فعالیت بدنی و خواب کافی، فقط دو مورد از هشت عاداتی هستند که میتوانند خطر بیماریهای قلبی و سکته را کاهش دهند. حتی اگر فردی دچار مشکلات قلبی باشد، رعایت این عادتها میتواند در بهبود وضعیت او نقش مهمی ایفا کند.
در سال ۲۰۲۲، انجمن قلب آمریکا مجموعهای از توصیههای کلیدی را تحت عنوان «هشت عادت ضروری برای زندگی» ارائه کرد تا سلامت قلب را در جامعه ارتقا دهد. این اصول شامل خواب کافی (۷ تا ۹ ساعت در شبانهروز)، حداقل ۲٫۵ ساعت فعالیت بدنی متوسط در هفته، پرهیز از مصرف دخانیات، تغذیهی متعادل، حفظ تناسب وزن و کنترل سطح کلسترول، قند خون و فشار خون است.
گروهی از پژوهشگران به سرپرستی افر کوبو، برای بررسی میزان تأثیر هشت مورد ضروری برای زندگی توصیهشده توسط انجمن قلب آمریکا بر کاهش خطر بیماریهای قلبی، در مطالعهای جدید دادههای ۲۵٬۳۵۹ نفر را که بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸ در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه آمریکا شرکت کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند. از این تعداد، ۱۰٫۲ درصد به بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا بودند.
برای سلامت قلب نیازی نیست همه هشت عادت را بهطور کامل رعایت کنید
پژوهشگران میزان پایبندی شرکتکنندگان به هشت عادت ضروری را ارزیابی کردند و برای هر فرد، امتیاز بین ۰ تا ۱۰۰ در نظر گرفتند. امتیاز بالاتر نشاندهندهی سبک زندگی سالمتر بود. بهگفتهی کوبو، نتایج نشان داد افرادی که دچار بیماریهای قلبی و عروقی هستند، در مقایسه با افراد سالم، امتیاز کمتری در شاخص «هشت مورد ضروری برای زندگی» دارند. این تفاوت، بدون توجه به سن، جنسیت، قومیت یا وضعیت اقتصادی و اجتماعی افراد، در تمامی گروههای شرکتکننده مشاهده شد.
یافتههای پژوهش نشان داد که با هر ۱۰ واحد افزایش در امتیاز، خطر مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی و سایر عوامل، بین ۱۷ تا ۲۷ درصد کاهش مییابد. کاهش هم در افراد سالم و هم در بیماران قلبی دیده شد. کوبو میگوید: «این شاخص میتواند پیشبینیکنندهی میزان مرگومیر باشد.»
بیشتر بخوانید
البته کوبو تأکید میکند که دادههای پژوهش از طریق خوداظهاری شرکتکنندگان جمعآوری شد، بنابراین، ممکن است به اندازهی اطلاعاتی که از ارزیابیهای پزشکی به دست میآید، دقیق نباشد. با این وجود، او معتقد است که شاخص «هشت مورد ضروری برای زندگی» میتواند ابزاری مفید برای پزشکان در ارزیابی سلامت افراد باشد.
اصول ذکرشده نهتنها برای پزشکان، بلکه برای همهی افراد کاربردی است. کوبو میگوید: «توصیهها ساده و درکپذیر هستند. حتی نیازی نیست همهی آنها را بهطور کامل رعایت کنید. اگر بعضی از آنها را در زندگی روزمرهی خود بگنجانید، باز هم تأثیر مثبت خواهد داشت. هیچکس نمیتواند کاملاً بینقص باشد، اما هر قدمی در مسیر درست، به سلامت قلب کمک میکند.»
جما هوپول از دانشگاه آکسفورد، میگوید: «این پژوهش گسترده بار دیگر اهمیت عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی را یادآوری میکند، چه در افرادی که از بیماری قلبی خود آگاه هستند و چه در کسانی که از آن اطلاع ندارند. کنترل کلسترول و فشار خون بالا، همراه با رعایت دیگر اصول هشت مورد ضروری برای زندگی، همچنان یکی از مؤثرترین راهها برای نجات جان انسانهاست.»
یافتههای مطالعه در نشریهی کاردیولوژی منتشر شده است.
source