فیلم لتیان یک عنوان اجتماعی-عاشقانه به کارگردانی علی تیموری است. این فیلم که در سال 1399 از طریق پلتفرمهای فیلیمو و نماوا منتشر شد، از حضور بازیگرانی نظیر پریناز ایزدیار بهره برده است.
با ظهور پلتفرمهای مختلف این امکان برای فیلمهای بلند پیش آمده که به صورت آنلاین اکران شوند. یکی از این آثار، که اتفاقا جزء پرفروشترین فیلمهای اکران آنلاین به شمار میرود، فیلم لتیان است. فیلم ایرانی لتیان اثری به نویسندگی اکتای براهنی و تهیهکنندگی مجید مطلبی است. کارگردان این اثر علی تیموری است که برای اولین بار کارگردانی یک فیلم بلند را نجربه کرده است. ژانر فیلم لتیان عاشقانه و درام است و داستان یک سفر پرتنش با حضور دوستانی قدیمی را روایت میکند. این عنوان به سبب حضور بازیگران محبوبی نظیر پریناز ایزدیار، سارا بهرامی و امیر جدیدی پیش از اکران سروصدای بسیاری به پا کرد. تاریخ اکران فیلم لتیان که به صورت آنلاین در پاتفرم فیلیمو و پلتفرم نماوا منتشر شد، 23 مرداد 1399 است.
موضوع این مقاله از پلازا معرفی فیلم سینمایی لتیان است. در کنار هم داستان فیلم را میخوانیم، با بازیگران آن آشنا میشویم و مروری بر نقدهای منتقدین خواهیم داشت. اگر از علاقمندان به فیلم های ایرانی هستید، از مطالعه مقاله بهترین فیلمهای ایرانی 1403 نیز لذت خواهید برد.
فهرست مطالب
خلاصه فیلم سینمایی لتیان
داستان فیلم لتیان با محوریت روابط انسانی روایت میشود. همانطور که میدانید سد لتیان بر روی رودخانه جاجرود، در 10 کیلومتری شمال شرق تهران واقع شده است. در فیلم لتیان شاهد رودخانهای از روابط هستیم که پشت سد گیر کردهاند. اکنون یک نفر پیدا شده و میخواهد این سد را بشکند، ولی خوب میداند با شکستن سد، کل شهر خراب خواهد شد.
فیلم با تصویری از طه و سلما آغاز میشود که منتظر دوستان خود هستند تا به سفر بروند. این دو در شرف ازدواج هستند و قرار است زوج دیگری، یاسی و رضا، نیز به آنان ملحق شوند. زوج جدید از راه میرسند ولی شخص سومی را نیز با خود به همراه آوردهاند: مانی. مانی همسر سابق سلما است، و طه نامزد سلما از ازدواج قبلی او خبر ندارد. سفر آنها آغاز میشود و به خانه دوستشان مریم میرسند. از اینجا به بعد یا آغاز تنشها، مشخص میشود حرفهای بسیاری برای گفتن وجود دارد.
بازیگران فیلم لتیان
با توجه به اینکه در فیلم ایرانی لتیان بازیگر موفقی نظیر امیر جدیدی، پریناز ایزدیار و سارا بهرامی حضور دارند، انتظارات از این فیلم بالا رفته است. در این بخش با بازیگران این درام عاشقانه آشنا میشویم.
پریناز ایزدیار در نقش سلما
پریناز ایزدیار، بازیگر محبوب ایرانی متولد 8 شهریور 1364 در شهر بابل است. او لیسانس گرافیک دارد و بازیگری را از سال 1385 با فیلم “یک مرد، یک شهر” آغاز کرد. وی با حضور در چندین تلهفیلم قدم به تلویزیون گذاشت و در سال 1391 به سبب بازی در سریال زمانه در نقش ارغوان به شهرت رسید. شهرت وی با بازی در سریال شهرزاد (1396-1394) در نقش شیرین و سریال جیران (1398-1401) در نقش جیران بیش از پیش شد. پریناز ایزدیار یکی از بازیگران موفق سینما به شمار میرود و در سال 1394 برای بازی در فیلم ابد و یک روز موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنوراه فیلم فجر شد. در میان جدیدترین آثار سینمایی این بازیگر میتوانیم فیلم ملاقات خصوصی (1400)، فیلم سه کام حبس (1398) و فیلم متری شش و نیم (1397) را نام ببریم.
امیر جدیدی در نقش طاها
امیر جدیدی یکی از بازیگران موفق ایرانی است و در تاریخ 31 خرداد 1363 در شهر تهران به دنیا آمد. او فارغالتحصیل رشته مدیریت ارشد کسبوکار از دانشگاه آزاد اسلامی است و بازیگری را از سال 1389 با فیلم آفریقا به کارگردانی هومن سیدی آغاز کرده است. این بازیگر سینما در دهه 1390 در 15 فیلم سینمایی حضور داشت و در سال 1396 برای بازی در فیلم عرق سرد و فیلم تنگه ابوقریب برنده سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. فیلم روز صفر (1398) و فیلم قهرمان (1399) نیز از دیگر آثار شناختهشده آقای جدیدی هستند. این بازیگر در دو فیلم کوتاه، یک تلهفیلم، پنج نمایش تئاتر و یک موزیک ویدئو نیز حضور داشته است.
سارا بهرامی در نقش یاسی
سارا بهرامی، متولد سال 1361 در اصفهان، از 9 سالگی با حضور در کلاسهای تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شغل آینده خود را انتخاب کرد. وی دانشآموخته رشته تئاتر در دانشگاه آزاد اسلامی است و بازیگری را از سال 1388 آغاز کرد. او با مجموعه تلویزیونی پروانه (1393) شناخته شد و با نقشآفرینی در فیلم خانهای در خیابان چهلویکم (1395) بر شهرت خود افزود. سال بعد با بازی در فیلم دارکوب موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم فجر شد. در سالهای بعد نیز بازی در آثاری نظیر فیلم ایتالیا ایتالیا (1395)، فیلم علفزار (1400) و فیلم جنگل پرتقال (1401) او را نامزد سیمرغ بلورین کرد.
حسن معجونی در نقش رضا
محمدحسن معجونی بازیگر و کارگردان ایرانی متولد 28 دی 1347 در شهر زنجان است. وی فارغالتحصیل رشته ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر است و بازیگری را از سال 1375 با تئاتر آغاز نمود. آقای معجونی اولین بار برای فیلم همیشه پای یک زن در میان است (1386) جلوی دوربین آمد و در سال 1396 برای بازی در فیلم خوک نامزد تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد در جشن سینمای ایران شد. حسن معجونی در دو سریال تلویزیونی، سریال مسافران (1388) و سریال شمعدونی (1394)، بازی کرده و همین آثار سبب شهرت وی شدهاند. از جدیدترین آثار این بازیگر باید به سریال گردنزنی (1403)، فیلم استاد (1401) و فیلم آغوش باز (1402) اشاره کنیم.
دیگر هنرپیشه های فیلم لتیان عبارتند از:
- ستاره پسیانی در نقش مریم
- علیرضا ثانیفر در نقش مانی
- پارسا بیات
نقد فیلم لتیان
فیلم ایرانی لتیان، اولین تجربه کارگردانی علی تیموری، عنوانی است که در سال 1399 به صورت آنلاین اکران شد. این فیلم با فروش یک میلیاردی از جمله پرفروشترین فیلمها در اکران آنلاین است و نقدهای خوبی از سوی منتقدین دریافت کرده است. مدت زمان فیلم لتیان 97 دقیقه است و در این مدت به تماشای سفر چند دوست قدیمی مینشینیم؛ سفری که آغازگر تنشها است و حقایق را برملا میکند.
فیلم لتیان یک درام مدرن، با تمرکز بر آسیبشناسی اخلاقی و رفتاری طبقه متوسط است؛ افرادی هنرمند و روشنفکر که به شدت درگیر روابط عاطفی هستند. ساختار فیلم و نحوه روایت آن، سفر چند دوست و زوج، یادآور قصههای سینمای اصغر فرهادی است و تلاش یاسی برای اینکه سلما و مانی بار دیگر به هم برسند، ما را به یاد فیلم درباره الی و تلاش سپیده برای ایجاد یک رابطه بین الی و احمد میاندازد.
شخصیتپردازی:
فیلم لتیان را میتوان یک اثر شخصیتمحور دانست. البته داستان به یک شخصیت محدود نشده و همه را در بر میگیرد، ولی بیش از همه سلما، طاها و مانی در مرکز توجه قرار دارند. با این حال متاسفانه شخصیتپردازی در فیلم زیاد خوب نیست. برای مثال از ابتدا تا انتها طاها به عنوان یک آقازاده با شخصیتی آرام به تصویر کشیده شده، ولی در نهایت میفهمیم که او نوعی قرص مصرف میکند و عمل آخرش نیز به قدری دور از ذهن است که مخاطب نمیتواند با او ارتباط برقرار کند.
همچنین اگر کارگردان در طول قصه و به مرور ماجرای رابطه بین سلما و مانی را ارائه میکرد، هم جذابیت بیشتری به داستان میداد و هم قدم بزرگی در توسعه این شخصیتها بود. ولی متاسفانه همه اطلاعات رابطه این دو به صورت یک مونولوگ از سلما، و در آخر فیلم ارائه میشود.
داستان و فیلمنامه:
“جمعی از دوستان قدیمی به سفر میروند و در این سفر زخمهای قدیمی سر باز میکنند.” در سالهای اخیر فیلمهای زیادی با این قصه روایت شدهاند. داستان فیلم لتیان کلیشهایاست و سبب شده مخاطب به راحتی ادامه فیلم را حدس بزند، درنتیجه این عنوان کشش مناسبی در مخاطب ایجاد نمیکند. همچنین در کل فیلم مخاطب تشنه کسب اطلاعات است، اطلاعاتی درباره گذشته مانی و سلما، و یا اطلاعاتی درباره شخصیت طاها ولی هیچ چیز دست او را نمیگیرد. ناگهان در انتهای فیلم، همه چیز مشخص میشود. اگر این اطلاعات در طول فیلم ارائه میشد، قطعا جذابیت و کشش فیلم نیز افزایش مییافت.
ولی همه این موضوعات با پایانبندی غافلگیرکننده فیلم قابل چشمپوشی است. گرچه داستان کلیشهای است و همه اتفاقات آن قابل پیشبینی است، ولی پایان فیلم مخاطب را شوکه میکند.
بازیگران:
بازیگران بازیهای قابلقبولی ارائه دادهاند. حسن معجونی بسیار عالی ظاهر شده و شخصیت امیر جدیدی نیز بسیار شبیه به شخصیتی است که در فیلم عرق سرد داشت. بازی پریناز ایزدیار، به خصوص در مونولوگ آخر فیلم، بسیار تحسینبرانگیز و بازی سارا بهرامی نیز تماشایی است.
فیلمبرداری:
بیشک فیلمبرداری خیرهکننده یکی از مهمترین نقاط قوت فیلم لتیان است. زیباییشناسی بصری در فیلم به شدت رعایت شده و تمام قابهای فیلم با دقت و وسواس بالا انتخاب شدهاند، به طوری که هر قاب میتواند نمایانگر یک تابلوی نقاشی مدرن باشد. حتی اگر داستان و یا بازیها را دوست نداشته باشید، احتمالا نمیتوانید بیخیال تماشای این قاببندیهای زیبا در فیلم شوید.
سخن پایانی
در این مقاله از پلازا با بررسی فیلم لتیان کنار شما بودیم. داستان فیلم را خواندیم، با بازیگران آن اشنا شدیم و در بخش نهایی نیز مروری بر نقد و نمرات فیلم سینمایی لتیان داشتیم. نظر شما درباره این فیلم بلند با حضور چنین ستارگانی چیست؟ آیا این درام عاشقانه را تماشا کردهاید؟ به نظر شما بازی کدام بازیگر درخشانتر بود؟ نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را از طریق بخش دیدگاه شما در پایین صفحه با ما در میان بگذارید.
source