کمبود برخی از ویتامینها در بدن منجر به تضعیف روحیه و در نتیجه افسردگی میشود؛ به طور تقریبی یک پنجم از جوانان در سراسر جهان دچار کمبود ویتامینهایی هستند که افراد را هر روز به افسردگی و مشکلات ذهنی نزدیکتر میکند. در این مقاله قصد داریم به بررسی ویتامینهایی بپردازیم که کمبود آنها باعث افسردگی در افراد مختلف میشود؛ اگر قصد آشنایی با این ویتامینها را دارید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله می خوانیم
کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود؟
در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود میتوان به انواع ویتامینها همچون ویتامین D ،B ،Mg و … اشاره کرد که در ادامه مقاله به صورت تخصصی هر یک از این ویتامینها را مورد بررسی قرار میدهیم؛ ویتامینهایی که کمبود آنها باعث بروز افسردگی میشود عبارتند از:
ویتامینC
ویتامینC یکی از ویتامینهایی میباشد که کمبود آن بر افسردگی تاثیرگذار است؛ در حالت کلی تاثیر این ویتامین نسبت به ویتامینهای گروه B چندان تاثیرگذار نیست اما نمیتوان از نقش آن به راحتی عبور کرد به همین دلیل افرادی که دچار کمبود ویتامین C شدهاند ممکن است به اختلال افسردگی مبتلا شوند. بهتر است روزانه مقدار مناسبی از این ویتامین به بدن منتقل شود اما به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد این ویتامین ممکن است اعتیادآور باشد؛ در حالت کلی هنگامی که ویتامین C دریافتی بدن از حد متعادل خود عبور کند مصرف مواد غذایی به هیچ عنوان جوابگوی تامین این ویتامین نخواهد بود به همین دلیل باید در مصرف آن حد متعادل را رعایت کرد. از سوی دیگر به دلیل محرک بودن ویتامین C نباید آن را قبل از خواب مصرف نمود؛ زیرا منجر به اختلالات مربوط به خواب و کم خوابی در افراد مختلف میشود.
ویتامین D
در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود میتوان به ویتامین D اشاره نمود؛ کمبود این ویتامین افراد را با افسردگی، زوال عقل و اوتیسم مواجه میسازد.
نور خورشید بهترین منبع برای دریافت این ویتامین است که در فصول سرد سال نمیتوان چندان بهرهای از آن برد؛ برخی از متخصصان معتقدند که هر فرد روزانه به ۵ تا ۱۰ هزار واحد بین المللی از ویتامین D نیاز دارد اما موسسه ملی بهداشت آمریکا به افراد بزرگسال توصیه میکند روزانه ۶۰۰ واحد ویتامین D دریافت نمایند. به صورت کلی افرادی که قصد برطرف ساختن کمبود ویتامین D را دارند باید در دریافت روزانه این ویتامین از طریق خرید ویتامین دی دقت لازم را به خرج دهند؛ زیرا همانگونه که کمبود این ویتامین برخی عوارض را به همراه دارد، مصرف بیش از اندازه آن نیز باعث مسمومیت و برخی از عوارض خواهد شد.
ویتامین ب کمپلکس
به تمامی ویتامینهای گروه B، ب کمپلکس میگویند؛ از ویتامینهای ب کمپلکس میتوان به تیامین، نیاسین، اسید پانتوتنیک، پیریدوکسین، فولات و … اشاره نمود. تمام ویتامینهای ذکر شده نقش بسیار اساسی در سلامت ذهن دارند به همین دلیل دریافت مقدار کافی از این ویتامینها در طول روز فرد را از ابتلا به افسردگی و سایر بیماریها در امان نگه میدارد؛ این گروه از ویتامین محلول در آب هستند به همین خاطر قادر به ذخیره شدن در بدن نیستند.
انواع ویتامین B6 و B12 تاثیرات فراوانی بر سلامت پوست و مو داشته و از سکته نیز جلوگیری میکند؛ بر اساس پژوهشهای انجام گرفته یک چهارم افسردگی در زنان مسن به دلیل کمبود ویتامین B12 میباشد. از مهمترین منابع حاوی ویتامین ب کمپلکس میتوان به مرغ، موز، تخم مرغ، شیر، حلزون، صدف، خرچنگ، گوشت و سبزیجات اشاره نمود؛ ویتامینهای ب کمپلکس را میتوان با مصرف مواد غذایی و برخی از مکملها به بدن رساند. به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد ویتامینهای ب کمپلکس میتواند منجر به بروز برخی از اختلالات همچون ضعف، بیخوابی و حتی عصبانیت شود پس بهتر است به دلیل محلول بودن این ویتامین آن را به مقدار کافی از طریق مصرف مواد غذایی و مکمل ب کمپلکس به دست آورید.
کلسیم
هرچند کلسیم مهمترین ماده معدنی در بدن انسان است اما با این حال کمبود آن در افراد مختلف به چشم میخورد؛ کمبود این ماده معدنی در بدن ممکن است فرد را به افسردگی مبتلا نماید. پس برای تامین این مینرال در بدن میتوان از مکمل کلسیم موجود در داروخانه آنلاین مثبت سبز استفاده کنید.
سلنیوم
سلنیوم برای عملکرد درست تیروئید بسیار ضروری میباشد؛ این ماده به برخی از آنتی اکسیدانهای مهم همچون گلوتاتیون پراکسیدار نیز کمک فراوانی میکند. دریافت سلنیوم از طریق مواد غذایی به خاطر کمیاب بودن آن اهمیت ویژهای دارد به همین دلیل به افراد بزرگسال توصیه میشود روزانه ۵۵ میکروگرم سلنیوم مصرف نمایند و بهترین منبع آن انواع مغز و تخمههای خوراکی میباشد.
روی
روی یکی از مواد معدنی برای حفظ سلامت بدن و روان انسان است؛ هرچند کمبود روی چندان شایع نیست اما به دلیل خروج سریع آن ممکن است بدن با کمبود مواجه شود؛ کمبود هر یک از مواد معدنی ذکر شده در مقاله ممکن است باعث ایجاد افسردگی در فرد شود.
از آنجایی که مینرال روی نسبت به سایر مواد معدنی بیشتر مورد استفاده آنزیمها قرار میگیرد برای بسیاری از سیستمهای بدن ضروری میباشد؛ این آنزیمها برای تجزیه و هضم غذا، جلوگیری از آلرژی غذایی، بازسازی و تولید پروتئین و … مفید هستند. بر اساس تحقیقات انجام شده بهتر است مردان در طول روز ۱۱ میلیگرم روی و زنان در طول روز ۸ میلیگرم از آن را مصرف نمایند تا در هنگام مواجهه با کمبود روی به افسردگی مبتلا نشوند.
آهن
کمبود آهن در بسیاری از افراد و مخصوصاً زنان شایع است؛ حدود ۲۰ درصد از زنان دچار کمبود آهن و تقریباً ۳ درصد از مردان نیز به فقر آهن مبتلا هستند. از علائم کمبود آهن میتوان به خستگی، عدم تمرکز و همچنین اختلالات خلقی اشاره کرد؛ بر اساس تحقیقات انجام گرفته افراد بزرگسال باید روزانه ۸ الی ۱۸ میلیگرم آهن مصرف نمایند و این میزان بر اساس سن و جنسیت در افراد متفاوت است؛ از مهمترین منابع حاوی آهن میتوان به گوشت قرمز، ماهی و مرغ اشاره نمود. در صورت کمبود آن می توان از مکمل آهن استفاده نمود.
امگا ۳
در پاسخ به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود میتوان به کمبود اسید چرب امگا ۳ اشاره کرد؛ بسیاری از افراد تصور میکنند چون در رژیم غذایی خود ماهی زیاد مصرف میکنند به هیچ عنوان با کمبود اسید چرب امگا ۳ مواجه نخواهند شد، اما باید در نظر گرفت که امگا ۳ باید در سطح متعادلی استفاده شود.
این ماده در عملکرد مغز و همچنین کاهش التهابات مغزی نقش مهمی را ایفا میکند و در بهبود اختلالات خلقی و همچنین افسردگی بسیار حائز اهمیت است؛ جالب است بدانید بدن انسان قادر به ساخت امگا ۳ نبوده به همین دلیل افراد میتوانند با مصرف برخی از مواد غذایی این ماده را به بدن خود وارد سازند.
منیزیم
بر اساس تحقیقات انجام شده افرادی که به افسردگی مبتلا هستند با کاهش شدید منیزیم در بدن خود روبرو میشوند؛ محققان در این حوزه توصیه میکنند افراد در طول روز ۲۴۸ میلیگرم از این ماده را به مدت ۶ ماه برای درمان افسردگی استفاده کنند. جالب است بدانید سبک زندگی افراد میزان منیزیم در بدن آنها را کاهش میدهد برای مثال مصرف الکل، قند، آنتی بیوتیکها، نمک و استرس زیاد تاثیر فراوانی در کاهش منیزیم دارد؛ منیزیم به عنوان مهمترین ماده معدنی برای ایجاد آرامش و همچنین پادزهر استرس بسیار ضروری میباشد.
از نشانههای کمبود منیزیم میتوان به گرفتگی عضلات کرامپهای عضلانی در افراد افسرده اشاره کرد؛ این ماده معدنی در سبزیجات، حبوبات و همچنین در جلبکهای دریایی یافت میشود. در صورت کمبود آن می توانید از قرص منیزیم استفاده کنید.
فولات
افرادی که دچار کمبود فولات هستند تنها ۷ درصد به درمان افسردگی با قرصهای ضد افسردگی موفق میشوند؛ اما از سوی دیگر افرادی که سطح بالایی از فولات را در بدن خود جای داده اند تا ۴۴ درصد موفق به درمان افسردگی میشوند. میزان دریافت فولات بسته به سن، جنسیت، دوران بارداری، شیردهی و … متفاوت است با این وجود بیشتر متخصصان به افراد بزرگسال پیشنهاد میکنند در طول روز ۴۰۰ میلیگرم از این ماده را مصرف نمایند.
اسیدهای آمینه
در صورت کمبود اسیدهای آمینه در بدن عوارضی همچون افسردگی، عدم تمرکز، تنبلی و بیحالی به سراغ انسان میآید، این در حالی است که دریافت میزان کافی از اسیدهای آمینه منجر به بهبود مغز میشود؛ از بهترین منابع حاوی اسیدهای آمینه میتوان به تخم مرغ، ماهی، حبوبات و آجیل اشاره نمود.
ید
کمبود ید در بدن انسان ممکن است عوارض بسیار جدی را به وجود آورد چرا که این ماده برای کارکرد غده تیروئید بسیار ضروری میباشد؛ در حالت کلی زمانی که دمای بدن، سیستم دفاعی، مغز، انرژی و سوخت و ساز به درستی عمل نکنند فرد دچار احساسات منفی و در نتیجه افسردگی خواهد شد. بیشتر افراد با استفاده از نمک یددار این ماده را دریافت میکنند اما جالب است بدانید این ماده از طریق میگو، روغن ماهی و همچنین جلبک دریایی خشک نیز دریافت میشود؛ متخصصان به افراد بزرگسال توصیه میکنند در طول روز ۱۵۰ میکروگرم ید را استفاده نمایند.
بیشتر بخوانید: مولتی ویتامین ضد افسردگی و استرس
آیا افسردگی با مصرف ویتامین درمان میشود؟
در قسمت قبلی مقاله به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود پاسخ دادیم. حال قصد داریم به این موضوع بپردازیم که آیا افسردگی با مصرف ویتامین درمان میشود یا خیر؟
بر اساس تحقیقات انجام گرفته مصرف برخی از ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی تاثیر مفیدی در درمان افسردگی و علائم آن میگذارد؛ بسیاری از این ویتامینها را میتوان از طریق مصرف مواد غذایی ارگانیک و همچنین مکمل و قرص تامین نمود. علاوه بر مصرف ویتامین برای درمان افسردگی که یک حالت روحی و روانی است؛ برخی از راهکارها از سوی روانشناس نیز میتواند روند بهبود افسردگی را تسریع کند؛ در حالت کلی کمبود ویتامینها نقش مهمی در بدن داشته و میتواند اختلالات فراوانی را به دنبال داشته باشد.
علائم افسردگی به دلیل کمبود انواع ویتامین
کمبود ویتامینها در بدن اختلالات گستردهای را به دنبال دارد که یکی از آنها مبتلا شدن به افسردگی میباشد؛ از جمله علائم افسردگی که در پی کمبود ویتامینها ظاهر میشود میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تحریک پذیری عصبی و حساس شدن نسبت به موضوعات
- عدم تمرکز کافی و همچنین اختلالات مربوط به تصمیم گیری
- اختلالات مربوط به خواب همچون بیخوابی یا پرخوابی
- خستگی مداوم و عدم انرژی کافی در طول روز
- انواع اختلالات گوارشی بدون دلیل مشخص
- عدم ذوق و اشتیاق به انجام کارهای روزمره
- احساس ناامیدی و بیهدفی در زندگی
- استرس، اضطراب و نگرانیهای مداوم
- احساس پوچی و بیارزشی در زندگی
- خواب بیکیفیت و ناآرام در طول شب
- کاهش یا افزایش شدید اشتها یا وزن
- گرفتگی عضلانی و درد در این ناحیه
- بدبینی،شکاک شدن و نگرش منفی
- افکار مربوط به خودکشی و مرگ
- انواع تنش عضلانی
- تپش قلب شدید
نکات تکمیلی در خصوص مصرف ویتامینها
در ارتباط با مصرف ویتامینها برخی از نکات حائز اهمیت است که در ادامه مقاله ذکر میشود؛ این نکات عبارتنداز:
- شکل ویتامینها در مصرف آنها هیچ گونه اهمیتی ندارد و می توان آن را به صورت قرص، مکمل و مواد غذایی مصرف نمود.
- در صورت عدم مصرف مواد غذایی ارگانیک بهتر است از مکمل و قرص این ویتامینها برای جبران کمبود آن استفاده نمایید.
- برخی از ویتامین های محلول در آب به دلیل ذخیره نشدن در بدن باید از طریق مواد غذایی به بدن وارد شوند.
- تاحدی که امکان دارد برای جلوگیری از افسردگی منابع غذایی حاوی ویتامین را مصرف نمایید.
- در هنگام تهیه مکملها و قرصهای ویتامین از داروخانههای آنلاین معتبر خرید نمایید.
- بهتر است کمبود ویتامین در بدن ارزیابی شده سپس به جبران کمبود آن بپردازید.
- بهتر است برخی از ویتامینها در طول روز به اندازه کافی مصرف شود.
- توجه به مقدار مصرف ویتامینها در طول روز بسیار مهم است.
- بهتر است برخی از مکمل ویتامینها به همراه غذا مصرف شود.
- توجه به دفعات مصرف ویتامینها در طول روز الزامی است.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به این سوال که کمبود کدام ویتامین باعث افسردگی میشود پاسخ دهیم؛ از آنجایی که افسردگی تاثیر بسیار عمیقی بر زندگی میگذارد بهتر است تا جایی که امکان دارد از مبتلا شدن به آن جلوگیری نمایید و مرتبا میزان ویتامینها را در بدن مورد بررسی قرار دهید. بر اساس تحقیقات محققان برخی از روشها به بهبود و جلوگیری از مبتلا شدن به افسردگی کمک میکند که یکی از آنها مصرف انواع ویتامینها و راهکارهای توصیه شده توسط روانشناسان میباشد؛ بهتر است در هنگام مواجهه با چنین حالتی خودسرانه عمل نکرده و با متخصص این حوزه مشورت نمایید تا از عوارض آن پیشگیری کنید؛ متشکریم که تا انتهای این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همراه ما بودید.
source