وضعیت بازار گوشیهای هوشمند در سهماهه چهارم 2024
بر اساس دادههای اولیه موسسه Canalys، بازار جهانی گوشیهای هوشمند در بازه زمانی اکتبر تا دسامبر 2024 با رشد 3 درصدی به 330 میلیون دستگاه رسیده و پنجمین سهماهه متوالی رشد را به ثبت رسانده است؛ اگر چه نرخ رشد بازار در فصل اخیر به طور قابل توجهی کاهش یافته است. از نگاه تحلیلگران IDC، سهماهه گذشته ششمین فصل متوالی رشد عرضه اسمارتفون بهشمار میرود پس از دو سال نزولی و پرچالش، روند بازگشت بازار را تثبیت کرده است. کارشناسان این موسسه انتظار دارند این روند در سال 2025 میلادی با شتابی کمتر ادامه یابد؛ زیرا چرخههای تعویض دستگاه طولانیتر شده و تقاضای انباشتهشده کاهش یافته است.
از نگاه تحلیلگران Canalys و IDC در سهماههای که گذشت، اپل و سامسونگ جایگاه اول و دوم فهرست برترین تولیدکننده اسمارتفون را از نظر میزان عرضه را حفظ کردند. به گفته IDC، غول کوپریتنوئی در فصل چهارم 2024 موفق به عرضه 76.9 میلیون آیفون شده و 23.2 درصد از سهم بازار را در اختیار گرفته است. سامسونگ هم با ارائه 51.7 میلیون واحد گوشی هوشمند، 15.6 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است. نکته مهم در این میان به کاهش عرضه هر دو شرکت باز میگردد که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته با تنزل مواجه شدهاند و سهم بازار آنها به سبب رشد فوقالعاده سازندگان چینی در سال 2024 میلادی و گرایش کلی این شرکتها به تولید دستگاههای ارزانقیمت و توسعه سریع آنها در چین کاهش یافته است.
پس از این دو کمپانی، شیائومی با رشد سالانه 4.8 درصدی و 12.9 درصد از سهم بازار در جایگاه سوم قرار گرفته است. هلدینگ Transsion (شامل برندهایی همچون itel ،Infinix و Tecno) نیز با عرضه 27.2 میلیون گوشی هوشمند به طور مشترک با ویوو رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند. البته در خصوص ویوو باید توجه داشت که با ارائه 27.1 میلیون اسمارتفون افزایش سالانه 12.7 درصدی را در مقایسه با سهماهه چهارم 2023 تجربه کرده و بیشترین رشد را در میان پنج شرکت برتر به ثبت رسانده است.
از نگاه فرانسیسکو جرونیمو (Francisco Jeronimo)، معاون IDC در بخش اروپا، خاور میانه و آفریقا، سهماهه چهارم 2024 دوره موفقی برای فروشندگان بزرگ چینی از جمله شیائومی، اوپو، ویوو، آنر، هواوی، لنوو، Realme ،Transsion ،TCL و ZTE بوده است. به گفته او، شرکتهای مورد اشاره در این دوره زمانی به نقطه عطفی تاریخی دست یافتند و بالاترین حجم ترکیبی را در یک فصل یعنی 56 درصد از عرضه جهانی اسمارتفون را در سهماهه چهارم به ثبت رساندند. جرونیمو در ادامه میافزاید: « در حالی که بازارهای اصلی این شرکتها همچنان در چین و آسیا باقی میماند، جایِ پایِ آنها در اروپا و آفریقا با تکیه بر عملکرد مطلوب دستگاههای ردههای میانی و پایینی بازار، به سرعت در حال گسترش است. البته در این میان هواوی عملکرد متفاوتی دارد؛ چراکه با عرضه محصولات در بخشهای رده بالا و پیشرفته بازار چین جایگاه متمایزی را در اختیار دارد.»
وضعیت بازار گوشیهای هوشمند در کل سال 2024
با نگاهی به عملکرد شرکتهای تولیدکننده اسمارتفون در سال 2024 تصویری تقریباً مشابه با سهماهه چهارم پیشِ روی ما قرار میگیرد که در آن، اپل و سامسونگ پیشتاز هستند، اما مجموع عرضه آنها به طور نسبی ضعیفتر از سال 2023 میلادی بوده است. هرچند در این میان شیائومی سال بسیار موفقی را پشت سر گذاشته و با عرضه 168.5 میلیون گوشی و رشد سالانه چشمگیر 15.4 درصدی، جایگاه سوم را در فهرست شرکتهای برتر به دست آورده است.
رتبه چهارم این فهرست همچنان به هلدینگ Transsion تعلق دارد که با عرضه 106.9 دستگاه گوشی هوشمند، شاهد رشد سالانه 12.7 درصدی بوده است. جالب آنکه ویوو در لیست پنج سازنده برتر اسمارتفون سال 2024 جایی ندارد و اوپو جایگاه پنجم را در اختیار گرفته است.
به گفته خانم نابیلا پوپال (Nabila Popal)، یکی از مدیر پژوهشی ارشد IDC «رشد قدرتمندی که در سال 2024 شاهد بودیم، انعطافپذیری بازار گوشیهای هوشمند را بهرغم تداوم چالشهای کلان، نگرانیهای مرتبط با نرخ ارز در بازارهای نوظهور، تورم پیوسته و تقاضای کم به اثبات رساند. فروشندگان در این دوره با تمرکز بر پیشنهادهای تشویقی، ارائه دستگاهها در بخشهای قیمتی متنوع، طرحهای تأمین مالی بدون بهره و طرحهای جذاب برای تعویض گوشی نو با کارکرده که به رشد بخش رده بالا و افزایش تقاضا در بخش رده پایین به ویژه در چین و بازارهای نوظهور انجامید، استراتژیهای خود را با موفقیت تنظیم کردند.» پوپال در ادامه ضمن اظهار خوشبینی به ادامه این روند در سال 2025 میلادی، احتمال افزایش تعرفهها از سوی دولت جدید ایالات متحده آمریکا را یکی از عوامل افزایش تردید در صنعت اسمارتفون دانسته که برخی از سازندگان را به اقدامات پیشگیرانه برای کاستن از این مخاطرات واداشته است؛ هرچند تأثیر ناشی از این ریسکها تاکنون چندان قابل توجه نبوده است.
استقبال اندک از گوشیهای تاشو
در حالی که کارشناسان IDC حدود دو ماه پیش از پیشبینی رشد 22 درصدی بازار گوشیهای تاشو در سال 2024 سخن گفته بودند، حالا آنتونی اسکارسلا (Anthony Scarsella)، یکی دیگر از مدیران پژوهشی IDC در خصوص وضعیت محصولات تاشو میگوید: «با وجود رشد پیوسته در چندین منطقه و تبلیغات و بازاریابی گسترده، شاهد کاهش تقاضا برای محصولات تاشو در بازار هستیم. [از این رو] بسیاری از سازندگان [مسیر] تحقیق و توسعه خود را به سبب ثابت ماندن تمایل مصرفکنندگان تغییر دادهاند. علاوه بر این، سازندگانِ زیادی به جای گوشیهای تاشو، پیشرفتهای جدید هوش مصنوعی را در اولویت قرار میدهند؛ چراکه AI به لطف هوش مصنوعی مولد (GenAI)، به طور فزایندهای به دستگاههای [همراه]، بهویژه در ردههای بالای بازار افزوده شده است.»
source