اوایل امسال، در ماه مارس، ما درباره یک توصیه جالب مایکروسافت برای رایانههای جدید ویندوز 11 مطلبی منتشر کردیم. این شرکت تأکید کرده بود که قابلیت Smart App Control (کنترل هوشمند برنامهها) میتواند امنیت رایانهها را بیشتر کند. با این حال، اشاره کردیم که این قابلیت فقط در نصبهای کاملاً جدید (Clean Install) در دسترس است.
برای کسانی که نمیدانند، مایکروسافت Smart App Control (SAC) را با عرضه نسخه 22H2 ویندوز 11 در سپتامبر 2022 معرفی کرد. حالا مایکروسافت در مقالهای جدید چند مزیت این قابلیت نسبت به آنتیویروسهای سنتی را بیان کرده است.
به گفته مایکروسافت، یکی از این مزایا تأثیر مثبت SAC روی عملکرد سیستم نسبت به برنامههای آنتیویروس معمولی است. این شرکت توضیح میدهد که اسکن مداوم پسزمینه توسط آنتیویروسهای سنتی میتواند دستگاهها را کند کند. مایکروسافت مینویسد:
یکی از مزایای Smart App Control این است که تأثیر سبکتری روی عملکرد رایانه شما دارد. از آنجایی که این قابلیت جلوی اجرای برنامههای مخرب را قبل از اجرا میگیرد، دیگر نیازی به اسکن مداوم فایلهای فعال نیست. این یعنی فشار کمتری روی سیستم شما وارد میشود و میتوانید بدون نگرانی از کند شدن، به کار یا بازی ادامه دهید. اما آنتیویروسهای سنتی گاهی اوقات منابع بیشتری مصرف میکنند چون به طور پیوسته فایلها و پردازشها را اسکن میکنند.
مایکروسافت میگوید دلیل این موضوع این است که Smart App Control یک راهکار ضدبدافزار پیشگیرانه است، نه واکنشی مثل آنتیویروسهای سنتی.
بنابراین به گفته مایکروسافت، این مزیت دو جنبه دارد: کاربران هم عملکرد بهتری با سیستمی سریعتر دریافت میکنند و هم SAC میتواند تهدیدهای جدید را بر اساس رفتار مشکوک و دادههای یادگیری ماشینی و ابری که قبلاً جمعآوری کرده، خنثی کند. مایکروسافت مینویسد:
Smart App Control رویکردی پیشگیرانه دارد و برنامههای مشکوک را قبل از اینکه فرصتی برای آسیبرسانی داشته باشند مسدود میکند. اما آنتیویروس سنتی بیشتر واکنشی است و فقط بعد از شناسایی تهدید روی سیستم شما به آن پاسخ میدهد. این یعنی آنتیویروس سنتی در شناسایی و حذف تهدیدهای شناختهشده عالی است، اما شاید نتواند تهدیدهای جدید یا پیشرفته را به این سرعت شناسایی کند.
با این حال، صرف نظر از صحبتهای مایکروسافت، هر از گاهی گزارشهایی منتشر میشود که نشان میدهد SAC به دلیل وجود باگ ممکن است روی عملکرد سیستم هم تأثیر بگذارد؛ همانطور که این مقاله پشتیبانی Broadcom اشاره میکند. جالب اینکه Broadcom همچنین تأکید کرده که مایکروسافت «هیچ دستورالعمل مشخصی برای رفع یا مدیریت اینگونه مشکلات ارائه نکرده است.»
این بحث قابل توجه است؛ چرا که بسیاری از کاربران هنوز معتقدند نسخههای قبلی ویندوز مثل ویندوز 8.1 یا 8 از نظر عملکرد از نسخههای جدید بهتر هستند، هرچند که از نظر ظاهر و امکانات کاملاً مدرن محسوب میشوند.
source