ایسنا/مازندران در راستای تأکید بر اهمیت تولید ملی و حمایت از طرح‌های اشتغال زا، پروژه های مختلف در سراسر ایران در حال اجراست که هر کدام می‌تواند چرخ تولید و اشتغالزایی را در کشور به حرکت درآورد.

تولید کیت‌های آزمایشگاهی یکی از مهمترین تولیداتی است که در حوزه تجهیزات پزشکی در داخل کشور به آن نیاز زیادی وجود دارد. این کیت‌ها تا سال‌ها از کشورهای دیگر وارد می‌شد و در صنایع آزمایشگاهی به کار گرفته می‌شد؛ تحریم‌های ظالمانه سبب شد که بسیاری از کشورها درهای صادرات‌شان را بر روی کشور ما ببندند، غافل از اینکه “ایرانی، بیدی نبود که با این بادها بلرزد” و بحث تولید داخل قوت گرفت. تولید کنندگان دست بر زانو گذاشتند و با یک یا علی تصمیم گرفتند تولید را به داخل کشور بکشانند.

اما تصمیم برای تولید داخلی تنها با تصمیم تولید کننده محقق نمی‌شود و سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف نیز باید تولیدکننده را همراهی کنند تا محصول مورد نظر به مرحله تولید برسد. نکته اینجا است که بسیاری از تولید کنندگان در حال حاضر با موانع زیادی روبرو هستند و به گفته تعدادی از آنها آنقدر که هنوز بر روی واردات تمرکز وجود دارد به بحث تولید در برخی از بخش‌ها توجهی نمی‌شود.

اهمیت توجه به تولید داخل موضوعی است که بر کسی پنهان نیست و با توجه به اینکه بارها و بارها بر آن تاکید شده باید این موضوع در سر فصل کارهای مسئولان در هر رده و مقامی قرار گیرد؛ در واقع بحث تولید داخل با شعارمحقق‌ نمی شود و اگر همه سازمان‌ها امکانات و توان خود را بر روی تولید داخل بگذارند امکان تولید بسیاری از اقلامی که اکنون با ارزهای میلیاردی از خارج وارد می‌شوند در داخل وجود خواهد داشت.

اما ماجرا اینجا است که فرایند ایجاد تولید برای داخل در برخی از بخش‌ها هنوز به استاندارد نرسیده است؛ به گفته تولیدکنندگان و تأمین کنندگان تجهیزات پزشکی، بهانه‌های مختلف از جمله ثبت و انجام مراحل قانونی و کنترل کیفیت برخی از این مانع تراشی‌ها هستند؛ اما کافی است فقط چند ساعتی از وقت یک‌روز را صرف کرد تا هر نوع دارو و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی را در بازار آزاد بدون این موانع به دست بیاوریم؛ این در حالی است که موضوع تولید باید در سرفصل همه سازمان و ارگان‌ها قرار بگیرد.

ساخت بزرگترین کارخانه تولید کیت خاورمیانه در گیر و دار دست‌انداز اداری


چرا که هم مقام معظم رهبری و هم دولت سیزدهم و در راس آن رئیس جمهور بارها بر موضوع اهمیت تولید داخل تاکید داشته‌اند.

“محمود نجفی عرب” رئیس اتاق بازرگانی تهران بر این باور است که تولید کننده داخل نسبت به واردکنندگان مظلوم واقع شده است، چراکه در واقع ما به خارجی‌ها یارانه بیشتری می‌دهیم در حالیکه تنها مواد اولیه محصولات ایرانی مشمول ارز ترجیحی می‌شود.

وی توضیح می‌دهد علاوه بر اینکه تولید کننده ایرانی یارانه کمتری می‌گیرد قیمت گذاری محصولات او را هم به صورت دستوری داریم و این با شعار مسئولان که حمایت از تولید داخل است سازگار نیست. از دولت و مجلس می‌خواهیم در راستای رسیدن به یک سازوکار مطلوب برای تک نرخی کردن ارز اقدام عاجل کنند.

یک مشت از خروار

در حال حاضر شرکت‌های زیادی برای بحث تولید داخل با مشکل روبرو هستند؛ مانع تراشی و بهانه‌های مختلف برای عدم استارت کار موضوعی است که چندین شرکت با آن دست و پنجه نرم می‌کنند که یکی از آنها شرکتی است که در مازندران تصمیم دارد تولید را به داخل بکشاند اما ماه‌هاست‌ در کش و قوس فرایندهای اداری گرفتار مانده است.

کمتر از یک سال پیش یعنی در بهمن ماه ۱۴۰۱ کلنگ بزرگترین کارخانه تولید کیت در خاورمیانه زده شد تا بیش از صدها فرصت شغلی ایجاد شود و مردم در نوشهر و شهرهای اطراف با معضل بیکاری دست و پنجه نرم نکنند و سودای مهاجرت را به دلیل نبود شغل در سر نپرورانند. دقیقا در سالی که با توجه به اهمیت موضوع حمایت از اشتغال و تولید ملی نامگذاری شده است، این پروژه با وجود گذشت ۹ماه از مراسم کلنگ‌زنی هیچگونه پیشرفتی نداشته و در واقع اتفاق مثبتی در این بخش رخ نداده است.

ساخت بزرگترین کارخانه تولید کیت خاورمیانه در گیر و دار دست‌انداز اداری


این کارخانه با سرمایه گذاری اولیه۷۰۰ میلیارد تومانی و با اشتغالزایی۱۳۰۰نفر به صورت مستقیم وغیرمستقیم در بندر نوشهر به زمین زده شد، با سرمایه گذاری بخش خصوصی به صورت کامل با هدف اشتغال برای جوانان مازندران هنوز با وجود گذشت چندین ماه پروژه رها شده و هیچ اتفاقی رخ نداده است.

“محمد صالحی” مدیرعامل این شرکت توضیح می‌دهد که در زمان بروز بیماری کرونا و همه‌گیرشدن آن، نبود زیرساختهای لازم در کشور تولید محصولات تشخیصی به ذهن ما خطور کرد تا در این بخش به خودکفایی برسیم. پیش از این پروژه، حدود۹۹ درصد محصولات تشخیصی وارداتی بوده است و با پاندمی کرونا تامین این محصولات قطع شد.

وی با بیان اینکه سهامداران شرکت به فکر تولید کیت‌های آزمایشگاهی برای نخستین بار در کشور افتادند، تصریح می‌کند: این شرکت در حال حاضر ۱۵۰نیروی مستقیم فعال در تهران دارد؛ همچنین حدود یک‌هزار فعالیت شغلی غیرمرتبط را در سطح کشور و اشتغالزایی پایدار را ایجاد کرده است.

او در خصوص ایجاد این پروژه در نوشهر، ادامه می‌دهد: پس از دوسال برنامه ریزی و هماهنگی در خصوص انتقال فناوری تولید محصولات تشخیص به روش‌های بسته در ایران، موفق به کلنگ‌زنی پروژه شدیم، فاز دوم پروژه تولید محصولات تشخیصی در منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر استارت زده شد که در این رابطه قراردادها، منعقد و انتقال این فناوری با شرکت‌های تولید کننده این محصولات در خارج از کشورهم انجام شد.

صالحی با اشاره به اینکه در زمان‌بندی کوتاه فاز دوم پروژه با سرمایه‌گذاری در قالب۵۰۰ میلیارد تومان به مرحله بهره‌ برداری می‌رسد، تاکید می‌کند: اهمیت پروژه در این است که ایران تا قبل از شروع این طرح به خارج از کشور وابستگی داشته است و محصول وارداتی بود اما در حال حاضر تمام هدف ما این است که واردات را به صفر برسانیم.

او امیدوار است با انتقال فناوری، تولید و بومی سازی این محصول در سطح کشور بتوانیم گام موثری در کشور برداریم.

در خم یک کوچه مانده‌ایم

نکته مهمی که در این میان به چشم می‌خورد این است که در حال حاضر همچنان تولید این کیت‌ها با مشکل روبرو است و در دست‌انداز اداری سازمان تجهیزات پزشکی مانده است. این در حالی است که وجود این کیت‌ها برای آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی حیاتی است؛ از سوی دیگر واردات آنها می‌تواند ارز بری زیادی را در پی داشته باشد این‌ها در حالی مطرح می‌شود که این سوال قابل ذکر است که وقتی خودمان توان تولید داریم چرا با سنگ اندازی در مسیر تولید دست مافیای واردات را باز می‌گذاریم.

پیگیری استاندار مازندران برای حل این مشکل با پیگیری‌های صورت گرفته با مدیران استان و شهرستان استاندار طی نامه‌ای به تهران درخواست پیگیری مجوز را داده است که البته بعد از۹ ماه اولین اتفاق صورت گرفته‌ است.

ساخت بزرگترین کارخانه تولید کیت خاورمیانه در گیر و دار دست‌انداز اداری


“محمد علی محسنی بندپی” نماینده مردم مازندران در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره می‌گوید: ظرفیت‌های خوبی در کشور برای بحث تولیدات داخلی ایجاد شده است و ما از نزدیک در جریان این فعالیت‌ها قرار داریم اما عمده مشکلی که ما با آن روبرو هستیم این است که اصوال ناهماهنگی‌هایی بین وزارت ‌خانه‌های صمت و وزارت بهداشت وجود دارد که مهمترین تلاش ما بر این است که این مشکلات را شناسایی و برنامه‌هایی را برای رفع آن طرح ریزی کنیم.

او ادامه می‌دهد: مجلس حامی بخش خصوصی در حوزه تجهیزات پزشکی است و قطعا باید با برخی شرکت‌های خصولتی و دولتی که به بازار تجهیزات پزشکی ورود کرده‌اند مذاکره کنیم تا بخش خصوصی بتواند در یک رقابت سالم با خود رقابت کند و توسعه این صنعت را پیش ببرد.

او بر این باور است که سال‌ها است بحث تجهیزات پزشکی با مشکل روبرو است و همه هم در این بخش خودشان را مبرا از مشکل می‌دانند و گره کار را بر دوش سازمان دیگر می‌اندازند.

این نماینده مجلس با برشمردن چالش‌های پیش روی اظهار می‌کند: مشکل مهم دیگری که در این بخش وجود دارد ماجرای مافیای واردات است؛ مشکل اینجاست که اجناسی هم که وارد می‎شوند قابل اعتماد نیستند و اگر تولید به داخل بیاید امکان کنترل و تعیین صلاحیت کالا بسیار راحت‌تر می‌شود . زیرا برخی از اجناس در حوزه تجهیزات پزشکی که از مبادی قانونی و یا غیر قانونی وارد کشور می‌شوند استانداردهای لازم را ندارند و می‌توانند مشکل‌ساز باشد.

او ادامه می‌دهد: ما در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تمام تلاشمان را انجام می‌دهیم تا مشکل تولید کنندگان داخل را در کمیسیون بهداشت و درمان برطرف کنیم.

انتهای پیام

source

توسط wikiche.com