نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در میان بزرگسالان جوان در بسیاری از کشورهای جهان رو به افزایش است. این روند در کشورهایی با درآمد بالا بیشتر دیده می‌شود و نگرانی‌هایی را درباره‌ی عوامل تأثیرگذار بر این بیماری مطرح می‌کند.

مطالعات گذشته نشان داده‌اند در طی چند دهه اخیر، نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ یا همان سرطان کولورکتال، در میان جوانان در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا و بریتانیا افزایش داشته است. این موضوع باعث شده برخی متخصصان سبک زندگی غربی، شامل مصرف گوشت زیاد و غذاهای فرآوری‌شده را عامل احتمالی این روند افزایشی بدانند؛ اما آیا تنها دلیل همین است؟

برای بررسی موضوع، هیونا سونگ از انجمن سرطان آمریکا در آتلانتا به همراه همکارانش، نرخ سرطان روده بزرگ را در ۵۰ کشور و منطقه‌ی مختلف بررسی کردند. آن‌ها از داده‌های سازمان جهانی بهداشت استفاده کردند و بازه‌ی زمانی بین سال‌های ۱۹۷۵ تا ۲۰۱۷ را پوشش دادند. البته در برخی کشورها، گزارش‌دهی داده‌ها سال‌ها پس از ۱۹۷۵ آغاز شده است.

سبک زندگی غربی تنها عامل اصلی روند افزایشی نیست

نتایج مطالعه نشان داد که در ۲۷ کشور و منطقه، نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد ۲۵ تا ۴۹ ساله افزایش یافته است. این کشورها تنها شامل مناطق غربی نیستند؛ برای مثال، ژاپن و ترکیه نیز در میان آن‌ها قرار دارند. این امر نشان می‌دهد که سبک زندگی غربی به‌تنهایی نمی‌تواند عامل اصلی این روند باشد.

جالب است که روند افزایشی نمی‌تواند به بهبود برنامه‌های غربالگری نیز نسبت داده شود؛ زیرا در بسیاری از کشورها، آزمایش‌های روتین برای سرطان روده بزرگ معمولاً از سن ۵۰ سالگی آغاز می‌شود. پژوهشگران در مقاله‌ی خود اشاره کرده‌اند که تمامی این ۲۷ کشور و منطقه، امتیاز بالایی در شاخص توسعه انسانی سازمان ملل دارند. این شاخص براساس معیارهایی مانند امید به زندگی، سطح آموزش و درآمد سرانه محاسبه می‌شود.

نکته دیگر این است که به‌جز شش کشور، باقی مناطق براساس تعریف بانک جهانی در دسته‌ی کشورهای با درآمد بالا قرار می‌گیرند. برخلاف دیگر کشورهای با درآمد بالا، در این شش کشور افزایش موارد سرطان روده بزرگ در افراد مسن با سرعتی برابر یا حتی بیشتر از افراد جوان رخ داده است.

بیشتر بخوانید

اندرو چان از دانشگاه هاروارد به نیوساینتیست می‌گوید: «به‌نظر می‌رسد توسعه‌ی اقتصادی و غربی‌شدن سبک زندگی در این روند نقش دارند.» او اشاره می‌کند که بسیاری از کشورها با رشد اقتصادی، برخی جنبه‌های سبک زندگی غربی را می‌پذیرند. به‌عنوان مثال، مصرف گوشت در ژاپن بین سال‌های ۱۹۶۱ تا ۲۰۲۱ بیش از هفت برابر افزایش یافته است.

البته چان معتقد است که عوامل دیگری نیز می‌توانند در روند صعودی تأثیر داشته باشند. او می‌گوید: «آلاینده‌های محیطی نیز می‌توانند یکی از این عوامل باشند.»

البته پژوهشگران به محدودیت‌های مطالعه‌ی خود نیز اشاره کرده‌اند. بارزترین محدودیت، این است که کشورهای آفریقایی و آسیایی و جزایر کوچک کمتر در داده‌ها نمایندگی شده‌اند. برای مثال، تنها یک کشور آفریقایی، یعنی اوگاندا، در مطالعه گنجانده شده است. همچنین، در برخی کشورها داده‌ها کامل نبوده‌اند. برای نمونه، آمار مربوط به هند فقط چهار درصد از جمعیت این کشور را پوشش می‌دهد.

با وجود تمام محدودیت‌ها، یافته‌های مطالعه اطلاعات ارزشمندی درباره‌ی تفاوت نرخ سرطان روده بزرگ در کشورهای مختلف ارائه می‌دهد. این اطلاعات می‌تواند به شناسایی راه‌های جدید برای پیشگیری از این بیماری کمک کند.

یافته‌های مطالعه در نشریه‌ی لنست انکولوژی منتشر شده است.

source

توسط wikiche.com