19 تیر 1404 ساعت 22:11
جنگنده نسل پنجمی چین، حالا به عنوان رقیب جدی نمونه آمریکایی خود ظاهر شده، اما جنگنده J35 یا F35 افسانهای، کدامیک سرعت بیشتری دارد؟
نسل پنجم جنگندههای F35 نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا را باید به عنوان یکی از پیشرفتهترین جتهای جنگنده در جهان معرفی کرد. جنگنده لایتنینگ 2 لاکهید مارتین که در سال 2015 میلادی رونمایی شد، یک جت جنگنده قدرتمند با بیشتر از 1 میلیون ساعت پرواز در نزدیک 630 هزار سورتی پرواز بوده که در نهایت ستون فقرات نیروی هوایی ناتو و متحدان آن را تشکیل میدهد. با این حال نمیتوان گفت F35 تنها جنگنده رادارگریز جهان است. در این بخش خبری از گجت نیوز همراه ما باشید تا نگاهی به رقابت چین و آمریکا در زمینه جنگندههای نسل جدید داشته باشیم.
مقایسه جنگنده F35 آمریکا با J35 چینی
بر اساس اظهارنظر رسمی لاکهید مارتین، جنگنده رادارگریز اف 35 قابلیتهای چندمنظوره را برای ناوگان ایالات متحده آمریکا به ارمغان خواهد آورد و دارای قابلیتهای اتصال منحصر به فردی است که عملیات هوایی، زمینی، دریایی و فضایی ارتش را یکپارچهسازی میکند.
جالب است بدانید این جنگنده قابلیت سایبری را به گشتزنی در فضای هوایی جهانی اضافه کرده است. همانطور که گفته شد، نمیتوان جنگنده F35 آمریکا را به عنوان تنها جنگنده رادارگریز جهان به حساب آورد، چرا که جنگنده J35 چین را میتوان پاسخ آشکار پکن به جت جنگنده قدرتمند آمریکا دانست.
این جنگنده نسل پنجم توسط شرکت هواپیماسازی شنیانگ ساخته شده و توسط برخی از کشورها مانند ارتش ایالات متحده آمریکا به عنوان یک ترکیب از اف 35 و اف 22 شناخته میشود.
نکتهای که باید مدنظر قرار دهید، این است که شانگهای دومین جنگنده رادارگریز نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین را به عنوان جنگندهای ممتازتر از جنگنده آمریکایی خود در زمینههای رادارگریزی و حتی قدرت میداند.
مقایسه میان جنگنده F35 و J35 را باید یک تمرین مفید و ارزیابی ایدهآل در بررسی نیروهای هوایی دو کشور در عرصه بینالمللی دانست، چرا که عنوان مرگبارترین جنگنده جهان میتواند پیامدهای مهمی در زمینه جاهطلبیهای ژئوپلیتیکی هر دو کشور داشته باشد.
در حالی که سرعت کل، معیار قدرتمندی برای مقایسه این دو هواپیما به حساب میآید، میتوان گفت قابلیتهای متنوع آنها ابعاد مختلفی به مسابقه تسلیحاتی فناوری فزایندهای خواهد افزود که تا حدی ناشی از جاهطلبیهای ژئوپلیتیکی جاهطلبانه و متضاد هر دو کشور است.
سرعت، برد و نرخ صعود
با این که هدف نهایی از ساخت جنگنده رادارگریز F35 دستیابی به سرعت بالا نیست، اما این جنگنده میتواند به سرعتهای بسیار زیادی دست یابد. لایتنینگ 2 که با موتور پیشرفته پرت اند ویتنی F135 خود به حرکت در خواهد آمد، میتواند به سرعت 1.6 ماخ یا 1200 مایل در ساعت برسد.
با این که کمی بالاتر از سرعت کروز F22 رپتور و به صورت قابل توجهی کمتر از اوج آن در 2.25 ماخ یا 1500 مایل در ساعت است، اما میتوان کماکان جنگنده F35 را به عنوان یک هواپیمایی که در زمینه نظارت، جمعآوری اطلاعات و قابلیتهای ارتباطی تخصص دارد، فوقالعاده قدرتمند توصیف کرد.
نرخ صعود یا اوجگیری جنگنده اف 35 هم چشمگیر بوده و میتوان به عدد 45000 فوت در دقیقه اشاره کرد. مطابق با طراحی این جنگنده، میتوان به برد عملیاتی 1400 مایل آن اشاره کرد که به آن اجازه میدهد ماموریتهای اطلاعاتی دوربرد خود را بدون سوختگیری در هوا انجام دهد.
با اضافه کردن بیشتر از 40 هزار پوند نیروی رانش، جای تعجب نیست که برخی معتقدند F35 پیشرفتهترین جنگنده نسل پنجم در جهان به حساب میآید. جنگنده J35A پکن که در نمایشگاه هوایی 2024 رونمایی شد از نظر سرعت کل میتواند از همتای آمریکایی خود سبقت بگیرد.
جنگنده J35 که با نام مستعار Gyrfalcon شناخته میشود و برای تقویت عملیات ناوهای هواپیمابر چین طراحی شده است از دو موتور WS-13E خود برای رسیدن به سرعت منحصر به فرد 1.8 ماخ، یعنی بیشتر از 1300 مایل بر ساعت استفاده میکند.
این هواپیما 25 هزار پوند نیروی رانش را در هر موتور ارائه میکند و در نهایت میتواند به سقف پروازی 52 هزار فوت برسد؛ این در حالی است که برد رزمی آن برابر با 750 مایل است.
با این که عدد آخر یا برد رزمی آن تقریبا نصف جنگنده رادارگریز F35 است، اما امکان دارد اثربخشی عملیاتی جت را محدود نکند، چرا که این هواپیما برای عملیات از ناوهای هواپیمابر طراحی و تولید شده است.
جنگنده رادارگریز چندمنظوره
در نگاه نخست باید گفت شکل و عملکرد J35 در کنار F35 به شکل عجیبی مشابه است. هر دو هواپیما در عملیات شناسایی برتری دارند و از مقاطع عرضی کوچک در کنار مواد جاذل رادار برای کاهش تشخیص استفاده میکنند.
محفظههای داخلی سلاح، پوشش راداری را بیشتر کاهش خواهند داد. طراحی مشابه بال و دم آنها مدت زیادی است که مورد بحث بوده و ایالات متحده آمریکا به صورت کاملا شفاف وقوع چنین چیزی را به جاسوسی چین از برنامههای F35 و F22 نسبت میدهد.
با این حال، دیگران خاطر نشان کردهاند این شباهتها میتواند نشاندهنده پیشرفتهای گسترده در صنعت تولید جنگندههای رادارگریز به حساب آید.
با این که جنگنده رادارگریز اف 35 تعداد زیادی شباهت در طراحی ساختاری برخوردار است، اما سیستمهای ارتباطی و اویونیک آن خود را از J35 متمایز میکند.
مجموعه حسگرهای پیشرفته F35 باعث میشود بتواند اطلاعات را بهتر از هر جنگنده رادارگریز دیگری جمعآوری و توزیع کند. بر اساس اطلاعات منتشرشده میتوان گفت جنگنده اف 35 توانایی حمل 22 هزار پوند سلاح را دارد و این در حالی است که جنگنده چینی فقط میتواند 18 هزار پوند سلاح را حمل کند.
این مزایا باعث شده برخی مدعی شوند جنگنده رادارگریز F35 در حال تعریف مجدد نبرد هوایی در عصر مدرن است. با وجود این مزایا، برنامه F35 از نظر قابلیت ماموریت و نرخ دسترسی ضعیف رنج میبرد.
بر اساس گزارشهای ارائه شده از سوی گروههای نظارت دولتی در سال 2024 میلادی، حجم زیاد کارهای تعمیر و نگهداری، پشتیبانی لجستیکی و عملکرد ضعیف سیستم لجستیک باعث اختلال در عملکرد جنگنده شده است.
این مطالعه به ناتوانی جنگنده در حفظ نشانههای میزان دیده شدن پایین اشاره کرده است؛ واقعیتی نگرانکننده برای گرانترین برنامه تسلیحاتی کشور که میتواند پیامدهای زیادی را به دنبال داشته باشد.
در زمانی که تعرفهها و روابط پرتنش با ناتو، آینده جنگنده اف 35 را زیر سوال برده است، لاکهید مارتین اعلام کرد که این جت میتواند در طول سالهای آینده به صورت جدی ارتقا یافته و به آن یک مجموعه نسل ششم اضافه شود که شامل زرادخانه تسلیحاتی گستردهتر، ویژگیهای رادارگریزی پیشرفته و حتی قابلیتهای خلبانان بدون سرنشین مجهز به هوش مصنوغی میشود.
source