همه چیز درباره معنی و مفهوم حدیث إِضاعَةُ الفُرصَةِ غُصَّةٌ
در ادامه با معنی و شرح حدیث إِضاعَةُ الفُرصَةِ غُصَّةٌ از امام علی (ع) آشنا میشوید. با دانشچی همراه باشید.
معنی إِضاعَةُ الفُرصَةِ غُصَّةٌ
این حدیث امام علی علیه السلام به معنای «از دست دادن فرصت، موجب اندوه و حسرت است» میباشد. این حدیث کوتاه اما پرمعنا، اهمیت استفاده بهینه از فرصتها و پرهیز از اهمالکاری و سستی را به ما یادآوری میکند.
نکات حدیث إِضاعَةُ الفُرصَةِ غُصَّةٌ
۱- فرصتها، نعمتهایی هستند که خداوند در اختیار ما قرار داده تا بتوانیم به اهداف و آرزوهای خود برسیم و در مسیر رشد و تعالی گام برداریم.
۲- اگر فرصتی را از دست بدهیم، ممکن است دیگر هرگز چنین موقعیتی پیش نیاید و این باعث حسرت و اندوه ما خواهد شد.
۳- این حدیث به ما میآموزد که در زندگی باید به موقع تصمیم بگیریم و از تعلل و تردید بپرهیزیم، زیرا ممکن است فرصتها از دست بروند و دیگر قابل جبران نباشند. پس باید فرصت را غنیمت شمرد.
معنی غصه
در ادبیات عرب، واژه “غُصّة” به معنای “اندوه و حسرتی است که در گلو گیر میکند و مانع از آرامش و راحتی میشود”. این واژه تصویری از سنگینی و فشار غم و اندوه را در دل و جان انسان به تصویر میکشد. گویی غمی بزرگ و سنگین در گلو گیر کرده و راه نفس را بسته است، به گونهای که فرد احساس خفگی و ناراحتی میکند و نمیتواند به راحتی نفس بکشد.
معنی اضاعه
“اضاعة” در زبان عربی به معنای “از دست دادن”، “تلف کردن” یا “ضایع کردن” است. این واژه میتواند به از دست دادن فرصتها، نعمتها، وقت، یا هر چیز ارزشمندی اشاره داشته باشد.
مثال ها
🔸 دانشآموزی که فرصت تحصیل را از دست میدهد و به درس و مدرسه اهمیت نمیدهد، در آینده ممکن است از این تصمیم خود پشیمان شود و حسرت فرصتهای از دست رفته را بخورد.
🔸 فردی که یک فرصت شغلی مناسب را به دلیل ترس یا تنبلی رد میکند، ممکن است بعداً از این تصمیم خود پشیمان شود و حسرت از دست دادن آن موقعیت را بخورد.
🔸 فردی که فرصت کمک به یک نیازمند را از دست میدهد، ممکن است بعداً از این بیتفاوتی خود پشیمان شود و حسرت از دست دادن این عمل خیر را بخورد.
🔸 فردی که فرصت توبه و استغفار را از دست میدهد و در گناهان خود باقی میماند، ممکن است در آینده از این تصمیم خود پشیمان شود و حسرت فرصت بازگشت به سوی خدا را بخورد.
از دست دادن فرصت موجب اندوه است
اختصاصی-دانشچی
source