واحد خبر mobile.ir : حال که به سال 2025 میلادی وارد شده‌ایم، نگاهی دوباره به وضعیت بازار اسمارت‌فون در سال 2024 می‌تواند سودمند باشد. در واقع با آن‌که سال 2024 میلادی دورانی نسبتاً عادی در روال معمول این صنعت به‌شمار می‌رود و موارد اندکی برای جلب توجه ویژه در آن یافتنی است، نکات برجسته‌ای هم در خود داشته که عمده آن‌ها به گوگل مرتبط بوده‌اند. سامسونگ نیز در این سال لحظات ویژه خود را پشت سر گذارده است، اما در مجموع نمی‌توان این دوره را سالی درخشان برای بزرگ‌ترین سازنده اندرویدی دانست. در سال گذشته میلادی همچنین بارقه‌هایی از همکاری میان اپل و اندروید را شاهد بودیم که می‌تواند در ادامه به موفقیت‌های بیشتری بینجامد.

در این نوشتار به برخی از مهم‌ترین رویدادهای صنعت اسمارت‌فون، به‌ویژه در حوزه سیستم‌عامل اندروید، در سال گذشته میلادی پرداخته‌ شده است.

سالی برای اسمارت‌فون‌های مبتنی بر هوش مصنوعی

سری Galaxy S24 سامسونگ در سال گذشته نه با ویژگی‌های جدید و جذاب اندرویدی یا سخت‌افزاری، بلکه با تکیه بر هوش مصنوعی Galaxy AI به بازار عرضه شد. سامسونگ گوشی‌های این خانواده را به عنوان محصولات مبتنی بر هوش مصنوعی به بازار ارائه کرد، اما این رویکرد فقط به غول کره‌ای محدود نماند؛ چنان‌که سری پرچمدار Pixel 9 نیز با انبوهی از ویژگی‌های AI و حضور هوش مصنوعی Gemini به صورت پیش‌فرض عرضه شد. با این حال و برخلاف Galaxy AI، نرم‌افزار Gemini گوگل در اختیار همه گوشی اندرویدی قرار گرفته و حتی دارندگان اسمارت‌فون‌های موتورولا یا وان‌پلاس هم می‌توانند از قابلیت‌های هوش مصنوعی گوگل استفاده کنند. از سوی دیگر بازار با استقبال نچندان گرم از مجموعه قابلیت‌های Apple Intelligence به امکانات عظیم هوش مصنوعی اپل برای آیفون، آی‌پد و مک خوش‌آمد گفت.

درود بر استاندارد پیام‌رسانی RCS

سال 2024 میلادی دوره‌ای موفق برای اجرای استاندارد موسوم به RCS (کوتاه‌شدهRich Communication Services) فارغ از نوع سیستم‌عامل گوشی بود. تا پیش از این، پیام‌رسانی میان دو پلتفرم اندروید و iOS بسیار دشوار بود؛ اما پس از پشتیبانی آیفون از این استاندارد، کاربران (به‌شرط پشتیبانی اپراتور) می‌توانند بدون توجه به نوع گوشی و از طریق RCS به یکدیگر پیام بفرستند. این امر در حال حاضر عمدتاً به معنای تایپ کردن نشانگرها و تصاویر با کیفیت بالاتر است، اما امید می‌رود به چت‌های رمزگذاری شده و دیگر زمینه‌ها نیز گسترش یابد. البته تمرکز بسیاری از تولیدکنندگان اندرویدی روی Google Messages به عنوان برنامه RCS ممکن است برای همه کاربران خشنودکننده نباشد.

نقاط قوت و ضعف‌ گوشی‌های Pixel

از نگاه اکثر کارشناسان، 2024 سال خوبی برای سخت‌افزارهای Pixel بوده است؛ چنان‌که گوشی‌های سری Pixel 9 از نظر کیفیت و سبک ساخت گام بلندی نسبت به خانواده Pixel 8 برداشت. این گوشی‌ها اکنون به اندازه دستگاه‌های گلکسی و آیفون‌ ویژگی‌های پیشرفته را در خود جای داده‌اند. با این حال اسمارت‌فون‌های گوگل در حال حاضر تفاوت و تمایز کمتری با گوشی‌های آیفون‌ دارند و از دید برخی کاربران، شاید بهتر باشد گوگل به طراحی پیشین و متمایز پیکسل نگاهی دوباره داشته باشد.

Pixel 9 Pro و Pixel 9 Pro XL

عرضه نشدن اندروید 15 روی سری Pixel 9

با وجود ارائه اندروید 15 در سال 2024 و بهبودهای این نسخه در زمینه ویژگی‌های مرتبط با ارتقاء productivity و عملکرد روان‌تر، عرضه نشدن این نسخه برای گوشی‌های Pixel موجب شگفتی بسیاری شد. گوگل سری جدید گوشی‌های Pixel را اواخر تابستان 2024 ارائه کرد، اما عرضه اندروید تقریباً در زمان معمول خود و در پاییز صورت گرفت و به این ترتیب شاهد حضور این نسخه از سیستم‌عامل روی جدیدترین سری Pixel نبودیم. گفتنی است که نخستین پیش‌نمایش توسعه‌دهندگان اندروید 16 در ماه نوامبر برگزار شد و انتظار می‌رود نسخه نهایی آن در سه‌ماهه دوم 2025 ارائه شود.

ثبات و یکنواختی در گوشی‌های تاشو

با وجود گذشت بیش از پنج سال از عرضه نسل جدید گوشی‌های تاشو، اگر چه این محصولات هنوز به جریان اصلی صنعت اسمارت‌فون تبدیل نشده‌اند، اما محصولاتی برای طبع‌آزمایی هم به‌حساب نمی‌آیند. در سال 2024 میلادی، دستگاه‌های تاشوی زیادی به بازار عرضه شد که از نگاه کارشناسان به لحاظ طراحی و امکانات فاقد ویژگی‌های درخشان هستند و به ورطه تکرار افتاده‌اند. به طور مثال، Galaxy Z Fold6 به عنوان نمونه تکامل‌یافته روندی که سامسونگ با Z Fold آغاز کرد، اینک در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دارد. با این حال، در مقایسه با Galaxy Z Fold5 به عنوان نسل جدید Z Fold4 ویژگی‌های چندان متمایزکننده‌ای ندارد.

از سوی دیگر Pixel 9 Pro Fold گوگل علی‌رغم بازخوردهای مثبت، تا حدود زیادی از زبان طراحی منحصربه‌فرد Pixel Fold اولیه فاصله گرفته و به OnePlus Open شباهت پیدا کرده است که هر دوی آن‌ها در حالت بسته از طراحی گوشی‌های معمول پیروی کرده‌اند.

Pixel 9 Pro Fold

رویکرد سامسونگ در طراحی Galaxy Z Fold Special Edition (که تنها در کره جنوبی عرضه شد) نشان می‌دهد که غول کره‌ای احتمالاً در سال 2025 میلادی به پیروی از دیگر شرکت‌های سازنده گوشی تاشو، به دنبال تولیدی دستگاه تاشوی کتابی خواهد بود که از نظر اندازه به اسمارت‌فون‌های تخت معمول شباهت دارند. در مجموع به نظر می‌رسد شرکت‌ها ظرف چند سال از زبان طراحی تاشو به عنوان فرصتی برای آزمون و خطا استفاده کردند و اینک همه چیز به تدریج به گذشته باز خواهد گشت.

عرضه نخستین حلقه هوشمند سامسونگ پیش از اپل

اگر چه حلقه‌های هوشمند مفهوم جدیدی در سال 2024 میلادی محسوب نمی‌شوند، اما در این سال توسعه بیشتری یافتند؛ چنان‌که نسل چهارم این محصولات در ردیف عرضه قرار گرفت. نکته جالب توجه در این میان به عرضه نخستین نمونه این حلقه‌ها توسط یک شرکت تولیدکننده گوشی هوشمند یعنی سامسونگ باز می‌گردد. ابرشرکت کره‌ای Galaxy Ring را در جولای 2024 معرفی کرد؛ محصولی که به گفته کارشناسان در حال حاضر از نظر عملکرد یک سر و گردن بالاتر از رقبای خود ظاهر و به خوبی با اکوسیستم اسمارت‌فون هماهنگ شده است. اگر چه قیمت 399 دلاری این محصول می‌تواند بسیاری را از خرید آن منصرف کند، اما

نیاز نداشتن به خرید اشتراک، Galaxy Ring را در درازمدت به گزینه‌ای ارزان‌تر از اکثر محصولات بازار تبدیل خواهد کرد.

Samsung Galaxy Ring

نزدیک‌تر شدن عملکرد گوشی‌ها به رایانه‌های شخصی

اگر از اسمارت‌فون خود صرفاً به عنوان یک گوشی استفاده می‌کنید، ممکن است این روند برای شما چندان محسوس نباشد. با این حال گوشی‌های پرچمدار امروزی به اندازه یک رایانه شخصی قدرت دارند؛ چنان‌که می‌توان از یک اسمارت‌فون پیشرفته مانند Galaxy Z Fold6 در کنار یک مانیتور 4K به عنوان یک سیستم پرقدرت استفاده کرد. اگر چه گوشی در نهایت نمی‌تواند با یک رایانه سطح بالا رقابت کند، اما این تمایز شاید برای کاربران عادی چندان قابل لمس نباشد. البته در این زمینه هم افزایش رقابت میان شرکت‌ها یکی از مسائل عمده به‌شمار می‌رود؛ چنان‌که اپل با تراشه‌های سری A حضوری نیرومند در بازار گوشی‌های هوشمند دارد و مدیاتک نیز عملکرد خیره‌کننده‌ای از خود نشان داده است. در پی همین عملکرد پرقدرت، سامسونگ در ساخت تبلت‌های سری Galaxy Tab S10 با کنار گذاردن کوالکام، به چیپ‌ست +Dimensity 9300 مدیاتک روی آورده است.

سالی فوق‌العاده برای خرید کنترلر بازی‌های موبایلی

کنترلرهای بازی موبایل محصولات تازه‌ای نیستند و از سال 2020 کنترلرهایی برای دوستداران بازی عرضه شده که گوشی‌ها را به دسته‌هایی مانند Nintendo Switch یا Steam Deck تبدیل می‌کند و در ادامه نیز کنترلرهایی مانند Kishi محصول Razer نیز به این گروه افزوده شده است. امسال نیز شاهد تأکید بیشتر شرکت‌ها بر ارائه کنترلرهای بازی با اندازه معمول برای گوشی‌ها بودیم. به طور مثال، Razer با عرضه Kishi Ultra، گام بلندی را به جلو برداشته و شرکت 8BitDo نیز باUltimate Mobile Gaming وارد این عرصه شده است.

Razer Kishi Ultra

اتهام علیه گوگل

گوگل در سال 2024 دوره سختی را در دادگاه‌های آمریکا پشت سر گذاشته است. ابرشرکت آمریکایی در طول تابستان گذشته، در یک پرونده اتهام اقدامات غیرقانونی برای از میان بردن رقابت و ایجاد انحصار در بخش جست‌وجوی آنلاین و تبلیغات بازنده شد. البته هنوز راه‌ حل سازگاری گوگل با قوانین ضد انحصار آمریکا نامشخص است، اما گزینه‌هایی از جمله جدا شدن کروم یا اندروید در قالب شرکت‌هایی جداگانه در این زمینه مطرح شده است. به علاوه در هفته‌های پایانی سال 2024 و در نتیجه حکم صادرشده برای دعوای حقوقی میان گوگل و Epic، کمپانی بزرگ آمریکایی ناچار شده تغییراتی در سیاست‌های فروشگاه Play Store اِعمال کند که می‌تواند باعث راه‌اندازی فروشگاه‌های اپلیکیشن جایگزینی شود که قادر به رقابت منصفانه‌تر هستند.

اندروید XR

در سال 2024 شاهد توسعه گسترده عینک‌ها و هدست‌های هوشمندی هم بودیم که اطلاعات و محاسبات را به طور مستقیم جلوی چشم کاربران قرار می‌دهند. در همین زمینه گوگل در پی تبدیل اندروید به پلتفرمی است که توسعه‌دهندگان سرویس‌های واقعیت افزوده/مجازی را روی آن ارائه می‌کنند و برای دستیابی به این هدف در آخرین روزهای سال 2024 میلادی اندروید XR را با همکاری سامسونگ و کوالکام به بازار معرفی کرده است.

انتظار می‌رود دستگاه‌های مجهز به Android XR در سال 2025 میلادی وارد بازار شوند و شرکت‌هایی مانند سامسونگ و Xreal نیز از قابلیت‌های سیستم‌عامل جدید گوگل برای عینک‌های هوشمند و هدست‌ها بهره گیرند.

source

توسط wikiche.com