستند. دیابت می تواند در هر زمان رخ دهد. جدول زیر اطلاعات مختصری در این زمینه به ما می دهد اما یک لیست جامع نیست و باید در نظر داشته باشید که برای مثال حتی بزرگسالان نیز می توانند به دیابت نوع 1 مبتلا شوند هرچند که تعداد این موارد بسیار کم است.
نوع | گروه های در معرض ریسک |
نوع 1 | · کودکان · جوانان · کسانی که سابقه خانوادگی دیابت نوع 1 دارند
|
نواع 2 | · افراد بالای 45 سال · کسانی که اضافه وزن دارند · کسانی که بی تحرک هستند · کسانی که سیگار می کشند · کسانی که سابقه خانوادگی دیابت دارند · کسانی که فشار خون دارند · کسانی که دارای سطح غیرطبیعی تری گلیسیرید یا HDL هستند · برخی اقوام خاص · کسانی که سابقه مقاومت به انسولین دارند |
چگونه بفهمیم دیابت داریم
در مسیر پاسخ به این سوال که “چگونه بفهمیم دیابت داریم ” مهم ترین و ضروری ترین کار مراجعه به پزشک و مشورت با اوست، اگر یک یا چند مورد از علائم هشدار دهنده مرتبط با دیابت را تجربه کنید در این صورت می بایست در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان موارد زیر قرار دهید:
- علائم شما
- سابقه خانوادگی
- داروهایی که مصرف می کنید
- مواردی که به آن آلرژی دارید
همچنین باید سوالات خود در مورد علائم هشدار دهنده یا خود بیماری را از پزشک بپرسید. پزشک در مورد علائم شما سوالاتی می پرسد و ممکن است تصمیم بگیرد برخی آزمایشات را انجام دهد.
همچنین ممکن است پس از مراجعه به پزشک برای یک بیماری دیگر یا انجام کارهای معمول خون، دیابت تشخیص داده شود.
چندین آزمایش برای تشخیص دیابت وجود دارد:
- A1C
این آزمایش نشان می دهد که میزان گلوکز خون شما طی 2 یا 3 ماه گذشته به طور متوسط چقدر بوده است. نیازی به ناشتا بودن نیست.
- گلوکز پلاسما ناشتا (FPG)
لازم است حداقل 8 ساعت قبل از این آزمایش چیزی نخورید.
- تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
این آزمایش 2 تا 3 ساعت طول می کشد. سطح گلوکز خون شما در ابتدا آزمایش می شود و سپس پس از مصرف یک نوشیدنی شیرین خاص، به فاصله ی 2 ساعت تکرار می شود.
- تست تصادفی گلوکز پلاسما
شما می توانید این آزمایش را هر وقت خواستید انجام دهید و نیازی به ناشتا بودن نیست.
درمان
بعد از اینکه متوجه شدیم چگونه بفهمیم دیابت داریم ، باید برای درمان اقدام کنیم. دیابت از چند طریق قابل درمان است. اگر دیابت نوع 1 دارید، باید تا آخر عمر انسولین مصرف کنید. به این دلیل که بدن شما انسولین تولید نمی کند. اگر به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، ممکن است با تغییر سبک زندگی، مانند رژیم غذایی و ورزش، شرایط خود را کنترل کنید. همچنین برای کنترل سطح قند خون ممکن است لازم باشد از داروهای خوراکی یا تزریقی استفاده کنید.
اگر فکر می کنید دیابت دارید با پزشک خود صحبت کنید. کنار آمدن با شرایط و برای کنترل علائم و پیشگیری از مشکلات جدی تر، برای شما بسیار ضروری است.
اگر مبتلا به دیابت نوع 1 هستید، باید سطح گلوکز خود را با تزریق انسولین ، رژیم غذایی و فعالیت ورزشی کنترل کنید. اگر به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، ممکن است قند خون خود را فقط با رژیم غذایی و فعالیت ورزشی مدیریت کنید و یا در صورت لزوم دارو نیز مصرف کنید.
پیشگیری از ابتلا
از دیابت نوع 1 نمی توان پیشگیری کرد. اما شاید بتوانید با مدیریت رژیم غذایی و تحرک، شانس ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید.
حالا که متوجه شدید چگونه بفهمیم دیابت داریم باید عنوان کنیم که حتی اگر دیابت داشته باشید، می توانید زندگی کاملی داشته باشید. دیابت به برنامه ریزی و مدیریت دقیق نیاز دارد اما نباید مانع از انجام فعالیت های روزمره و لذت بردن از زندگی شود.