بسیاری از افرادی که از ChatGPT برای نوشتن استفاده می‌کنند، این کار را به شیوه نادرستی انجام می‌دهند. این موضوع صرفاً به خاطر تقلب در تکالیف درسی یا عدم بررسی صحت اطلاعات نیست، بلکه به این دلیل است که درک درستی از شیوه تعامل با این سیستم ندارند.

ChatGPT نه گوگل است، نه الکسا، و نه حتی انسانی که به او دستور می‌دهید. این سیستم، ماشینی است که شما آن را با استفاده از کلمات «برنامه‌نویسی» می‌کنید.

شما در حال نوشتن یک پرامپت هستید، نه گفتگو کردن

از آنجا که ChatGPT مانند یک انسان مؤدب رفتار می‌کند، بسیاری تصور می‌کنند باید با آن مانند یک فرد حقیقی صحبت کنند. در نظرسنجی‌ای که در توییتر انجام شد، تقریباً نیمی از شرکت‌کنندگان همیشه مؤدبانه با این هوش مصنوعی صحبت می‌کردند و یک‌چهارم دیگر بیشتر مواقع همین‌طور رفتار می‌کردند. خود من هم معمولاً از واژه‌هایی مانند «لطفاً» و «ممنونم» استفاده می‌کنم، با وجود اینکه ChatGPT اهمیتی به این رفتارها نمی‌دهد.

در حالی که مؤدب بودن ایرادی ندارد، اما باعث می‌شود فراموش کنیم که هدف اصلی، دستور دادن به یک ماشین بدون شعور برای تولید متن است. در سایر شاخه‌های هوش مصنوعی مولد، مانند تولید تصویر، کاربران می‌دانند که باید زمان بگذارند و با پرامپت‌های مختلف بازی کنند تا به نتیجه مطلوب برسند. این پرامپت‌ها گاهی بسیار پیچیده، شاعرانه و مفهومی هستند. آن‌ها در واقع برنامه‌ای هستند که هوش مصنوعی از آن پیروی می‌کند.

پرهیز از پرامپت‌های ساده؛ چرا باید پرامپت‌سازی را جدی بگیرید؟

در ChatGPT، به دلیل شکل انسانی مکالمه و سختی ارزیابی آنی متن، بسیاری از کاربران از ساخت پرامپت صریح و دقیق اجتناب می‌کنند؛ اما این یک اشتباه است. پرامپت‌های پیچیده و مشخص، عملکرد بهتری دارند.

به‌جای اینکه بگویید «یک مقاله درباره نقش خطای انسانی در فجایع بنویس»، سعی کنید به آن جهت بدهید. به‌عنوان مثال:

پرامپت ساده:

  • انسان‌ها مستعد اشتباه هستند
  • بیشتر اشتباهات چندان مهم نیستند
  • در سیستم‌های پیچیده، برخی اشتباهات فاجعه‌بارند
  • فاجعه‌ها اجتناب‌ناپذیرند

پرامپت بهینه‌شده:
«یک مقاله براساس نکات زیر بنویس. لحن آکادمیک داشته باشد. حداقل یک مثال واضح بیاور. مختصر باشد. برای مخاطب آگاه نوشته شود. سبک نگارش شبیه مجله New Yorker باشد. حداقل ۷ پاراگراف داشته باشد. از زبان متنوع در هر پاراگراف استفاده کن. پایان‌بندی ترسناک داشته باشد.»

نتایج حاصل از پرامپت دوم به‌مراتب غنی‌تر و خلاقانه‌تر خواهد بود، حتی اگر دقیقاً تمام بخش‌های آن اجرا نشوند (مثلاً ۶ پاراگراف به‌جای ۷).

با لحن، جزئیات، سبک و مخاطب بازی کنید

از ChatGPT بخواهید متن را با لحن خاصی بنویسد (مثلاً آکادمیک، تهدیدآمیز، صریح). همچنین، مشخص کنید مخاطب چه کسی است (دانشجو، حرفه‌ای، عموم مردم). حتی می‌توانید از سبک نویسنده یا رسانه‌ای خاص الهام بگیرید (مثلاً نیویورک تایمز، روزنامه زرد، مجله علمی).

نتیجه همیشه ایده‌آل نیست، اما با آزمون و خطا و استفاده از گزینه «تولید دوباره»، می‌توانید به خروجی مطلوب نزدیک‌تر شوید. در طول زمان، به زبانی که ChatGPT استفاده می‌کند مسلط خواهید شد.

استفاده از حافظه و کنترل طول محتوا

یکی از ویژگی‌های برجسته ChatGPT نسبت به سایر مدل‌های مولد، توانایی آن در به‌خاطر سپردن حدود ۳۰۰۰ واژه اطلاعات قبلی در یک مکالمه است. با این حال، نحوه نگهداری و استفاده از این حافظه همیشه شفاف نیست.

استفاده صحیح از حافظه:

  • می‌توانید از آن بخواهید پاراگراف سوم را حرفه‌ای‌تر کند.
  • یا از مثال متفاوتی استفاده کند.

مشکلات حافظه:

گاهی ChatGPT گیر می‌افتد و یک مثال یا لحن را مدام تکرار می‌کند. برای رهایی از این وضعیت، می‌توانید:

  • مثال جدیدی درخواست کنید.
  • از آن بخواهید لحن را تغییر دهد.
  • یا گفتگوی جدیدی شروع کنید تا حافظه پاک شود.

همچنین بهتر است درخواست‌ها را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید:
اول مقدمه، بعد بررسی لحن، سپس پاراگراف‌های بعدی.

اگر نوشتن قطع شد، کافی است بنویسید: «ادامه بده».

سبک و شخصیت‌پردازی را آزمایش کنید

ChatGPT می‌تواند متن را در قالب‌های مختلفی بنویسد: مقاله آکادمیک، پست وبلاگ، یادداشت شرکتی و… نتیجه هر کدام متفاوت است. پس ارزش امتحان کردن دارد.

همچنین می‌توانید از آن بخواهید نقش شخصیت خاصی را بازی کند؛ مثلاً یک سرآشپز، نویسنده، یا حتی افلاطون. این روش می‌تواند به خروجی‌های خلاقانه و جذابی منتهی شود.

مثالی از یک پرامپت داستان‌نویسی:
«می‌خواهم نقش یک قصه‌گو را بازی کنی. داستان‌هایی خلق کن که سرگرم‌کننده، تخیلی و تأثیرگذار باشند؛ از افسانه‌های کودکانه تا روایت‌های آموزشی. داستان‌ها باید جزئیات زیادی داشته باشند و به‌یادماندنی باشند.»

محدودیت‌ها را فراموش نکنید، اما از ایده‌های خود غافل نشوید

ChatGPT، مانند همه سیستم‌های هوش مصنوعی مولد، یک ابزار است؛ نه بیشتر. ابزارهایی هستند که انسان‌ها برای انجام وظایف خاصی از آن‌ها استفاده می‌کنند. این نگاه باعث می‌شود هم از توانایی‌های آن بهره ببریم، هم از آسیب‌های احتمالی در امان بمانیم.

نکات مهم:

  • از ChatGPT برای دریافت اطلاعاتی که نمی‌توانید بررسی‌شان کنید استفاده نکنید.
  • از آن نخواهید منابع یا ارجاع بدهد.
  • ریاضیات یا تحلیل‌های منطقی دقیق از آن نخواهید؛ زیرا ممکن است نتایج اشتباه ارائه دهد.

اما به‌عنوان ابزاری برای غلبه بر صفحه سفید، افزایش بهره‌وری در نوشتن، و ایجاد جهش‌های خلاقانه، این سیستم فوق‌العاده است.

پایان: دعوت به اشتراک تجربیات

در بخش نظرات بنویسید که از چه ترفندها و پرامپت‌هایی برای بهینه‌سازی استفاده از ChatGPT بهره می‌برید. یکی از جذاب‌ترین جنبه‌های انتشار این ابزار، یادگیری جمعی و کشف تدریجی آن از طریق تجربه است.
شما چه پرامپت‌هایی دارید که می‌خواهید با دیگران به اشتراک بگذارید؟

source

توسط wikiche.com