متا با سرعتی بیسابقه به توسعهی زیرساختهای خود ادامه میدهد. به باور این شرکت، زیرساختها برای آموزش و اجرای مدلهای هوش مصنوعی آینده ضروری خواهند بود. مارک زاکربرگ مدیرعامل متا، اخیراً از طرحهای بلندپروازانهای پرده برداشته که شامل ایجاد خوشههای عظیم پردازشی با ظرفیت چند گیگاوات است. یکی از اقدامات جالب، ساخت دیتاسنترهایی با سازههای چادری است؛ رویکردی که با الهام از شرکت xAI ایلان ماسک انتخاب شده است و موجب صرفهجویی قابلتوجهی در هزینه و زمان ساخت میشود.
درحالی که مدلهای زبانی Llama به اندازهی انتظار متا در مرکز توجه قرار نگرفتهاند، این شرکت حالا روی زیرساخت بومی برای پردازش هوش مصنوعی تمرکز کرده است. طبق گزارشی از Semi-Analysis، متا اولین شرکتی خواهد بود که دیتاسنتری با مقیاس یک گیگاوات برای هوش مصنوعی میسازد. دیتاسنتر جدید بیش از ۳ میلیارد ترافلاپس توان پردازشی خواهد داشت. اما زاکربرگ میگوید این فقط آغاز مسیر است.
یکی از مراکز پردازشی جدید با نام Prometheus قرار است در سال ۲۰۲۶ به بهرهبرداری برسد. علاوهبر آن، پروژهی عظیمتری با نام Hyperion نیز در دست اجرا است که در آینده تا سقف ۵ گیگاوات توان مصرف خواهد داشت. گفته میشود که برخی از این دیتاسنترها بهاندازهی بخش بزرگی از منطقهی منهتن در نیویورک وسعت خواهند داشت.
مقالههای مرتبط:
زاکربرگ وعده داد که «آزمایشگاههای ابرهوش متا» بالاترین سطح توان پردازشی را میان رقبا خواهند داشت و نسبت توان به تعداد پژوهشگر در آنها بیرقیب خواهد بود. این ادعا میتواند نشانهای از مدل درآمدی جدید متا باشد؛ یعنی ارائهی زیرساختهای هوش مصنوعی به سایر شرکتها مشابه آنچه آمازون یا Groq انجام میدهند.
متا برای رسیدن به هدفش باید مقیاس پروژههایش را با شتابی بالا گسترش دهد. بر اساس گزارشها این شرکت رویکرد ساخت دیتاسنتر را به طور کامل بازطراحی کرده و با حذف موارد غیرضروری مانند ژنراتورهای دیزلی پشتیبان، تمرکز را بر سرعت و بهرهوری گذاشته است. استفاده از ماژولهای پیشساخته برای برق و خنکسازی، تأمین انرژی از پستهای برق محلی و حتی ساخت دو نیروگاه گازی ۲۰۰ مگاواتی در اوهایو، بخشی از برنامهی جاهطلبانه متا برای سلطه بر آیندهی پردازش هوش مصنوعی است.
source