با ساندویچ پانل بیشتر آشنا شوید!

همه چیز درباره ساندویچ پانل: هزینه، نصب و نکات مهم

ساندویچ پانل‌ یکی از متداول‌ترین مصالح ساختمانی است که به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود مانند عایق حرارتی و صوتی، مقاومت در برابر آتش، و نصب سریع در پروژه‌های مختلف صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در این مقاله، به بررسی دقیق همه جوانب ساندویچ پانل‌ها، از هزینه‌ها گرفته تا مراحل نصب و نکات مهم در انتخاب آن‌ها می‌پردازیم. این مقاله به شما کمک می‌کند تا با آگاهی کامل تصمیم‌گیری کنید و بهترین انتخاب را برای پروژه‌های خود داشته باشید.

ساندویچ پانل چیست؟

ساندویچ پنل یکی از انواع مصالح ساختمانی پیش ساخته است که از نظر ساختار دو لایه ورق فلزی و یک لایه فوم عایق اجزای اصلی آن را تشکیل می‌دهند. در بازار ایران از ۳ نوع روکش فلزی از جنس گالوانیزه، آلوزینک یا آلومینیوم با ضخامتی بین ۰.۴ الی ۰.۷ میلی‌متر استفاده می‌کنند.

فوم میانی ساندویچ پانل نیز از جنس پلی اورتان، اکس پی اس یا پشم سنگ است. ساندویچ پانل به صورت کلی در تمامی کارخانه‌ها در دو مدل ساندویچ پنل دیواری و ساندویچ پنل سقفی تولید می‌شود که کاربرد هر کدام کاملا مشخص است.

ضخامت فوم در ساندویچ پانل دیواری بین ۳ الی ۱۵ سانتی‌متر بسته به نوع کاربری پروژه متغیر است.

ضخامت فوم در ساندویچ پنل سقفی نیز بین ۴ الی ۱۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود.

مزایای استفاده از ساندویچ پانل‌

مهمترین سوال در این بخش، دلیل استفاده از ساندویچ پانل به جای مصالحی مانند آجر و سیمان است. ۲ ویژگی اصلی و برجسته ساندویچ پنل کاهش هزینه‌ها و زمان اجرای پروژه است به همین دلیل در بین کافرمایان طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است.

برخی از مهمترین مزایای ساندویچ پانل عبارتند از:

  • عایق حرارت، برودت و رطوبت
  • مقاومت فیزیکی بالا در برابر نیروهای خمشی و فشار
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • کاهش امواج صوتی در پانل پشم سنگ
  • قیمت ارزان نسبت به مصالح سنتی
  • سرعت نصب و اجرای بالا
  • کاهش نیاز به نیروی انسانی
  • دستمزد پایین نصب و اجرا
  • کاهش هزینه‌های اسکان و خوراک

انواع ساندویچ پانل‌ها: دیواری و سقفی

ساندویچ پنل دیواری از نظر نوع کاربرد به عنوان دیوار خارجی سازه‌های پیش ساخته به کار می‌رود. سطح ساندویچ پانل دیواری به دلیل موقعیت قرارگیری به صورت صاف و بدون برجستگی طراحی می‌شود تا در برابر بادهای جانبی مقاومت خوبی داشته باشد.

شیت‌های پانل دیواری به صورت فاق و زبانه در کنار یکدیگر چفت می‌شوند و با استفاده از پیچ ساندویچ پانل به زیرسازی متصل می‌شوند.

ساندویچ پانل سقفی نیز جهت افزایش مقاومت در برابر بارهای وارده به صورت گام‌دار طراحی می‌شود. برخی از برندها پانل سقفی را به صورت ۳ گام در عرض ۱ متر و برخی به صورت ۴ گام طراحی و تولید می‌کنند.

در پانل سقفی اورلپ یک بخش بیرون زده از ورق فلزی پانل سقفی است که در هنگام نصب بر روی گام پانل کناری می‌نشیند و سبب ایجاد اتصالات محکم‌تر می‌شود.

هزینه ساندویچ پانل‌: قیمت‌گذاری و عوامل موثر

تعیین قیمت ساندویچ پنل به عوامل مختلفی از جمله نوع و ضخامت ورق فلزی، نوع و ضخامت فوم عایق، رنگ ورق، طرح ورق، نوسانات بازار و کیفیت متریال به کار رفته بستگی دارد. اما همیشه قیمت بالاتر به معنی کیفیت بهتر نیست بنابراین توصیه می‌کنیم پیش از خرید درباره کیفیت متریال، خط تولید و پروژه‌های اجرا شده برندهای مختلف تحقیق کنید.

نصب ساندویچ پانل: مراحل و نکات کلیدی

نصب ساندویچ پنل یک مرحله تخصصی و نیازمند تجربه و مهارت است و حتما می‌بایست توسط یک تیم حرفه‌ای از نصابان ساندویچ پانل انجام شود که با ساختار ساندویچ پنل آشنایی دارند.

طریقه نصب ساندویچ پانل دیواری

به این صورت است که علاوه بر ستون‌های اصلی، به یکسری مقاطع ثانویه جهت انتقال بار ساندویچ پانل دیواری به ستون‌های اصلی به عنوان زیرسازی ساندویچ پانل نیاز داریم که اصطلاحا به این مقاطع گیرت (girt)گفته می‌شود. علاوه بر این، برای کاهش فشار باد و انتقال آن به ستون‌های جانبی از بادبند یا همان نبشی‌ L استفاده می‌شود.

از دیگر متعلقات زیرسازی ساندویچ پانل دیواری، استرات strut است که نقش سازه‌ای داشته و برای مهار جانبی ستون‌ها از یک ستون به ستون بعدی متصل می‌شود. استرات معمولا از جنس قوطی یا لوله است که وجود آن بر روی طراحی تیر و ستون‌های سازه‌ای و ضخامت و ابعاد تیر و ستون‌ها تاثیر دارد.

از رانر (پروفیل U) به صورت ویژه برای زیرسازی افقی پانل دیواری روی کف استفاده می‌شود که با ایجاد یک اسکلت محکم، به نصب دقیق و پایدار پانل‌ها کمک کرده و از نفوذ رطوبت به زیر پانل جلوگیری می‌کند. ابعاد پروفیل U بر اساس ضخامت پانل دیواری تعیین می‌شود.

به صورت کلی برای نصب ساندویچ پانل‌ از پیچ‌ سرمته گالوانیزه واشردار استفاده می‌شود. همچنین اگر نصب ساندویچ پانل‌ دیواری به صورت عمودی انتخاب شود کام یا نری ساندویچ پانل‌ باید بر خلاف جهت وزش باد باشد.

مرحله بعدی در نصب پانل دیواری، درزبندی و آب‌بندی ساندویچ پانل، جهت جلوگیری از نفوذ آب باران و وزش باد به داخل سازه است. به طور مثال برای درزبندی ساندویچ پانل‌ دیوار از ورق فلاشینگ نوع درزگیر، فلاشینگ آبچکان، فلاشینگ کنج و ورق فلاشینگ ژوئن دیواری استفاده می‌شود.

طریقه نصب ساندویچ پانل دیواری

روش نصب پانل سقفی

یکی از متعلقات بسیار مهم نصب پانل سقفی، پروفیل z یا همان پرلین است که وظیفه آن انتقال بارهای وارده از ساندویچ پانل سقفی به تیرهای اصلی زیرسازی است. فواصل نصب پرلین‌ها نیز به ضخامت ساندویچ پانل، بارهای وارده و مقاومت خمشی ساندویچ پانل بستگی دارد که معمولا بین ۸۰ الی ۱۰۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. پرلین‌ها یا همان پروفیل‌های Z نیز توسط نبشی‌های سینه بند به تیرهای اصلی متصل می‌شوند.

در مرحله بعد برای مهار پرلین‌ها از سگراد (sag rod) استفاده می‌شود. سگرادها میلگردهایی هستند که از یک پرلین به پرلین بعدی متصل می‌شوند.

نصب فیتر، ورق فلاشینگ، ورق آبرو

بعد از نصب ساندویچ پانل سقفی و قرارگیری اورلپ پانل‌ بر روی پانل کناری از قطعات فلزی به نام فیتر استفاده می‌شود. فیتر ساندویچ پانل بر روی گام پنل‌ سقفی نصب می‌شود، از فشار نقطه‌ای پیچ جلوگیری می‌کند و همچنین سبب درزبندی و آب‌بندی هرچه بهتر پانل‌ سقفی می‌شود.

ضمن اینکه برای درزبندی و آب‌بندی ساندویچ پانل‌ سقفی از انواع ورق فلاشینگ تاج، زیر تاج، فلاشینگ ژوئن سقفی نیز استفاده می‌کنند. ورق فلاشینگ در انواع گوناگونی بسته به نوع کاربری سازه طراحی و تولید می‌شود.

فواصل پیچ در نصب ورق‌ فلاشینگ معمولاً بین ۲۰ سانتی‌متر تا ۲ متر تعیین می‌شود؛ همچنین برای اتصال ورق های فلزی مانند فلاشینگ از پیچ های سرمته سرعدسی استفاده می‌شود.

چگونه بهترین ساندویچ پانل را انتخاب کنیم؟

چگونه بهترین ساندویچ پانل را انتخاب کنیم؟

برای انتخاب بهترین ساندویچ پانل، باید چندین عامل را در نظر بگیرید:

نوع فوم (عایق)

پلی اورتان، پشم سنگ و اکس پی اس هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. برای عایق حرارتی و رطوبتی بهتر، پلی اورتان بهترین گزینه است. اکس پی اس یک فوم ارزان قیمت و با خواص متوسط است، اما عایق پشم سنگ بیشترین میزان مقاومت در برابر آتش سوزی و امواج صوتی را دارد اما از نظر مقاومت فیزیکی و رطوبتی در پایین‌ترین سطح قرار دارد.

نوع ورق

ورق‌گالوانیزه و آلوزینک به دلیل مقاومت خوب خود در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی، برای کاربردهای مختلف مناسب‌اند. اما ورق آلومینیوم بالاترین میزان مقاومت در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی را دارد به همین دلیل در مناطق با شرجی بالا استفاده می‌شود.

ضخامت پانل

ضخامت مناسب ساندویچ پانل بر اساس شرایط پروژه، میزان عایق مورد نیاز و شرایط اقلیمی تعیین می‌شود.

معرفی کاربردهای ساندویچ پانل در صنایع مختلف

از پانل ساندویچی در صنایع مختلف و بسیار گسترده‌ای استفاده می‌شود. برخی از مهمترین کاربردهای ساندویچ پنل عبارتند از:

صنایع ساختمانی

برای پوشش دیوار و سقف در سوله‌های ورزشی، انبار، کارخانجات تولیدی و صنعتی، سالن پرورش قارچ و طیور استفاده می‌شود. سرعت نصب بالا و مقاومت در برابر شرایط مختلف اقلیمی، این پانل‌ها را گزینه‌ای مناسب برای ساختمان‌های صنعتی می‌کند.

سردخانه‌ها

ساندویچ پانل سردخانه‌ عایق حرارتی و برودتی مناسبی برای ساخت سردخانه‌ها و فریزرها است، چرا که به خوبی توانایی حفط تعادل دمایی را دارد.

کلین روم‌

ساندویچ پانل‌ کلین روم به دلیل ویژگی‌های بهداشتی و ضدباکتری بودن، در محیط‌های حساس مانند بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها کاربرد زیادی دارد.

ویلای پیش ساخته

ساندویچ پنل به دلیل وزن کم و عایق حرارتی مناسب، برای ساخت ویلای پیش ساخته بسیار مناسب است. این پانل‌ها نصب سریع و هزینه کمتری نسبت به مصالح سنتی دارند و به راحتی می‌توانند در برابر شرایط جوی مختلف مقاومت کنند.

انواع کانکس

در ساخت کانکس‌، استفاده از ساندویچ پانل برای عایق‌بندی حرارتی و رطوبتی، ضروری است. پانل ساندویچی به دلیل سبکی و راحتی در حمل و نقل، گزینه‌ای ایده‌آل برای انواع کانکس‌های موقت یا دائمی است.

اتاق حمل بار یخچالی

ساندویچ پانل‌ به دلیل عایق حرارت و وزن کم، برای ساخت اتاق‌های حمل بار یخچالی، به خصوص در حمل مواد غذایی و دارویی، بسیار کاربردی است. این پانل‌ها از نفوذ حرارت جلوگیری کرده و دما را به طور مؤثر ثابت نگه می‌دارند.

امیدواریم نکات جمع آوری شده در این مقاله در زمینه صنعت ساخت و ساز با مصالح پیش ساخته برای شما مفید و کارآمد باشد.

source

توسط wikiche.com