مهندسی بینهایت: کشتی کروز «نماد دریاها»، شهری روی آب
در این مطلب از مجموعهمقالات مهندسی بینهایت، از کشتی کروز Icon of the Seas صحبت کردیم؛ سازهای شگفتانگیز با طولی سه برابر زمین فوتبال و ۲۰ عرشهی مجهز که ژانویه ۲۰۲۴ بهعنوان بزرگترین کشتی تفریحی تاریخ، اولین مسافرانش را به سفری رؤیایی در دریای کارائیب برد.
این شاهکار ۲ میلیارد یورویی با همکاری برترین شرکتهای کشتیسازی جهان ساخته شده، با محلههای متنوعش همانند شهری شناور عمل میکند: از پارک مرکزی با ۳۳ هزار گونه گیاهی تا گنبد شیشهای آکوادوم با بلندترین آبشار دریایی دنیا. نماد دریاها با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته مانند موتورهای LNG و سامانههای کنترل هوشمند، فصل تازهای را در صنعت گردشگری دریایی گشود.
نه! اینترنت ماهوارهبهموبایل ایلان ماسک در ایران فعال نمیشود
خبر موفقیت ارتباط مستقیم گوشی با ماهوارهی استارلینک اوایل ماه مارس ۲۰۲۴ (۱۳ اسفند ۱۴۰۳) منتشر شد. بسیاری از مردم با خوشبینی تصور میکردند سرویس Direct to Cell بهزودی برخی مشکلات ما را در خصوص وضعیت ناخوشایند اینترنت حل میکند.
اما همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، فناوری ایلان ماسک نه قرار بود اینترنت آزاد و رایگان به کاربران ارائه کند و نه احتمالاً در دسترس مردم ایران قرار میگیرد. قابلیت Direct to Cell در اصل برای نجات جان افراد در شرایط اضطراری طراحی شده و پهنای باند آن بین مساحت هر منطقه پخش میشود. نکتهی مهمتر اینکه سرویس «اینترنت به موبایل» با همکاری اپراتورهای موبایل در کشورهای مختلف نیاز دارد.
البته در طول ماههای اخیر مجدداً خبرهای دیگری از پیشرفت سرویسهای جدید استارلینک منتشر شد که از تماس ویدیویی با اینترنت ماهوارهای حکایت داشت. آنچه مسلم است این است که تکنولوژی با چنان سرعتی به جلو حرکت میکند که ایستادن جلوی موجهای آن نتیجهبخش نیست.
با رسیدن به اوج فناوری در آینده، چه کاری برای انسانها باقی میماند؟
در این مطلب از سؤالی چالشبرانگیز و پیچیده حرف میزنیم: اگر در آینده هوش مصنوعی همهی کارها را بهتر از ما انجام دهد، دیگر انسانها چگونه وقت خود را میگذرانند؟
به خودروهای خودرانی فکر کنید که نرخ تصادفات را تا ۹۰ درصد کاهش میدهند، یا سیستمهایی که در تشخیص سرطان دقیقتر از پزشکان عمل میکنند. آیا ممکن است در آیندهای نهچندان دور، انسانها به موجوداتی اضافی در این سیاره تبدیل شوند؟
اما شاید دنیایی بدون خطای انسانی آنقدرها هم جذاب نباشد. وقتی با نگاهی به تاریخ میبینیم نوارچسب، کورنفلکس و حتی پنیسیلین همگی حاصل اشتباهات انسانی بودهاند، این هوش مصنوعیِ بینقص، کار ما را به کجا میرساند؟
دنیایی که در آن هیچ قطاری تأخیر ندارد، هیچ داوری اشتباه نمیکند و حتی میتوان تاریخ دقیق مرگ را پیشبینی کرد؛ بیش از آنکه شایستهی نام «آرمانشهر» باشد، کابوسی خستهکننده و بیهیجان به نظر میرسد. اگر این توضیحات ذهنتان را درگیر میکند، از شما دعوت میکنیم خواندن این مقالهی قابلتأمل را از دست ندهید.
جایگزین «انقلابی» گوشیها؛ گجتی که همه از آن متنفرند
در این مطلب به سراغ Humane AI Pin رفتیم، گجت ۷۰۰ دلاری جنجالی که قرار بود انقلابی در دنیای فناوری ایجاد کند و مردم را از وابستگی به گوشیهای هوشمند نجات دهد. این دستیار هوشمند که روی لباس نصب میشد، با پروژکتور لیزری و قابلیتهای صوتی میخواست کاری کند که دیگر مجبور نباشیم مدام به صفحه گوشی خیره شویم.
اما ظاهراً داستان طبق پیشبینیهای شرکت پیش نرفت. از باتری ضعیف و داغشدن دستگاه گرفته تا پاسخهای عجیب و اشتباه و کندی عملکرد، همه دستبهدست هم دادند تا به قول مارکز براونلی، AI Pin به «بدترین محصولی بررسیشده» تبدیل شود. انگار فعلاً باید رابطهی صمیمیمان را با گوشیهای هوشمند حفظ کنیم!
نکتهی جالب هم اینکه طبق آخرین خبرها شرکت هیومین تصمیم گرفت سیستمعامل این گجت را وارد دستگاههای مختلف مانند خودروها، اسپیکرها و گوشیها کند.
ابزار طراحی هوشمصنوعی جدید سامسونگ؛ مفرح، حیرتانگیز، نگرانکننده
تابستان سال ۲۰۲۴ بود که سامسونگ قابلیت هوش مصنوعی Sketch to Image را به گوشیهای تاشوی خود اضافه کرد، ابزاری که هم سرگرمکننده و جذاب بود و هم در نگاهی عمیقتر، ما را به تفکر وا میداشت.
تصور کنید با انگشتتان طرحی ناشیانه روی صفحه میکشید و در عرض چند ثانیه یک اثر هنری یا تصاویری خلق میکنید که تشخیص غیرواقعی بودن آنها اصلاً کار سادهای نیست. البته مدتها میتوانیم با خروجیهای این ابزار سرگرم شویم، ولی فکر میکنید در دنیایی که هرکسی میتواند با چند ضربهی انگشت شواهد واقعی را تغییر دهد، چه اتفاقاتی میافتد؟
همهچیز درباره مرورگر دوستداشتنی آرک؛ آیندهی مرورگرهای وب
در طول همهی سالهایی که گوگل کروم بهعنوان سلطان مرورگرهای اینترنتی شناخته میشد، شرکتهای مختلفی تلاش کردند قوانین این بازی را عوض کنند. آرک میخواهد فراتر از یک مرورگر ساده باشد و به «سیستمعامل اینترنت» تبدیل شود.
سایدبار هوشمند آرک بهطور حرفهای تبها را برای شما سازماندهی میکند و اسپیسهای رنگارنگ نیز با جداکردن آیتمهای شخصی و شغلی به شما امکان میدهند بهراحتی بین زمینههای مختلف جابهجا شوید. بهعلاوه قابلیتهایی مانند کنترلهای داخلی مدیا و حالت تصویر در تصویر و Split View نیز تجربهی مرور وب شما را بهبود میدهند و کارهای تکراری را هم میتوانید به دستیار هوش مصنوعی آرک مکس بسپارید.
در کنار امکانات و قابلیتهای بسیار کاربردی، نکتهای که آرک را واقعاً متمایز میکند نگاه متفاوتش به مقولهی «مرورگر» است. شاید همانطور که سبک سنتی تماشای ویدیو در سالهای اخیر تغییر کرده، آرک هم روش استفادهی ما از اینترنت را از نو تعریف کند.
مصاحبه کمسابقه بنیانگذار تلگرام: بهدنبال آزادی هستم، نه ثروت
۲۵ آگوست ۲۰۲۴ (۴ شهریور) خبر بازداشت پاول دوروف در فرانسه واکنشهای شدید و دوگانهای از طرف کاربران و فعالین حقوق بشر به دنبال داشت. بنیانگذار تلگرام در مصاحبهای چند ماه قبل در مصاحبهای جذاب و خواندنی از زندگی خود و داستان راهاندازی تلگرام صحبت کرده بود.
دوروف که با تیمی ۳۰ نفره بزرگترین پیامرسان مستقل جهان را اداره میکند، ایدههایی شنیدنی درمورد آزادی بیان و حریم خصوصی کاربران دارد. او در این مصاحبه فاش میکند که برخلاف رقبا حتی یک دلار هم برای تبلیغات تلگرام خرج نکرده و بیشترین فشار را نه از طرف دولتها، بلکه از اپل و گوگل برای سانسور محتوا متحمل میشود.
صرفنظر از اینکه از موافقان دوروف باشید یا مخالفان او، پیشنهاد میکنم گفتگوی جالب او را از دست ندهید.
دیوار آنتروپی؛ چگونه چند لامپ ساده جلوی هکشدن اینترنت را میگیرند؟
میتوانید تصور کنید که امنیت بخش عظیمی از اینترنت جهانی به چند لامپ ساده بستگی داشته باشد؟ شرکت کلودفلر که مسئولیت محافظت از بسیاری از وبسایتهای بزرگ در برابر خطرات سایبری را به عهده دارد، از راهکاری خلاقانه برای این مسئله استفاده میکند: دیوار آنتروپی.
این دیوار که از ردیفهای لامپهای گدازهای لاوا تشکیل شده، منبعی غیرقابلپیشبینی از دادههای تصادفی تولید میکند که برای رمزنگاری ایمن دادهها ضروری است.
ایدهی اصلی دیوار آنتروپی در اصل با ماهیت آشوبناک و غیرقابلپیشبینی حرکت گدازهها درون لامپها پیش میرود. برای درک بهتر این جریان و آشنایی با جزئیات فنی شگفتانگیز پشت آن، مرور این مقاله را به شما پیشنهاد میدهیم، مخصوصاً اگر به امنیت سایبری، رمزنگاری و ایدههای خلاقانه علاقهمند هستید.
باتری کوانتومی؛ آیندهی ذخیرهسازی انرژی با عمر بینهایت
چه میشد اگر باتری دستگاههای الکترونیکی شما میتوانست مدتزمان بیشتری، حتی تا همیشه، دوام بیاورد؟ ایدهی باتری کوانتومی که یکی از تحقیقات مهم و چشمگیر حوزهی ذخیرهسازی انرژی است، بهنوعی در پاسخ همین نیاز مطرح میشود.
باتریهای کوانتومی مزایای زیادی نسبت به باتریهای لیتیومیونی و سایر باتریهای سنتی دارند، برای مثال از چگالی انرژی بالاتری برخوردارند، سریعتر شارژ میشوند و علاوه بر عمر بسیار طولانی، با محیطزیست هم سازگارترند.
در این مقاله از مفاهیمی مانند درهمتنیدگی کوانتومی که در ساخت این باتریهای استفاده میشود صحبت میکنیم، آخرین پژوهشها و شبیهسازیهای آزمایشگاهی این فناوریها را شرح میدهیم و چالشهای فعلی در مسیر ساخت این باتریها را هم بیان میکنیم. اگر به فناوریهای خوشآتیه و پیشرفتهای علوم فیزیک علاقهمندید، حتماً از مطالعهی این مطلب لذت میبردید.
طراحی در کالیفرنیا، کپی در شوروی؛ داستان اولین تراشه شوروی
در اوج جنگ سرد، وقتی همهی نگاهها به رقابت فضایی و هستهای دو ابرقدرت دوخته شده بود، نبرد پنهان دیگری در جریان بود: تلاش شوروی برای کپیکردن پردازندهی ۸۰۸۰ اینتل. مهندسان مؤسسه میکرو دستگاههای کییف با دسترسی محدود به فناوری غربی، مجبور شدند از طریق مهندسی معکوس و اطلاعات جاسوسی، نسخهای از موفقترین تراشه آن زمان را بسازند.
حاصل این تلاشها و برنامههای سخت، پردازندهای به نام KR580VM80A بود که عجیبتر از نسخهی اصلی از آب درآمد، چراکه از ۴۷۵۸ ترانزیستور بهره میبرد، درحالیکه پردازندهی اینتل ۴۵۰۰ ترانزیستور داشت.
اما عواقب تصمیم شوروی برای تقلید بهجای نوآوری، مسیر صنعت پردازنده این کشور را برای دهههای آینده تعیین کرد. شما میتوانید داستان جذاب و هیجانانگیز وقایع پشت تولید این تراشه را در مقالهی زیر بخوانید.
به نظر شما در طول سالی که گذشت کدام مقالات اختصاصی زومیت مفیدتر و جالبتر بودند؟ آیا بررسی گوشی محبوبتان را در فهرست پربازدیدترینهای امسال مشاهده میکنید؟
source