ویکیچه | دنیایی از پاسخ ها!

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم ؟

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم ؟

گیتار الکتریک یا گیتار برقی نوعی گیتار است که صدای آن به‌وسیله تقویت‌کننده‌ای الکتریکی تشدید یا تغییر می‌یابد. استفاده این ساز در موسیقی از دهه ۱۹۳۰ آغاز شد. گیتار الکتریک یکی از رایج­ترین سازهای امروزی در موسیقی راک است. گیتارهای الکتریکی تقریباً در همه ژانرهای راک از پاپ گرفته تا پانک و متال وجود دارند. اگر به دنبال نوازندگی گیتار هستید اما هیچ تجربه موسیقی ندارید، یادگیری این ساز ممکن است کمی سخت و وحشتناک به نظر برسد. با این حال ، با شروع به کار به همراه یادگیری اصول اولیه، یادگیری آکورد پایه و تمرین روزانه، می توانید از همین الان نواختن گیتار برقی را بیاموزید!

 

مرحله اول

گیتار را نگه دارید و تمرین کنید

1

بدنه گیتار را در بالای ران غالب خود متعادل کنید تا بتوانید آن را نگه دارید. در حالت نشسته، پای غالب خود را کمی به جلو بکشید و زانوی خود را خم کنید تا پای شما صاف بر روی زمین قرار گیرد. گیتار را روی ران خود قرار دهید، آن را طوری تنظیم کنید که سیم­هایش روبروی شما قرار بگیرد و سر (نوک گیتار کوچک) از طرف غالب شما در جهت مخالف قرار گیرد. طوری که اگر راست دست هستید دسته گیتار در سمت چپ شما قرار بگیرد.

  • گیتار را به صورت صاف نگه دارید و پشت آن را به اندازه کافی نزدیک خودتان نگه دارید طوریکه که وقتی گیتار روی ران شما قرار گرفت، قسمت پشتش معده و قفسه سینه شما را لمس کند.
  • برای نگه داشتن دسته گیتار از دست غیر غالب خود استفاده کنید. دسته گیتار همان قطعه بلند چوبی است که سر گیتار را به بدنه­اش متصل می کند.
  • اگر در تراز کردن گیتار به مشکل خوردید، یک بند را به گیتار وصل کنید و آن را روی شانه خود قرار دهید تا راحت­تر بتوانید گیتار را نگه دارید.

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

2

دسته گیتار را با استفاده از انگشت شست و کف دستتان بگیرید. یک شکل V را با انگشت شست و کف دست غیر غالب خود شکل دهید و گردن گیتار را درون این شکل V قرار دهید تا آن را تثبیت کند. هنگامی که می خواهید با گیتار اجرا کنید، انگشت شست خود را صاف در برابر پشت دسته گیتار فشار داده و از نوک انگشتان خود برای فشار دادن روی سیم­ها استفاده کنید.

از گره زدن انگشت شست خود در بالای دسته گیتار خودداری کنید، حتی اگر احساس می­کنید گیتار را با این کار راحت­تر گیتار را می­توانید نگه دارید. انجام این کار باعث می­شود که گیتار را با فشار بیش از حد چنگ بزنید و دسترسی انگشتان دست خود را محدود کنید.

قسمت صاف دسته گیتار fretboard نامیده می شود و با تخته های فلزی پوشانده شده است که نشان می دهد انگشتان دست را برای پخش نت­های خاص باید روی آن قرار دهید.

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

3

 نامها و اعداد مربوط به سیم­های مختلف گیتار را حفظ کنید. به همین­منظور از ضخیم ترین تا باریکترین سیم­های گیتار با نام های E ، A ، D ، G ، B و e نامگذاری شده­اند. سیم­ها همچنین از باریکترین به سمت ضخیم­تر شماره گذاری می­شوند به طوری که رشته سیم e همان سیم 1 نامیده می­شود و سیم E را سیم 6 نیز می­نامند.

  • رشته سیم­ها از سیم 1 به سیم 6 می­روند، بنابراین سیم E در پایین ترین سطح دسته گیتار قرار دارد، در حالی که سیم e در بالاترین سطح دسته گیتار است.
  • نکته ضروری و مهمی­ست که بتوانید نام­ها و شماره سیم­های گیتار را بخاطر داشته باشید تا بتوانید تَب­ها را بخوانید و در مورد نت­های خاص صحبت کنید.
  • برای به یاد آوردن رشته های گیتار می­توانید از جمله­سازی مخفف استفاده کنید. برای مثال بگویید” Eddie And Debbie Got Brown eggs “

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

4

نت­های خود را با مضراب محکم اما راحت بنوازید. مضراب یک قطعه کوچک از پلاستیک است که برای نواختن تارهای گیتار یا نواختن نت­های جداگانه استفاده می­شود. مضراب یا همان پیک‌ها اکثراً در قالب همسان به شکل یک مثلث متساوی‌الساقین کشیده که دو وجه بالای آن شبیه به هم و وجه دیگر کمی تیزتر و با زاویه کمتری هست، شناخته می‌شوند. برای نگه داشتن این مضراب، آن را بین انگشت شست و انگشت اشاره سفت نگه دارید. مضراب باید عمود بر دست مشت­شده  شما قرار بگیرد. مضراب شما باید به اندازه کافی محکم باشد تا در هنگام اجرا همچنان محکم و به شکل مضراب بماند، اما آنقدر هم محکم نباشد که آزار دهنده باشد..

  • انگشت شست و انگشت اشاره شما باید حدود ⅔ مضراب را بپوشاند و کمی از سطح آن باقی بماند.
  • لازم نیست برای نواختن گیتار برقی حتما از مضراب استفاده کنید، اما در صورت استفاده قطعاً باید مضراب و پیک را به روشی راحت و مناسب نگه دارید.

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

5

گیتار را اجرا کنید بدون اینکه هیچ سیمی را بصورت خاص بنوازید تا تمرین آکورد را انجام دهد. با استفاده از دست غالب خود، تمام 6 رشته را همزمان با فشار رو به پایین بکشید و تا زمانی که احساس کنید بصورت طبیعی و مستمر می­توانید این ریتم را انجام دهید، این کار را تکرار کنید. هنگامی که شما با فشار سیم­ها به پایین راحت کار کردید، همه 6 سیم را با مکث به سمت بالا بکشید.

  • اگر نمی خواهید در حین تمرین، صدای زیادی تولید شود، می توانید سیم­ها را با لمس کردن راحت با دست خود “بی صدا” کنید تا در هنگام اجرا هیچ صدایی ایجاد نشود.
  • بجای حرکت دادن بازوی خود به بالا و پایین، نوار گیتار را با حرکت دادن مچ دست خود به سمت بالا و پایین حرکت دهید. این امر باعث می شود که انرژی شما کارآمدتر شود و خطر آسیب دیدگی دستتان را در دراز مدت کاهش دهد.
  • بعد از اینکه به صورت جداگانه کارهایی را برای پایین آوردن و بالا آوردن سیم­ها انجام دادید ، سعی کنید گیتار را در یک الگوی صعود به پایین و پایین آمدن از اوج، به پایین فشار دهید تا اینکه زمانیکه ببه راحتی این کار را انجام دهید.

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

6

همزمان با تمرین آکورد و نواختن سیم­ها را هم تمرین کنید. برای زدن نت روی گیتار، انگشت خود را به سمت پایین بین تخته های روی دسته فشار دهید. به این کار “fretting سیم­ها” گفته می شود. با فشار دادن 1 یا چند سیم با دست خود، گیتار را با دست دیگر خود بزنید. این عمل به شما کمک می­کند تا به همزمان انجام دادن 2 کار جداگانه با دست خود عادت کنید.

  • خود تخته ها را فشار ندهید، زیرا به جای نتی که می خواهید اجرا کنید، صدای وزوز ایجاد می­شود.
  • فقط برای بوجود آمدن نت تمیز و درست روی سیم­ها فشار دهید. اگر خیلی کم فشار دهید، سیم به صدا در نمی­آید. با این حال ، فشار بیش از حد سخت، فشار بیشتری نسبت به حد لازم در انگشتان شما ایجاد می کند.
  • زیاد نگران نواختن آکورد نباشید. فقط ابتدا روی پایین آوردن حرکات اساسی تمرکز کنید!

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

7

برای کم کردن درد انگشت، انگشتان دست خود را در آب یخ فرو کنید یا با الکل بمالید. زمانی­که تازه شروع به تمرین می­کنید قطعا انگشتانتان درد می­گیرد و زمان می­برد تا به این نواختن عادت کند. از آب یخ یا مالیدن الکل استفاده کنید تا درد انگشت را هنگام تجربه آن به حداقل برسانید. فراموش نکنید كه این درد، موقتی است و با مرور موقتی بودن این مساله به خودتان انگیزه دهید تا از یادگیری گیتار با این بهانه منصرف نشوید.

  • نوک انگشتان شما در نهایت تاول­های ریزی می­زند که نوازندگی گیتار را بسیار دردناک می­کند. تاول­ها معمولاً حداقل یک یا 2 ماه طول می کشد تا بوجود بیایند، پس برای به دست آوردن همین تاولها هم تلاش زیادی لازم است، دلسرد نشوید! این تاولها به همین مدت زمان احتیاج دارند تا بهتر شوند.
  • برای بهتر شدن این تاولها، 3 بار در روز به مدت یک هفته روی انگشتان خود الکل بمالید.

چگونه گیتار الکتریک یاد بگیریم

مرحله دوم

تسلط بر آکورد گیتار

1

در وهله اول آموزشتان را با یادگیری اجرای یک آکورد ساده شروع کنید. آکورد، گروهی هارمونیک است که از 3 یا چند نت جداگانه تشکیل شده است. آکوردهای موقعیت اول ، مانند آکورد C ، آکورد ، و آکورد G ساده ترین اجرا هستند، بنابراین یکی از این آکوردها اولین آکوردهایی هستند که شما یاد می­گیرید.

  • توجه داشته باشید که هنگام اجرای آکوردهای خاص ، تمام 6 سیم گیتار را نمی­زنید. به عنوان مثال، هنگامی که آکورد C را اجرا می­کنید ، فقط 5 سیم پایین را می­زنید و سیم E را به طور کامل نادیده می­گیرید.
  • در ابتدا قرار دادن صحیح انگشت را بر روی قسمت عقب برای آکورد تمرین کنید. پس از فشار دادن نت­های مناسب، راحت می­توانید همزمان کار کنید.
  • یک گیتار برقی به طور معمول برایتان کاربردی­تر از گیتار آکوستیک است. تفاوت زیادی بین یادگیری نواختن یک گیتار برقی یا آکوستیک وجود ندارد. با این حال، در یک گیتار آکوستیک، معمولاً 12-15 تکه دارید، بنابراین دسترسی شما به نوعی محدود است. روی یک گیتار برقی می توانید 22 یا 24 نوع دسترسی داشته باشید.

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

2

بیاموزید چگونه بعد از تسلط خود 3 آکورد ساده دیگر را اجرا کنید. تقریباً هر آهنگی که امیدوارید در گیتار برقی بتوانید بنوازید،حداقل شامل 4 آکورد مختلف خواهد بود ، بنابراین برای اجرای خوب گیتار باید به بیش از فقط یک آکورد تسلط داشته باشید. قبل از پرداختن به هر چیز پیچیده تری، بر روی یادگیری آکوردهای پایه و سطح اول کار کنید.

  • به عنوان مثال ، اگر اولین آکوردی که یاد گرفتید آکورد C باشد، دو مورد بعدی که یاد می­گیرید اجرایش کنید، احتمالاً باید آکورد D و آکورد G باشد.
  • ابتدا مراحل مشابه یادگیری صحیح قرار دادن انگشت را روی دسته گیتار تمرین کنید، سپس در حالی که روی نت­های راست فشار می دهید، گیتار را بزنید.

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

3

تغییر و تعویض از یک آکورد به آکوردی دیگر را تمرین کنید. انگشتان خود را برای یک آکورد در حالت درستش قرار دهید، سپس انگشتان خود را برای یک آکورد دیگر در محلش قرار دهید. این روند را تا زمانی که بتوانید سریع بین دو آکورد جابجا شوید، تکرار کنید. سپس یک آکورد سوم را به مخلوط اضافه کنید و تعویض قرار دادن انگشت خود را با بیشترین سرعت ممکن بر روی گیتار الکتریک ادامه دهید.

  • در نهایت به نقطه­ای خواهید رسید که می توانید سریع انگشتانتان را از یک آکورد به آکورد دیگری تغییر دهید بدون اینکه حتی در مورد آن فکر کنید (این دقیقاً همان کاری است که شما برای نواختن گیتار باید انجام دهید!).

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

4

آکوردهایی که رفته ­رفته پیچیده می­شوند را به اجراهای خود اضافه کنید. پس از یادگیری بقیه آکوردهای گیتار ساده مانند آکوردهای D و E ، نکته بعدی که باید انجام دهید این است که یاد بگیرید که چگونه آکوردهای Barre را اجرا کنید. آکورد Barre با استفاده از انگشت اشاره شما اجرا می شود طوریکه تمام نت­ها را بر روی یک سیم فشار دهید. آکورد های barre برای پخش انواع موسیقی متن بسیار مهم هستند.

برخی از مهمترین آکوردهای باری برای یادگیری نحوه اجرا ، آکورد E بزرگ و آکورد E کوچک است.

 نحوه یادگیری گیتار الکتریک

روش سوم

تکرار و تمرین یک برنامه

1

یک برنامه تمرین روزانه ایجاد کنید و به آن بچسبید. یادگیری خوب نواختن گیتار الکتریک چیزی است که نیاز به پشتکار و ممارست دارد. با این حال، لازم نیست تمام وقت خود را برای تمرین اختصاص دهید. می­توانید با خیالی آسوده هر روز 15-30 دقیقه وقت بگذارید تا بتوانید گیتار بزنید.

از این زمان تمرین برای کار بر روی آکورد­هایی که از قبل یاد گرفته­اید، استفاده کنید و آکوردهای جدیدی به این ترکیب اضافه کنید. هنگامی که آکوردها را به اندازه کافی شناختید ، سعی کنید یادگیری یک آهنگ کامل را شروع کنید!

برخی از نمونه های آهنگ های گیتار آسان برای مبتدیان عبارتند از: ” love me do ” از The Beatles

و ” Proud Mary ” از Creedence Clearwater Revival

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

2

برای یادگیری آکورد و تکنیک­های جدید از کتاب های موسیقی استفاده کنید. اگر فقط به دنبال آکورد جدید برای یادگیری هستید، می توانید کتاب هایی را که شامل آکورد گیتار است و آکورد بسیاری از آهنگ­های معروف و محبوب را دارد خریداری کنید. این کتابها تقریباً در هر فروشگاه موسیقی یا کتابفروشی­های بزرگ فروخته می­شوند. بسیاری از کتابهای موسیقی همچنین نکات و تکنیکهای مفیدی را برای نواختن گیتار دارند که شاید در تمرین تنهایی با این موارد روبرو نشده باشید.

  • برخی از کتاب­ها همچنین شامل ابزارهای چندرسانه ای مفیدی هستند، مانند داخل کتاب دارای CD است که یادگیری تکنیک­های جدید روی گیتار را آسان­تر می­کند.

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

3

برای یافتن نت­ها و آموزش آهنگ ها به وب سایت­های موسیقی مراجعه کنید. وب سایت هایی مانند ultimate-guitar.com و ultimate-tabs.com دارای یک پایگاه داده بزرگ از زبانه ­ها (اشکال ساده شده از نوشتار موسیقی) است که به شما می­گوید چگونه می توانید آهنگ های مختلفی را روی گیتار اجرا کنید. برای کمک بیشتر، آموزشهای ویدئویی زیادی نیز در وب سایتهایی مانند یوتیوب و آپارات وجود دارد که نوازندگان گیتار باتجربه تر نکاتی درباره نحوه نواختن آهنگ از ابتدا تا انتها را ارائه می­دهند و به صورت گام به گام شما را همراهی می­کنند.

  • اگر نمی­توانید نت موسیقی سنتی را بخوانید، تَب یا زبانه­های گیتار راهی آسان­تر برای خواندن آکورد است. زبانه ها از 6 خط افقی برای نشان دادن سیم­ها و اعداد گیتار در آن خطوط استفاده می­کنند تا نشان دهند که کدام تکه-ها را برای به وجود دادن آکورد فشار دهید.

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

 

4

برای تمرین هفتگی خود یک هدف واقع­بینانه و قابل دستیابی تعیین کنید. به عنوان مثال،باری خودتان این هدف­گذاری را داشته باشید که مثلا هر هفته 2-3 آکورد جدید یاد بگیرید یا بتوانید بین دو آکوردی که بلدید، بدون توقف جابجا شوید و این دو آکورد را پشت سر هم بزنید. هر هدفی که دلتان می­خوتهد را تعیین کنید ولی حتماً این اهداف خاص و قابل دستیابی باشند. هدفتان باید این قابلیت را داشته باشد که در آخر هفته بتوانید آن را اندازه بگیرید و از میزان دستیابی به آن آگاه شوید.

  • به عنوان مثال ، اگر هدف شما یادگیری دو آکورد جدید است، می­توانید به راحتی تصمیم بگیرید که آیا این دو آکورد جدید را توانسته­اید آنطور که باید در طول یک هفته یاد بگیرید یا نه؟ با این حال، اگر هدفی مانند “تمرین آکوردهای جدید” را تعیین کنید، کار سختی­ست که در نهایت بگویید آیا شما واقعاً تا پایان هفته به این هدف دست پیدا کرده اید یا خیر. چرا که پایانی برای این هدف نیست و قابل اندازه­گیری هم نمی­باشد.

نحوه یادگیری گیتار الکتریک

 

نکات

قبل از شروع اجرای یک قطعه با گیتار الکتریکی، اطمینان حاصل کنید که گیتار شما به درستی تنظیم شده است و به عبارتی از کوک بودن سازتان مطمئن باشید! برای تنظیم صدای گیتار الکتریکی می­توانید از یک تنظیم کننده گیتار برقی یا پیانو استفاده کنید.

 

هشدار 

اگر تازه آموزش گیتار الکتریک را شروع کرده­اید و در مجاورت سایر افراد زندگی می کنید، از نوازندگی گیتار الکتریک با صدای بیش از حد بلند خودداری کنید، چرا که ممکن است هم اتاقی­ها یا همسایگان خود را آزار دهید.حتی­الامکان تمرین­های خود را در محیطی عایق به صدا انجام دهید. وقتی می­خواهید تمرین کنید و افراد دیگری در اطراف شما وجود دارند که احتمال دارد سر و صدا ذله­شان کند، از هدفون به جای تقویت کننده استفاده کنید.

 

نظر دهید