چین به‌تازگی از دو توربین بسیار عظیمی رونمایی کرده که درک ابعادشان دشوار است؛ هرچند هنوز چند سال تا بهره‌برداری از آن‌ها باقی مانده است. قطر خارجی هر توربین ۶٫۲ متر است و وزن هرکدام به ۸۰ تن می‌رسد، از فولاد مارتنزیتی مقاوم ساخته شده‌اند و دارای ۲۱ پره هستند.

با نصب توربین‌ها راندمان بهره‌وری از ۹۱ درصد به ۹۲٫۶ درصد افزایش می‌یابد

به‌ گزارش نیواطلس، هر کدام از توربین‌های جدید دارای ظرفیت اسمی ۵۰۰ مگاوات هستند که برای نخستین‌بار در جهان حاصل شده؛ هرچند هنوز در شرایط عملیاتی مورد استفاده قرار نگرفته است. این توربین‌های ضربه‌ای عظیم در نیروگاه برق‌آبی داتانگ زالا، واقع بر رودخانه یوکو، از شاخه‌های فرعی کوچک‌تر رود نو در شرق تبت، نصب خواهند شد.

نیروگاه برق‌آبی داتانگ زالا با افت ارتفاعی به اندازه‌ی ۶۷۱ متر از مخزن تا توربین، در دسته‌ی نیروگاه‌های برق‌آبی با افت ارتفاع زیاد قرار می‌گیرد؛ سیستم‌هایی که در آن‌ها منبع آب حداقل ۱۰۰ متر بالاتر از توربین واقع شده و نیروی گرانش با شدتی چشمگیر آب را با فشار و سرعت کافی به سمت توربین‌ها هدایت می‌کند تا آن‌ها را با کارایی فوق‌العاده به حرکت درآورد. با پیشرفت‌هایی که در طراحی پره‌های توربین آبی حاصل شده، انتظار می‌رود راندمان بهره‌وری از ۹۱ درصد به ۹۲٫۶ درصد افزایش یابد که این خود معادل تولید روزانه‌ی ۱۹۰هزار کیلووات‌ساعت برق بیشتر است.

انتظار می‌رود نیروگاه برق‌آبی داتانگ زالا سالانه حدود چهار میلیارد کیلووات‌ساعت انرژی کند. این مقدار معادل سوزاندن ۱٫۳ میلیون تن زغال‌سنگ است؛ با این تفاوت که ۳٫۴ میلیون تن دی‌اکسید کربن کمتر وارد جو می‌شود. این نیروگاه درمجموع هزار مگاوات ظرفیت نصب‌شده خواهد داشت. هدف چین این است که تا سال ۲۰۶۰ به انتشار صفر خالص کربن (کربن‌خنثی) دست یابد.

پروژه توسط شرکت چینی داتانگ در حال ساخت است و ساخت بخش اصلی آن از سال ۲۰۲۳ آغاز شده است. شرکت داتانگ انتظار دارد این نیروگاه تا سال ۲۰۲۸ راه‌اندازی شود. توربین‌های رکوردشکن خود این پروژه طی چهار سال توسط شرکت هاربین الکتریک با استفاده از فناوری داخلی ساخته شده‌اند.

تصویر سد سه دره
پروژه‌ی پیشنهادی نیروگاه برق‌آبی یارلونگ تسنگپو، سه برابر بیشتر از سد سه دره برق تولید خواهد کرد. (تصویر سد سه دره)
عکسی از یک پروژهٔ برق‌آبی نامعلوم/بی‌نام که شرکت Harbin Electric در ساخت آن مشارکت داشته است
یک پروژهٔ نیروگاه برق‌آبی بدون نام که شرکت هاربین الکتریک در آن نقش داشته است.

توربین‌های ضربه‌ای (در مورد داتانگ زالا، طراحی توربین ضربه‌ای از نوع توربین پلتون است) نوعی توربین هستند که در آن‌ها جت‌های آب با فشار بالا به پره‌های توربین برخورد می‌کنند تا آن را به چرخش درآورند. خود توربین در هوا کار می‌کند و زیر آب نیست. توربین‌های ضربه‌ای بهترین عملکرد را در سیستم‌های با افت ارتفاع زیاد دارند. با توجه به نیروی عظیمی که این توربین‌ها باید به صورت ۲۴ ساعته تحمل کنند، توربین از فولاد مارتنزیتی استفاده شده است؛ چرا که این نوع فولاد به طور کلی نسبت به انواع دیگر فولادها مقاوم‌تر و ضدخوردگی‌تر است.

توربین رایج‌تر از توربین‌های ضربه‌ای، توربین‌های واکنشی هستند؛ مثل توربین فرانسیس (همان‌طور که در سد سه‌دره درعکس مشاهده می‌کنید). این نوع توربین‌ها کاملاً زیر آب قرار دارند و گشتاور خود را هم از فشار و هم از جریان آب به‌دست می‌آورند.

بیشتر بخوانید

طبق گزارش روزنامه‌ی ساوت چاینا مورنینگ پست، در حال حاضر، چین پیشتاز جهان در ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی جدید است و از مجموع ۲۴٫۶ گیگاوات ظرفیت جدید که در سال ۲۰۲۴ راه‌اندازی شده، ۱۴٫۴ گیگاوات آن متعلق به چین بوده است. بیش از نیمی از این ظرفیت از نیروگاه‌های برق‌آبی ذخیره‌ای تأمین شده است؛ جایی که مخازن آب پر شده و در زمان نیاز به داخل توربین‌ها رها می‌شوند. چین در مجموع، ظرفیت نصب شده‌ی برق‌آبی خود را کمی کمتر از ۴۳۶ گیگاوات اعلام کرده است. در مقابل، ایالات متحده در پایان سال ۲۰۲۴ ظرفیت ۱۰۳٫۱ گیگاوات را اعلام کرده بود.

چند ماه پیش، پروژه‌ی برق‌آبی یارلونگ تسنگپو در چین که قصد دارد بزرگ‌ترین سد برق‌آبی جهان باشد و سه برابر قدرت سد سه‌دره انرژی تولید کند، معرفی شد. اما مشکل اینجاست که رودخانه‌ی یارلونگ تسنگپو که بعدها به براهماپوترا تبدیل می‌شود، از چین به هند و بنگلادش می‌پیچد. ساخت سد در این رودخانه خطر کمبود آب در پایین‌دست، آسیب‌های زیست‌محیطی و تنش‌های بین‌المللی را افزایش می‌دهد.

چین پیشتاز جهان در ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی جدید است

ایستگاه نیروگاه برق‌آبی داتانگ زالا در حال ساخت روی رود یوچو است؛ شاخه‌ای از رود نو (که در پایین‌دست به نام سالوین شناخته می‌شود). این رود از تبت سرچشمه می‌گیرد، وارد میانمار می‌شود و در نهایت به دریای آندامان می‌ریزد.

درست است که رود نو نسبت به رود یارلونگ تسنگپو از مرزهای کمتری عبور می‌کند، اما همچنان یک آبراهه‌ی بین‌المللی به‌شمار می‌آید‌ که در گذشته نیز باعث تنش‌های منطقه‌ای شده است؛ به‌ویژه با توجه به وضعیت سیاسی پیچیده‌ی میانمار. رود نو/سالوین یکی از آخرین رودهای بزرگ بین‌المللی در جنوب شرق آسیا است و در سال ۲۰۱۱، چین از ساخت یک نیروگاه برق‌آبی ۶هزار مگاواتی برنامه‌ریزی‌شده روی رود ایراوادی به دلیل مخالفت میانمار بازماند.

هرچند پروژه‌ی داتانگ زالا تاکنون همانند طرح پیشنهادی یارلونگ، مورد بررسی‌های گسترده جهانی قرار نگرفته است، همچنان پرسش مهمی را مطرح می‌کند: سرنوشت رودخانه‌ای که میلیون‌ها نفر برای تأمین آب آشامیدنی، کشاورزی و انرژی به آن وابسته‌اند، در دستان چه کسانی‌ است؟

source

توسط wikiche.com