آنطور که DeepSeek ادعا کرده، توسعه مدل R1 تنها 6 میلیون دلار برای این شرکت هزینه داشته است. اما کارشناسان حوزه بر این باورند که هزینه واقعی دیپسیک برای توسعه این نسخه، فراتر از چیزیست که بیان کرده است.
شرکت چینی دیپسیک که بر توسعه هوش مصنوعی متمرکز است، نسبت به قیمتی که برای آن صرف شده و عملکردی که از خود نشان داده، این صنعت را متحول کرده است. این موضوع باعث افت شدید ارزش بازار شرکتهایی مانند انویدیا شد، بهطوری که انویدیا تنها در یک روز 600 میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داد.
با این حال، برخی کارشناسان نسبت به هزینه واقعی دیپسیک که درباره آموزش مدلهای هوش مصنوعی گفته شده تردید دارند. اکنون یک شرکت تحلیلگر ادعا کرده که دیپسیک در واقع 1.6 میلیارد دلار برای خرید پردازندههای گرافیکی انویدیا هزینه کرده است.
هزینه واقعی دیپسیک؛ 1.6 میلیارد دلار برای پردازندههای انویدیا
دیپسیک پیشتر مدعی شده بود که آموزش مدل پیشرفته R1 آن تنها 6 میلیون دلار هزینه داشته است؛ رقمی که در مقایسه با صدها میلیون یا حتی میلیاردها دلاری که دیگر شرکتهای بزرگ برای آموزش مدلهای خود هزینه کردهاند، بسیار ناچیز به نظر میرسد.
ببا این حال، گزارشی از SemiAnalysis نشان میدهد که این عدد تنها شامل هزینه زمانی پردازندههای گرافیکی برای پیشآموزش بوده و هزینههای مربوط به مراحل تحقیق، بهبود مدل، پردازش دادهها و زیرساختهای کلی در نظر گرفته نشده است.
بهگزارش تکراتو به نقل از androidheadlines، دیپسیک ادعا کرده بود که کاهش هزینه را از طریق استفاده از تراشههای قدیمیتر انویدیا H800 برای آموزش هوش مصنوعی محقق کرده است. اما SemiAnalysis گزارش داده است که این شرکت ناوگانی متشکل از 50.000 پردازنده گرافیکی انویدیا Hopper را در اختیار دارد که شامل 10.000 واحد H800، 10.000 واحد H100 و همچنین تعدادی پردازنده H20 است. این گزارش با نظر کارشناسانی که هزینه ۶ میلیون دلاری اعلامشده را «غیرواقعی» خوانده بودند، همخوانی دارد.
این اولین بار نیست که درباره ناوگان 50.000 پردازنده Hopper دیپسیک گزارشی منتشر میشود. الکساندر وانگ، مدیرعامل Scale AI، ماه گذشته درباره آن صحبت کرده بود و حتی ایلان ماسک نیز از این ادعا حمایت کرده است. SemiAnalysis برآورد کرده است که هزینه واقعی دیپسیک برای مدلهای هوش مصنوعیاش در مجموع به ۱.۶ میلیارد دلار میرسد.
عوامل پیشرفت سریع دیپسیک چیست؟
گذشته از ادعای بحثبرانگیز هزینه آموزش مدلها، گزارش SemiAnalysis به دو عامل کلیدی موفقیت دیپسیک اشاره کرده است: سرمایهگذاریهای استراتژیک و نیروی کار توانمند.
دیپسیک تنها مهندسان چینی با مهارت حل مسئله بالا را استخدام میکند که اغلب از دانشگاههایی مانند پکن و ژجیانگ فارغالتحصیل شدهاند. همچنین، این شرکت حقوقهای نسبتاً بالایی به کارمندان خود پرداخت میکند، بهطوری که برخی از مهندسان آن سالانه تا 1.3 میلیون دلار درآمد دارند.
یکی دیگر از مزیتهای مهم دیپسیک کنترل کامل بر مراکز داده خود است. بسیاری از استارتاپهای دیگر برای دسترسی به سختافزار هوش مصنوعی به ارائهدهندگان خدمات ابری متکی هستند، اما دیپسیک با کنترل مستقیم سختافزار خود، از هرگونه گلوگاه پردازشی جلوگیری کرده و کارایی توسعه مدلهای خود را افزایش داده است.
source