آیا می‌دانستید که گیاهان نیز مانند انسان‌ها می‌توانند بیمار شوند؟ و دنیای آن‌ها هم در برابر شیوع بیماری‌ها و پاندمی‌ها مصون نیست. به عنوان دوستداران طبیعت و مدیران مسئول زمین، بسیار مهم است که بفهمیم چگونه ناخواسته به گسترش عوامل بیماری‌زا که باعث «پاندمی‌های گیاهی» می‌شوند، کمک می‌کنیم.

دو مطالعه‌ی اخیر از دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید نشان داده‌اند که گیاهان بومی و محصولات کشاورزی غیربومی وقتی همسایه می‌شوند، مشکلاتی ایجاد می‌کنند. هر دو مکان جذابی برای آفات هستند و بدون اینکه متوجه شوند، بیماری‌ها را به یکدیگر منتقل می‌کنند.

سلامت گیاه و عوامل بیماری‌زا

«ما منظر را تغییر داده‌ایم و این فرصت‌هایی برای رشد عوامل بیماری‌زا ایجاد کرده است.» کری ماک، حشره‌شناس دانشگاه کالیفرنیا که نویسنده‌ی همکار این مطالعات است، گفت: «ما عوامل بیماری‌زا را معرفی کرده‌ایم که به گیاهان بومی آسیب می‌زنند و از طرف دیگر، عوامل بیماری‌زای بومی داریم که جهش می‌کنند تا محصولات کشاورزی را آلوده کنند.»

تحقیقات نشان داده‌اند که یک عامل بیماری‌زای باکتریایی در گیاهان شب‌بو در حیات وحش کالیفرنیا وجود دارد. این عامل بیماری‌زا، Candidatus liberibacter solanacearum یا CLso، خویشاوند نزدیک عامل بیماری گریپینگ مرکبات است، بیماری‌ای کشنده برای گیاهان مرکبات که هیچ درمان شناخته‌شده‌ای ندارد.

CLso که توسط یک حشره‌ی پرنده‌ی کوچک به نام پسیلید منتقل می‌شود، عامل بیماری زبرا چیپ در سیب‌زمینی‌ها است. این بیماری غده‌ها را تغییر شکل داده و آن‌ها را غیرقابل فروش می‌کند و بازده محصول را به طرز حیرت‌انگیزی تا 90 درصد کاهش می‌دهد.

«ما می‌خواستیم بدانیم چرا این بیماری به طور ناگهانی در ایالات متحده ظاهر شده است؟ حشره‌ی ناقل اینجا بوده. بومی است. ما تعجب کردیم که شاید عامل بیماری‌زا نیز بیشتر از آنچه تصور می‌کنیم اینجا بوده است.» ماک گفت.

از طریق بررسی رزروهای طبیعی دانشگاه کالیفرنیا و بررسی نمونه‌های هرباریوم محافظت‌شده از دهه‌ی 1970، آن‌ها به کشف شگفت‌انگیزی دست یافتند. CLso در 15-20 درصد گیاهانی که بررسی کردند، وجود داشت. اما این نکته وجود دارد: این گونه‌ها به گیاهانی که در آن‌ها سکونت دارند آسیب نمی‌زنند و از نوع عفونی که محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، نیستند.

جهش عامل بیماری‌زا

با آشکار کردن تفاوت بین عامل بیماری‌زای وحشی و آن‌هایی که محصولات کشاورزی را آلوده می‌کنند، پژوهشگران از وزارت کشاورزی ایالات متحده بودجه‌ای برای بررسی بیشتر این جهش نگران‌کننده دریافت کرده‌اند.

آن‌ها به دنبال رمزگشایی چگونگی تبدیل شدن این عامل بیماری‌زا از وضعیت بی‌ضرر به مشکل‌ساز و آنچه در تعامل عامل بیماری‌زا-گیاه در مرکز است، هستند.

مطالعه‌ی دوم و مرتبط دیگری که در مجله‌ی Phytobiomes منتشر شده است، بر حرکت عوامل بیماری‌زای ویروسی از مزارع محصولات کشاورزی به گیاهان وحشی تمرکز دارد.

ماک گفت: «محصولاتی مانند کدو، خربزه و سیب‌زمینی شته‌ها و مگس‌های سفید را جذب می‌کنند که می‌توانند ویروس‌ها را از محصولات کشاورزی به گیاهان وحشی منتقل کنند.»

گسترش عوامل بیماری‌زا در گیاهان

یکی از نگرانی‌های بزرگ این است که بسیاری از این ویروس‌ها در چند دهه‌ی اخیر معرفی شده‌اند. این گیاهان بومی ممکن است با عوامل بیماری‌زایی مواجه شوند که قبلاً هرگز ندیده‌اند. این مثل داشتن یک مهمان غیرمنتظره و ناخوشایند در درب خانه است.

80 درصد از گیاهان کدو وحشی نمونه‌برداری‌شده با یک ویروس غیربومی به نام ویروس زردی خربزه‌ی شته‌برد (CABYV) آلوده بودند. این عفونت‌های ویروسی رشد ریشه‌ها را مختل می‌کنند – مسئله‌ای بحرانی در شرایط خشک و گرم تابستان جنوب کالیفرنیا.

ماک گفت: «اگر گیاهان نتوانند ریشه بسازند، نمی‌توانند به آب زیرزمینی دسترسی داشته باشند یا آب را در ریشه‌هایشان ذخیره کنند. و کدو وحشی از معدود گونه‌های گیاهی است که در تابستان رشد کرده و منابعی را فراهم می‌کند، بنابراین برای سایر موجودات بسیار حیاتی است.»

«آن‌ها بزرگراه‌های مورچه‌ها هستند. شهد و گرده تولید می‌کنند. دانه‌های آن‌ها توسط پستانداران در خطر انقراض خورده می‌شود. آن‌ها بسیار حیاتی هستند.»

جلوگیری از پاندمی‌های گیاهی

این مطالعات بر نیاز فوری مدیران زمین، کشاورزان و علاقه‌مندان به گیاهان برای همکاری در مهار معرفی عوامل بیماری‌زای گیاهی به مناطق جدید تاکید دارند.

وقتی به تجارت گیاهان فکر می‌کنیم، بیش از خود گیاهان در معرض خطر است. ما بدون اطلاع، محرک‌های «پاندمی‌های گیاهی» ناخواسته را همراه با آن‌ها منتقل می‌کنیم. ماک تاکید می‌کند: «ما باید مطمئن شویم که فقط مواد گیاهی را جابجا می‌کنیم که این مهمانان ناخواسته را ندارند.»

واقعاً دانش قدرت است. با درک چگونگی حرکت و جهش عوامل بیماری‌زای گیاهی، می‌توانیم به کاهش مشکلات ناخواسته‌ی عوامل بیماری‌زا کمک کنیم و از محصولات کشاورزی و گیاهان وحشی خود محافظت کنیم.

این مطالعه در مجله‌ی Phytopathology منتشر شده است.

source

توسط wikiche.com