27 تیر 1404 ساعت 11:08
نخستین تانک هیدروژنی بیصدای جهان به عنوان شاهکار جدید هیوندای در حال توسعه است. این نوآوری پیشگامانه، گامی بزرگ در توسعه فناوریهای نظامی محسوب میشود و آینده نبردهای زمینی را دگرگون خواهد کرد.
شرکت هیوندای روتِم کره جنوبی (Hyundai Rotem) به طور رسمی پروژه توسعه تانک میدان نبرد نسل آینده خود با نام K3 را با همکاری سازمان توسعه دفاعی (ADD) و آژانس فناوری و کیفیت دفاعی آغاز کرده است.
ویژگیهای نخستین تانک هیدروژنی بیصدای جهان
تانک K3 بهعنوان نسخهای پیشرفتهتر از مدل K2 بلک پنتر طراحی شده و قرار است فرآیند تولید آن از سال 2040 آغاز شود. این پروژه جاهطلبانهترین برنامه زرهی کره جنوبی تاکنون محسوب میشود و با بهرهگیری از پیشرانه سلول سوختی هیدروژنی، تحول بنیادینی در حوزه تحرک و بقاء در میدان نبرد ایجاد خواهد کرد.
رویکرد طراحی K3 توسط هیوندای نشاندهنده تغییر در دکترین عملیاتی جنگافزارهای زرهی مکانیزه است. نمونههای اولیه این تانک با سامانه پیشران هیبریدی شامل موتور دیزل و سلول سوختی ساخته خواهند شد، تا در نهایت جای خود را به نسخهای تماما هیدروژنی بدهند.
کاربرد سلولهای سوختی مزایای تاکتیکی قابل توجهی به همراه دارد، از جمله کاهش چشمگیر سیگنالهای صوتی و حرارتی که شناسایی توسط سامانههای مادون قرمز و شنود صوتی را دشوار میسازد و همچنین پایداری عملیاتی و جابجایی تاکتیکی را بهبود میبخشد.
هیوندای روتِم اعلام کرده است که این تانک نسل آینده، از نظر توان رزمی از تمامی تانکهای امروزی پیشی خواهد گرفت و به لطف فناوریهای نوین، عملکرد مأموریتی بهینهتری در میدانهای نبرد آینده خواهد داشت. به گفته این شرکت، تحولات جاری در عرصه نبرد نیازمند افزایش قدرت آتش، فرماندهی و کنترل دقیقتر و ارتقاء سطح بقاء است، که این عوامل در کارایی رزمی و هماهنگی تیمی نقش کلیدی ایفا میکنند.
قابلیتهای آتش نخستین تانک هیدروژنی جهان
قلب توان تهاجمی تانک K3، سامانه توپ اصلی 130 میلیمتری آن است که بر روی برجک بدون سرنشین نصب شده است. این سامانه برای نابودی اهداف در بردهای طولانی طراحی شده و از سامانه کنترل آتش هوشمصنوعیمحور بهره میبرد که قابلیت رهگیری و درگیری خودکار با اهداف را فراهم میسازد.
براساس گفتههای مسئولان هیوندای، این سیستم قادر خواهد بود حملات پیشدستانه و هدفگیری سریع را در محیطهای نبرد شبکهمحور عملیاتی سازد. برجک همچنین مجهز به موشکهای هدایتشونده ضدزره چندمنظوره (ATGM) خواهد بود که قابلیت درگیری با اهداف را تا فاصله 8 کیلومتر فراهم میکند؛ این سامانه در هر دو حالت دید مستقیم و خارج از خط دید قادر به عملکرد خواهد بود.
سامانه سلاح کنترل از راه دور که قابلیت نصب کالیبرهای بین 12.7 میلیمتر تا 30 میلیمتر را دارد، نقش پشتیبانی در دفاع نزدیک را ایفا میکند. برای افزایش ایمنی خدمه، طراحی بدنه با ارتفاع کم و یک کپسول زرهی داخلی در نظر گرفته شده که سه خدمه شامل راننده، توپچی و فرمانده را به طور ایزوله از محل نگهداری مهمات در خود جای میدهد.
سامانههای پیشرفته ضدتهدید
K3 برای حفاظت خود از فناوریهای نوین بهره میبرد. سامانههای مقابله با موشکهای حرارتیاب از نوع DIRCM (مقابلهکنندههای مادون قرمز جهتدار) و سامانه دفاع فعال (APS) برای رهگیری پرتابههای ورودی به این تانک افزوده خواهند شد.
علاوه بر این، یک سامانه مختلکننده پهپاد نیز در این تانک تعبیه خواهد شد تا در برابر سامانههای شناسایی و تسلیحات پرنده از خود دفاع کند، که این امر سطح بقاء را در برابر دشمنان قدرتمند افزایش میدهد. هیوندای روتِم همچنین قصد دارد از طراحی پنهانکارانه و مواد کاهنده سیگنال در ساختار این تانک استفاده کند،.
زره پیشرفته ماژولار متشکل از لایههای سرامیکی، کامپوزیتی و فولادی، محافظتی مقیاسپذیر و متناسب با نیازهای مأموریتی ارائه خواهد داد. K3 همچنین به قابلیتهای رانندگی خودران و پهپادهای کمکی مستقل برای شناسایی و کشف تهدیدات تجهیز خواهد شد.
این قابلیتها با چشمانداز ارتش کره جنوبی برای بهکارگیری نیروهای زمینی هوشمند و رباتیک تحت چارچوبهای نبرد چندبُعدی آینده همراستا هستند. پروژه K3 بیانگر تغییر مسیر در سطح ملی بهسوی نوآوری و خودکفایی انرژی در حوزه تحرک نظامی است، در حالی که میدانهای نبرد به سمت درگیریهای پرشتاب با الزامات بقاء بالا در حال حرکت هستند.
در صورت موفقیتآمیز بودن، این پروژه نخستین تانک اصلی میدان نبرد با نیروی محرکه هیدروژنی در جهان خواهد بود و کره جنوبی را در جایگاه پیشگام در عرصه نبردهای زرهی نسل آینده قرار خواهد داد.
source