عصرایران ؛ رضا حیران – پایگاه اطلاع رسانی دولت، شمخانی را به عنوان مسوول پرونده هسته ای معرفی کرد اما ساعاتی بعد، این موضوع از سوی وزارت خارجه رد شد. با این حال هنوز مشخص نیست
دیشب (دوشنبه شب)، پایگاه اطلاع رسانی دولت با انتشار عکس ها و خبر بازدید علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی از نمایشگاه هسته ای در سازمان انرژی اتمی، سمت او را “مسوول پرونده هسته ای” اعلام کرد.
این برای نخستین بار است که رسماً شمخانی به عنوان “مسوول پرونده هسته ای ایران” معرفی می شود.
تاکنون شمخانی در هیچ کدام از مذاکرات هسته ای با طرف های خارجی حضور نداشته است.
تکذیب وزارت خارجه
روابط عمومی وزارت خارجه بدون اشاره مستقیم به شمخانی ، مسوولیت او در مدیریت پرونده هسته ای ایران را رد کرد و گفت: مسئولیت انجام گفتگوها و مذاکرات در موضوع هستهای همچون گذشته بر عهده وزارت امور خارجه است و این امر تحت مدیریت وزیر محترم توسط معاونتهای سیاسی و حقوقی بینالمللی انجام میشود.
در ادامه اطلاعیه وزارت خارجه هم تاکید شده: بدیهی است تعیین راهبرد مذاکراتی و انجام هماهنگی بین دستگاههای ذیربط همچنان توسط شورایعالی امنیت ملی صورت میگیرد.
به نظر می رسد از نظر سازمان انرژی اتمی ، شمخانی مسوول پرونده هسته ای است و از نظر وزارت خارجه، این مسوولیت برعهده وزیر خارجه یعنی عراقچی است. هنوز مشخص نیست در این اختلاف، در نهایت، حق با کیست.
اولین بار
اگر سپردن مسوولیت پرونده هسته ای ایران به علی شمخانی واقعیت داشته باشد این برای نخستین بار است که فردی خارج از وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی، این مسوولیت را برعهده می گیرد.
پرونده هسته ای ایران از زمانی که به یک مناقشه و نزاع بین المللی تبدیل و وارد مذاکرات با طرف های غربی و بین المللی شد یعنی از سال 1384 تا سال 1392، به مدت 10 سال تحت مدیریت و مسوولیت 3 دبیر شورای عالی امنیت ملی بود. حسن روحانی، علی لاریجانی و سعید جلیلی.
بعد از آن و به هنگام آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی در سال 1392 جواد ظریف وزیر خارجه تا سال 1400 این مسوولیت را برعهده داشت. پس از او هم این رویه در دولت نیمه تمام سیدابراهیم رئیسی و وزارت خارجه حسین امیرعبداللهیان و دولت جدید مسعود پزشکیان و وزارت خارجه عراقچی ادامه یافت.
با این حال، بارها مقامات ایرانی هشدار داده اند در صورت نازساگاری یا اعمال فشارهای غرب، امکان تغییر دکترین ایران درباره برنامه هسته ای اش وجود دارد. این تهدید غیرمستقیم می تواند درباره خروج از مسیر فعالیت صلح آمیز هسته ای و امکان حرکت به سمت بمب اتمی باشد.
پرونده عربستان سعودی
شمخانی قبل از این و به هنگام سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی، مسوولیت مذاکرات با عربستان سعودی با میانجیگری چین را برعهده داشت. این مذاکرات با هدف ازسرگیری روابط دو کشور و کاهش شدت اختلافات و رویارویی دو طرف انجام شد و به موفقیت رسید.
در پی این تلاش ها، در اسفند 1401 علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و همتای سعودی اش در پکن چین، با امضای توافقنامه ای، توافق برای ازسرگیری روابط تهران – ریاض را بعد از 7 سال قطع روابط اعلام کردند.
او تنها وزیر دفاع ایران است که از آغاز جمهوری اسلامی تاکنون به عربستان سعودی سفر رسمی داشته است. در این سفر، وی توافقنامه امنیتی را با مقامات سعودی امضا کرد.
شمخانی
دریابانی / سرلشکری بالاترین درجه نظامی برای مقامات نظامی زنده ایران است. وی یکی از 11 نظامی ارشد ایرانی فعلی دارای این درجه است.
او برای سال های طولانی سمت های عالی در دولت و نیروهای مسلح داشت که از جمله می توان به وزیر دفاع در دو دولت سیدمحمد خاتمی (سال 1376 تا 1384)، فرماندهی مشترک نیروی دریایی ارتش و سپاه (1368 تا 1376)، وزیر سپاه (سال 1367 تا 1368) اشاره کرد. او تنها فردی است که به صورت مشترک و همزمان، فرماندهی نیروی دریایی ارتش و سپاه را برعهده داشت.
source