با این سخنان رهبری، بعد از مدت ها ثابت شد پول های انتقالی ایران از کره جنوبی به قطر، در توقیف است و عامل توقیف آن هم آمریکاست. این در حالی است که سال گذشته و به دنبال انتشار خبرهایی از توقیف پول ایران در قطر، مقامات دولت رئیسی از جمله رئیس بانک مرکزی ، سفیر ایران در قطر و دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، این خبر را تکذیب کردند.
مبلغ این پول 6 میلیارد دلار است. در توافق میان ایران و امریکا در زمان دولت رئیسی و با میانجیگری قطر، 6 میلیارد دلار پول توقیفی ایران در کره جنوبی آزاد و به بانک های قطری منتقل شد اما در مهر 1402 و بعد از حمله 7 اکتبر حماس به اسرائیل، امریکا از قطر خواست دسترسی ایران به این پول را قطع کند. اتفاقی که با تکذیب مقامات وقت ایران روبه رو شد.
توافق ایران و امریکا در دولت رئیسی : مبادله زندانیان و انتقال پول ایران از کره به قطر
براساس توافق ایران و امریکا در دولت رئیسی در سال گذشته (1402 ) مبادله زندانیان ایران و امریکا انجام شد و دو کشور 5 زندانی را آزاد کردند. در این توافق 6 میلیارد دلار بلوکه شده ایران در بانک های کره جنوبی، آزاد و به بانک های قطر منتقل شد تا ایران بتواند آن را برای خریدهای غیرتحریمی و انسان دوستانه هزینه کند.
منظور از خریدهای غیرتحریمی شامل مواردی از جمله خرید مواد غذایی و تجهیزات پزشکی و درمانی است. خریدهای غیرتحریمی ایران از این 6 میلیارد دلار در قطر باید با اجازه و نظارت دولت امریکا انجام شود.
این پول ایران در بانک های کره جنوبی به مدت چند سال به دلیل تحریم های امریکا توقیف شده بود.
پول ایران در ابتدا 7 میلیارد دلار بود که در قالب پول ملی کره جنوبی (وون) در بانک های این کشور سپرده گذاری شده بود. انتقال چند مرحله ای این پول از واحد پولی کره جنوبی به دلار و از بانک های کره جنوبی به بانک های قطر با واسطه چند بانک دیگر، باعث شد حدود یک میلیارد دلار از آن کاهش در مسیر انتقال، کم شود.
توقیف در قطر به خواست امریکا
در مهر 1402 و تا چند روز بعد از گذشت حمله 7 اکتبر / 15 مهر حماس به اسرائیل، سه روزنامه امریکایی خبر دادند امریکا از قطر خواسته است دسترسی ایران به 6 میلیارد دلار پول خود در بانک های قطری را متوقف کند.
در مهر 1402 روزنامه نیویورک تایمز نوشت، “والی آدیمو” معاون وزیر خزانه داری امریکا به دموکرات های مجلس نمایندگان این کشور گفت ایران دیگر به این منابع مالی (6 میلیارد دلار ) دسترسی نخواهد داشت. روزنامه نیویورک تایمز توضیح داد این اقدام در بحبوحه انتقاد شدید، عمدتاً از سوی جمهوریخواهان امریکا، صورت میگیرد. منتقدان می گویند دولت بایدن به ایران اجازه دسترسی به مبلغ هنگفتی را داده است که منابع مالی دیگری را برای تهران آزاد میکند تا از حماس قبل از حمله به اسرائیل حمایت کند. منتقدان می گویند آزادسازی 6 میلیارد دلار پول ایران باعث شد تهران بتواند از این پول از حمله حماس به اسرائیل حمایت کند.
بعد از حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر / 15 مهر گذشته، بارها شماری از اعضای کنگره امریکا این حمله را به آزادسازی این پول ایران مرتبط کرده بودند. برخی اعضای کنگره امریکا هم خواستار توقیف این پول شده بودند.
در آذر ماه 1402 هم کنگره امریکا طرحی را برای توقیف پول های ایران در قطر تصویب کرد.
به نوشته رسانه های امریکایی، مجلس نمایندگان امریکا در پاسخ به حملات گروه فلسطینی حماس – متحد تهران – علیه اسرائیل در 7 اکتبر 2023/ 15 مهر، این طرح را تصویب کرد.
تکذیب مقامات ایران
صالحآبادی گفته بود: “پول ها کاملا قابل دسترس است و فرایندهای بانکی کار در حال انجام است. ما در جریان جزئیات موضوعات مرتبط با این موضوع هستیم؛ ۶ بانک ایرانی با دو بانک قطری تعاملات خود را دارند و ما در جریان ریز این تحولات بانکی قرار داریم. اکنون فرایند بانکی به خوبی در حال طی شدن است”.
نمایندگی ایران در واکنش به این مطلب واشنگتن پست اضافه کرد: این خبر صحت ندارد و انتشار آن اعتبار واشنگتن پست را خدشه دار می کند. سناتورهای مورد بحث و دولت ایالات متحده همگی کاملا آگاه هستند که نمی توانند از توافق عقب نشینی کنند. این پول حقا متعلق به مردم ایران است که دولت جمهوری اسلامی ایران از آن برای تسهیل همه نیازهای ضروری و غیر تحریمی ایرانیان استفاده خواهد کرد.
source