محافظ صفحه چیست؟
قبل از بحث درباره مزایا و معایب استفاده از محافظهای صفحه، بد نیست ابتدا تعریفی از این محصول ارائه دهیم. محافظ صفحه نمایش در حقیقت یک لایه از مواد شفاف (پلاستیک یا شیشه خیلی نازک) است که روی نمایشگر گوشی (یا تبلت) کشیده میشود تا از آن در برابر آسیبهایی مثل خط و خش، ترک برداشتن و حتی شکسته شدن محافظت کند. محافظهای صفحه بر اساس نوع موادی که در تولید آنها بهکار میرود به چند دسته تقسیم میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
انواع محافظ صفحه
دسته اول محافظهایی هستند که از پلیاتیلن ترفتالات یا در اصطلاح «پِت» ساخته میشوند؛ همان پلاستیکی که در ساخت بطری آب معدنی یا سایر نوشیدنیها نیز به کار میرود. این محافظها شفاف بوده و با قیمت مناسب میتوانند از نمایشگر در برابر خط و خش محافظت کنند، اما مقاومت چندانی در برابر رها شدن روی سطح نخواهند داشت. دسته دوم محافظهایی از جنس ترموپلاستیک پلیاورتان یا TPU هستند که انعطاف بالایی داشته و علاوهبر مقاومت در برابر خط و خش، میتوانند ضربههای جزئی را نیز خنثی کنند. دسته سوم – که به عنوان بهترین نوع محافظهای صفحه شناخته میشوند – محافظهایی هستند که از شیشه حرارتدیده ساخته شدهاند. این محافظها مقاومت بالایی در برابر خط و خش و رها شدن روی سطح از خود نشان میدهند، اما کمی ضخیم بوده و با نمایشگرهای خمیده بهراحتی جفت و جور نمیشوند.
مزایای استفاده از محافظ صفحه
با توجه به هزینه بالای تعویض نمایشگر، بسیاری از کاربران ترجیح میدهند با خرید یک محافظ صفحه نسبتاً ارزانقیمت، از حوادث ناگوار (!) پیشگیری کنند. کارستن فراونهایم (Carsten Frauenheim)، مدیرعامل iFixit، محافظ صفحه نمایش را عاملی مفید در برابر خط و خش و سایش دانسته که میتواند آسودگی خاطر کاربران را به همراه داشته باشد. در مجموع، استفاده از محافظ صفحه به این افراد پیشنهاد میشود: افرادی که با حمل و نقل عمومی تردد کرده و در طول مسیر از گوشی خود استفاده میکنند؛ کاربرانی که مدت زمان زیادی را در بیرون از منزل سپری میکنند و نهایتاً افرادی که فرزند خردسال یا حیوان خانگی دارند. به گفته فراونهایم، دلایل استفاده از محافظ صفحه آنقدر واضح است که نیازی به فکر کردن ندارد، اما وی در پایان اذعان میکند که در حال حاضر محافظها مثل گذشته ضروری نیستند.
معایب استفاده از محافظ صفحه
در وهله اول، محافظ صفحه به عنوان حایلی بین انگشت دست و صفحه نمایش، احساسی که باید از لمس نمایشگر به شما منتقل شود را تغییر میدهد. بهعلاوه، این محافظها ظاهر نمایشگر را نیز دستخوش تغییر میکنند، زیرا بسیاری از آنها به مرور زمان تغییر رنگ میدهند. کاهش کیفیت نمایشگر هم گلایه بسیاری از کاربرانیست که از این محافظها استفاده میکنند. ریموند سونهرا (Raymond Soneira)، مدیرعامل DisplayMate، استفاده از محافظهای صفحه را چندان مفید نمیداند. به گفته وی، محافظهای صفحه میزان بازتاب نور از سطح نمایشگر را افزایش میدهند. این امر کیفیت نمایشگر را کاهش داده و کاربر برای جبران آن مجبور میشود میزان روشنایی صفحه را بالا ببرد که در نهایت این کار به مرور زمان باعث کاهش عمر باتری گوشی خواهد شد.
استحکام بالای نمایشگرها در نتیجه تکنولوژیهای جدید
همان طور که در مقدمه هم گفته شد، با پیشرفت تکنولوژی و ساخت نمایشگر اسمارتفونها از مواد بادوام، نیاز به استفاده از محافظهای صفحه روزبهروز کمرنگتر میشود. تری بارنت (Trey Barnett)، از تکنسینهای شاغل در مجموعه تعمیراتی Manhattan uBreakiFix – که چهارده سال است به تعمیر گوشیهای هوشمند اشتغال دارد – تعداد آیفونهای با نمایشگر شکسته را کمتر از گذشته میداند. به گفته وی، شکستگی نمایشگر همچنان از موارد مراجعه کاربران به مراکز تعمیر به شمار میرود اما شکی نیست که نمایشگر گوشیها قویتر شدهاند. در ادامه به برخی از عوامل قدرتمندتر شدن نمایشگر در اسمارتفونها میپردازیم.
گوریلا گلس (Gorilla Glass)
در ساخت نمایشگر بسیاری از گوشیهای اندرویدی بازار، شاهد بهکارگیری گوریلا گلس هستیم؛ شیشهای تقویتشده با مقاومت بالا در برابر خط و خش که محصول شرکت آمریکایی کورنینگ است؛ همان شرکتی که با تولید ظروف شیشهای پیرکس، اعتبار بالایی برای خود کسب کرد. جالب است بدانید اولین بار استیو جابز بود که سفارش ساخت شیشهای مقاوم را برای نخستین مدل آیفون، به کورنینگ داد. در گذر این سالها کورنینگ به مقاومت این شیشه اضافه کرده و ورژنهای مختلفی از آن را به تولید رسانده که در حال حاضر جدیدترین و مقاومترین آنها Gorilla Armor است.
هدف اصلی کورنینگ از تولید گوریلا گلس، مقابله با دو چیز است: یکی خط و خش و دیگری ترک برداشتن. برخی ورژنهای گوریلا گلس مقاومت بالایی در برابر خط و خش دارند، اما بهراحتی ترک میخورند. در مقابل، در برخی ورژنهای گوریلا گلس، مقاومت شیشه در برابر ترک برداشتن بالا رفته ولی خط و خشهای نسبتاً زیادی روی آنها برجای میماند. رسیدن به تعادلی مناسب بین این دو از اهداف همیشگی کورنینگ محسوب میشود.
به گفته این شرکت آمریکایی، با آزمایشهای صورتگرفته روی گوریلا گلس ویکتوس، رها شدن روی سطوح سخت از فاصله بیش از 180 سانتیمتری، آسیبی به این شیشه نمیزند. مقاومت این شیشه در برابر خط و خش نیز با آزمون سختی Knoop اندازهگیری شده است. به گفته کورنینگ، این شیشه در برابر نیروی وارده به اندازه 8 تا 10 نیوتن مقاومت میکند، در حالی که میزان مقاومت سایر شیشهها حتی به 4 نیوتن هم نمیرسد.
سپر سرامیکی (Ceramic Shield)
اپل در سال 2020 تصمیم گرفت پوششی موسوم به سپر سرامیکی یا Ceramic Shield را برای اولین بار روی نمایشگر آیفونهای سری 12 بهکار گیرد. این پوشش مقاوم مثل گوریلا گلس محصول کمپانی کورنینگ بوده و اپل در آیفونهای سری 15 نیز به استفاده از آن ادامه داده است. این پوشش در حقیقت شیشهایست که نانوکریستالهای سرامیک در ابعادی کوچکتر از طول موج نور درون آن به کار گرفته شدهاند. به همین دلیل است که این پوشش مثل شیشه معمولی کاملاً شفاف بوده و سرامیک درون آن دیده نمیشود. متأسفانه، اپل جزییات فنی زیادی را از سپر سرامیکی فاش نکرده و صرفاً روی این نکته تأکید دارد که این پوشش چهار برابر بهتر از پوششهای استفاده شده در آیفونهای قبل از سری 12 است. ناگفته نماند، مقایسه گوریلا گلس و سپر سرامیکی امکانپذیر نیست، اما شکی نیست که این دو محصول کورنینگ محافظ خوبی برای نمایشگر اسمارتفونها به شمار میروند.
کلام پایانی
با توجه به مزایا و معایبی که برای استفاده از محافظ صفحه ذکر شد، در مجموع نمیتوان یک حکم کلی صادر کرد و استفاده از این محافظها را به طور 100 درصد رد یا تأیید کرد. به عبارت دقیقتر، این خود کاربر است که با در نظر گرفتن شرایط محیط زندگی و کار خود، باید تصمیم بگیرد که برای نمایشگر گوشی از محافظ استفاده کند یا خیر. قاعدتاً اسمارتفونهایی که در ساخت نمایشگر آنها از پوششهای مقاومی مثل گوریلا گلس یا سپر سرامیکی استفاده شده، نیاز کمتری به محافظ صفحه خواهند داشت.
اما نباید فراموش کنیم حتی این پوششهای مقاوم هم در برابر موادی مثل شن، سنگهای سخت یا برخی فلزات آسیبپذیر بوده و ممکن است آثار خط و خش این مواد روی آنها باقی بماند. لذا، اگر روی سلامت نمایشگر خود خیلی حساس بوده و کمترین خط و خشی را نمیتوانید تحمل کنید، استفاده از محافظ صفحه برای شما توصیه میشود. همچنین، اگر گوشی هوشمند شما فاقد پوشش مقاومی مثل گوریلا گلس بوده و دوست ندارید هزینههای تعویض نمایشگر گریبانگیر شما باشد، برای جلوگیری از شکسته شدن یا ترک برداشتن نمایشگر بهتر است از محافظ صفحه استفاده کنید.
source