واحد خبر mobile.ir : کمپانی TSMC بزرگ‌ترین سازنده تراشه جهان به صورت قراردادی به‌شمار می‌رود و ساخت چیپ‌ست‌های طراحی‌شده از سوی شرکت‌هایی مانند کوالکام و اپل را بر عهده دارد. شرکت تایوانی اخیراً به طور رسمی تأیید کرد که کارخانه موسوم به Fab 21 در نزدیکی فینیکسِ آریزونا، پس از ماه‌ها مذاکره و تأیید وزیر بازرگانی ایالات متحده آمریکا، تولید تراشه در حجم بالا را از اوایل ژانویه امسال آغاز کرده است. بنابر اعلام شرکت، کارخانه جدید در حال تولید تراشه بر اساس یکی از فناوری‌های فرآیند 4 نانومتری است که بازدهی آن در آریزونا با کارخانه تایوان قابل مقایسه است؛ اما قیمت تراشه‌های ساخته‌شده در ایالات متحده به طور میانگین گران‌تر از نمونه مشابه تایوانی خواهد بود.

در همین راستا خبرگزاری رویترز نیز به تازگی به نقل از خانم جینا ریموندو (Gina Raimondo)، وزیر بازرگانی ایالات متحده که به زودی این پست را به جانشین جمهوری‌خواه خود تحویل خواهد داد، از آغاز تولید تراشه‌های پیشرفته 4 نانومتری TSMC در آریزونا خبر داده است. دیگر منابع خبری نیز ضمن تأیید این خبر اعلام کرده‌اند که شرکت اپل نیز در مراحل نهایی تأیید نخستین تراشه‌ پیشرفته «ساخت آمریکای» خود در کارخانه آریزونای TSMC قرار دارد. ناظران بازار پیش‌بینی کرده‌اند که پردازنده A16 Bionic آیفون نخستین نمونه از تراشه‌های تولیدشده با لیتوگرافی 4 نانومتری TSMC در آریزونا باشد که به گفته برخی منابع، در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی آماده تحویل خواهند بود.

راه‌اندازی این کارخانه نقطه عطف حیاتی برای TSMC به‌شمار می‌رود، زیرا مطابق گزارش‌ها، غول تراشه‌ساز تایوانی آزمایش‌های کیفی خود را برای تأیید آماده بودن چیپ‌ها و تولید انبوه آن‌ها تکمیل کرده است. در همین حال، اپل نیز در حال تست تراشه A16 Bionic (حاضر در گوشی‌های iPhone 15 و iPhone 15 Plus) و پردازنده S9 ساعت‌های هوشمند اپل واچ است تا از مطابقت کیفی تراشه‌های تولیدشده در ایالات متحده با نمونه‌های پیشرفته TSMC در تایوان اطمینان حاصل کند. البته تراشه‌های تولیدشده در آمریکا همچنان برای انجام فرایندهای پیشرفته موسوم به بسته‌بندی یا packaging به تایوان ارسال می شوند؛ چراکه هنوز مراحل ساخت بخش بسته‌بندی شرکت Amkor، شریک تجاری TSMC، در ایالات متحده به پایان نرسیده است.

همان طور که اشاره شد، چیپ‌های تولیدی در کارخانه آریزونا به عللی همچون هزینه‌های استهلاک بالا، مقیاس تولید کمتر، اکوسیستم محلی توسعه‌نیافته و هزینه اضافی حمل‌ونقل تراشه‌ها به آسیا برای انجام فرایندهای بسته‌بندی، نسبت به تراشه‌های ساخته شده در تایوان قیمت بالاتری دارند. با این حال، «انعطاف‌پذیری جغرافیایی» تراشه‌های تولیدی ایالات متحده اهمیت زیادی دارد و از همین رو مشتریان علی‌رغم قیمت بالاتر، همچنان خواستار این محصولات هستند.

کارخانه آریزونا بخشی از سرمایه‌گذاری 65 میلیارد دلاری TSMC در خارج از مرزهای این جزیره محسوب می‌شود و تولید این مرکز بر اساس گزارش ترندفورس، با ظرفیت اولیه 20 هزار ویفر در ماه تا پایان سال جاری میلادی، در درجه اول به مشتریان مستقر در ایالات متحده از جمله اپل و AMD اختصاص خواهد یافت. بدیهی است که اپل و AMD تنها مشتریان این تراشه‌های پیشرفته نخواهند بود و دیگر تولیدکنندگان بزرگ از جمله Nvidia نیز در حال انجام آزمایش‌های مرتبط با تولید ویفر در کارخانه‌های آریزونای TSMC هستند. علاوه بر این، گمانه‌زنی‌هایی نیز وجود دارد که بخشی از مدارهای مجتمع با کاربرد خاص یا ASIC مربوط به سرویس‌های وب آمازون نیز در کارخانه آریزونا تولید خواهند شد.

ایالات متحده آمریکا و هلند با استناد به نگرانی‌های مرتبط با امنیت ملی و به منظور محدود کردن دسترسی چین به محصولات نیمه‌رسانای پیشرفته و فناوری هوش مصنوعی، صادرات شرکت‌ها را در این زمینه‌ها محدود کرده‌اند. به این ترتیب شرکت‌هایی مانند Nvidia، TSMC و ASML با الزامات سخت‌گیرانه‌تری برای صدور مجوز مواجه هستند و برای جلوگیری از رسیدن فناوری‌های پیشرفته به چین بایستی نظارت بیشتر دولت ایالات متحده را پذیرا باشند؛ چنان‌که TSMC در نوامبر 2024 از توقف ساخت تراشه‌های هوش مصنوعی با لیتوگرافی 7 نانومتری و پیشرفته‌تر برای شرکت‌های چینی به دستور آمریکا خبر داده بود.

در همین حال به‌گفته برخی منابع، TSMC اخیراً به سبب نگرانی در مورد اشتراک‌گذاری فناوری‌های خود با System LSI سامسونگ و تعهدات کنونی به مشتریان کلیدی مانند اپل و کوالکام، ظاهراً قراردادهای ساخت تراشه Exynos سامسونگ را رد کرده است. از این رو غول گوشی‌ساز کره‌ای با چالش تولید تراشه‌های پیشرفته 3 نانومتری دست و پنجه نرم می‌کند و در اجرای نقشه راه محصولات Exynos و دستگاه‌های مبتنی بر آن با دشواری مواجه شده است.

مطابق گزارش مالی TSMC از سه‌ماهه سوم 2024، مشتریان آمریکایی بیشترین سهم از درآمد را برای این کمپانی به ارمغان آورده و 71 درصد از کل فروش این تراشه‌ساز را به خود اختصاص داده‌اند. با آن‌که کارخانه‌های آریزونای شرکت TSMC در حال حاضر به فناوری 4 نانومتری مجهز شده‌اند، اما شرکت تایوانی متعهد شده است تا در آینده فناوری‌های پیشرفته‌تری را نیز در بازار آمریکا ارائه دهد؛ چنان‌که به گفته برخی منابع خبری، قرار است تا سال 2028 میلادی دومین کارخانه تولیدی خود را با فناوری 3 نانومتری در سایت آریزونا به بهره‌برداری برساند. به علاوه، مدیران تراشه‌ساز تایوانی امیدوارند تا پایان این دهه میلادی، سومین کارخانه خود را برای تولید تراشه‌های با معماری 2 و حتی 1.6 نانومتری در آمریکا راه‌اندازی کنند.

source

توسط wikiche.com