1
بیست و یک ربات انساننما به تازگی همراه با هزاران دونده در دوی نیمه ماراتن ییژوانگ در پکن در کشور چین شرکت کردند و برای نخستین بار، این ماشینها در کنار انسانها، مسیر ۲۱ کیلومتری را دویدند. رباتهایی از شرکتهای چینی مانند DroidUP و Noetix Robotics در این رویداد حضور داشتند که در اندازهها و ظاهرهای گوناگون طراحی شده بودند؛ برخی کمتر از ۱۲۰ سانتیمتر قد داشتند و برخی دیگر تا ۱.۸ متر میرسیدند. یکی از شرکتها ادعا میکرد که رباتش چهرهای کاملاً انسانی دارد، با ویژگیهای زنانه، توانایی چشمک زدن و لبخند زدن.
برخی از شرکتها هفتهها رباتهای خود را پیش از مسابقه مورد آزمایش قرار داده بودند. مسئولان پکن این رویداد را بیشتر شبیه به مسابقه ماشینهای مسابقهای توصیف کردند، چرا که تیمهای مهندسی و ناوبری نقش کلیدی در آن داشتند. یکی از تماشاگران که در حوزه هوش مصنوعی کار میکند، گفت: «رباتها خیلی خوب و پایدار میدوند. احساس میکنم دارم شاهد تکامل رباتها و هوش مصنوعی هستم.»
رباتها با مربیان انسانی همراه بودند و برخی از مربیان گاهی مجبور بودند رباتها را در طول مسیر فیزیکی حمایت کنند. برخی از رباتها کفش ورزشی به پا داشتند، یکی از آنها دستکش بوکس پوشیده بود و رباتی دیگر سربندی قرمز با عبارت «محکوم به پیروزی» (به زبان چینی) بسته بود.
ربات برنده «تیانگونگ اولترا» بود از «مرکز نوآوری رباتیک انسانی پکن» که توانست مسیر را در زمان ۲ ساعت و ۴۰ دقیقه طی کند. این در حالی است که برنده مردان در رقابت انسانی، زمان ۱ ساعت و ۲ دقیقه را ثبت کرد. ۴۳ درصد از مالکیت این مرکز متعلق به دو شرکت دولتی است و بازوی رباتیک شرکت بزرگ فناوری «شیائومی» و شرکت پیشروی رباتهای انساننمای چین یعنی UBTech، سهم مساوی در باقی مانده سهام دارند.
«تَنگ جیان»، مدیر ارشد فناوری این مرکز، اعلام کرد که عملکرد ربات تیانگونگ اولترا به لطف پاهای بلندش و الگوریتمی که دویدن انسان در ماراتن را شبیهسازی میکند، تقویت شده بود. تانگ گفت: «نمیخواهم خودستایی کنم، اما فکر نمیکنم هیچ شرکت رباتیک غربی توانسته باشد به دستاوردهای ورزشی تیانگونگ برسد.» او افزود که ربات فقط سه بار در طول مسابقه باتریاش را عوض کرد.
برخی رباتها دچار مشکل شدند
در حالی که رباتهایی مانند «تیانگونگ اولترا» موفق شدند مسیر مسابقه را به پایان برسانند، برخی دیگر از همان ابتدا با مشکل روبهرو شدند. یکی از رباتها در خط شروع زمین خورد و چند دقیقه روی زمین خوابید تا اینکه دوباره بلند شد و شروع به دویدن کرد. رباتی دیگر تنها چند متر که دوید، با نردهای برخورد کرد و باعث شد اپراتور انسانیاش نیز به زمین بیفتد.
اگرچه در سال گذشته رباتهای انساننما در ماراتنهایی در چین ظاهر شده بودند، این نخستین بار بود که آنها در کنار انسانها مسابقه میدادند. چین امیدوار است که سرمایهگذاری در صنایع نوینی مانند رباتیک بتواند به خلق موتورهای تازهای برای رشد اقتصادی منجر شود. با این حال، برخی تحلیلگران تردید دارند که حضور رباتها در ماراتنها نشانهای قابل اتکا برای سنجش ظرفیت صنعتی آنها باشد.
«آلن فرن»، استاد علوم رایانه، هوش مصنوعی و رباتیک در دانشگاه ایالت اورگن، گفت برخلاف ادعای مقامهای پکن مبنی بر اینکه چنین مسابقهای به «دستاوردهای پیشرفته در هوش مصنوعی» نیاز دارد، نرمافزارهایی که به رباتهای انساننما امکان دویدن میدهند بیش از پنج سال پیش توسعه یافته و به نمایش گذاشته شدهاند.
او افزود: «شرکتهای چینی واقعاً تمرکزشان را روی نمایش راه رفتن، دویدن، رقصیدن و دیگر حرکات چابک گذاشتهاند. این نمایشها جالباند، اما چیز زیادی در مورد کاربرد واقعی یا هوش پایهای آنها نشان نمیدهند.»
منبع reutersتانگ، مدیر ارشد فناوری مرکز رباتیک نیز گفت: «تمرکز ما از این پس بر کاربردهای صنعتی رباتهای انساننما خواهد بود تا واقعاً وارد کارخانهها، محیطهای کاری و در نهایت خانهها شوند.»
source