راهنمای سفر به شیراز

سفر به شیراز و تماشای خانه زینت الملک

کمتر شهری را در جهان می‌توان یافت که حتی یک هفته هم برای تماشای دیدنی‌های آن کم باشد؛ اما اصفهان و شیراز دو نمونه از دیدنی‌ترین شهرهای جهان هستند که جاذبه‌های تاریخی زیادی را در دل خود جای داده‌اند.

عمارت زینت الملوک هم یکی از این خانه‌های قدیمی در بافت تاریخی شیراز است که در کنار عمارت بزرگتر خود، یعنی عمارت قوام، خودنمایی می‌کند. اگر قصد سفر به شیراز و تماشای جاذبه‌های گردشگری آن را دارید، حتما از خانه زینت الملک هم دیدن کنید.

معرفی خانه زینت الملوک شیراز؛ یادگار خاندان قوام

خانه زینت الملوک در قلب شهر شیراز و در محله قدیمی گود عرب‌ها واقع شده است. البته این محله امروز به عنوان منطقه ۸ شهرداری شیراز شناخته می‌شود. این خانه با نارنجستان قوام، معروف‌ترین جاذبه دیدنی شیراز، تنها به اندازه یک کوچه فاصله دارد. به‌عبارتی خانه زینت‌الملوک اندرونی نارنجستان قوام است که با یک دالان زیرزمینی به داخل این عمارت راه پیدا می‌کند. بسیاری از گردشگرانی که با پرواز تهران به شیراز به این شهر سفر می‌کنند، از باغ نارنجستان قوام و خانه زینت الملک هم دیدن می‌کنند.

بر سر خاندان قوام و خانه زینت الملک چه آمده است؟

خاندان قوام از محبوب‌ترین و ثروتمندترین افراد در شیراز بودند که جایگاه بسیار ویژه‌ای در قلب درباریان قاجار داشتند. در سال ۱۲۹۰ یکی از افراد سرشناس خاندان قوام با نام محمدخان قوام یا قوام‌الملک دوم دستور ساخت خانه‌ای مجلل و باشکوه را برای دخترش زینت‌الملوک داد. پروسه ساخت این خانه در نهایت بعد از ۱۲ سال در سال ۱۳۰۲ توسط محمدرضاخان قوام‌الملک سوم به پایان رسید.

خانه زینت‌الملوک تا زمان حیات این بانوی خیرمند و مهربان خانه امید بسیاری از نیازمندان و گرفتاران این شهر بود. با مرگ زینت‌الملوک این خانه باشکوه تاریخی ابتدا مقر موسسه بنیاد آسیایی و سپس پناهگاه امن مردم در دوران جنگ تحمیلی شد. در طی این سال‌ها خانه زینت‌الملوک ویرانی‌های زیادی را به خود دید، تا اینکه در سال ۱۳۷۳ پروژه مرمت و بازسازی آن به همت بنیاد فارس‌شناسی و میراث فرهنگی آغاز شد.

درحال‌حاضر این بنای باستانی صاحب نگارخانه‌ای در زیرزمین و یک تالار موسیقی، سالن کنفرانس و سالن نمایش فیلم در طبقه دوم است. در نگارخانه این عمارت مجموعه‌ای عظیم از آثار فاخر هنرمندان ایرانی و خارجی به نمایش گذاشته می‌شود که تماشای هر اثر گردشگران به وجد می‌آورد.

زیبایی‌های عمارت زینت الملوک شیراز و معماری آن

یکی از شاهکارهای معماری در شیراز عمارت مجلل و زیبای زینت‌الملوک است که در گوشه‌گوشه آن می‌توان شاهد ترکیبی بی‌نظیر از المان‌های ایرانی و اروپایی بود. این عمارت مساحتی بالغ بر ۳۳۰۰ مترمربع دارد و همان‌طور که گفته شد بخش اندرونی نارنجستان قوام به شمار می‌ر‌ود.

جذابیت‌های بصری این بنای باستانی از همان قسمت ورودی کاملا قابل لمس است. این عمارت باشکوه در قسمت ورودی دو سکوی معرق‌کاری‌شده دارد که روی هرکدام تصویری از یک سرباز نیزه‌به‌دست به چشم می‌خورد. از راهروی ورودی عمارت که عبور کنید، وارد حیاطی باصفا می‌شوید که تالار شاه‌نشین عمارت با پنجره‌های ارسی و آینه‌کاری‌های ظریف و چشم‌نواز توجه شما را به خود جلب می‌کند.

زیبایی‌های بصری تالار شاه‌نشین محدود به نمای بیرونی آن نمی‌شود. تمامی دیوارها و سقف این تالار را نقاشی‌های بسیار زیبا و آینه‌کاری‌های فوق‌العاده هنرمندانه می‌پوشاند که برای تماشای جزئیات دقیق آن باید ساعت‌ها زمان بگذارید.

به پشت سرتان که نگاه کنید با تالاری دیگر تحت عنوان ایوان شرقی یا تالار تابستانه ملاقات خواهید کرد که از نظر زیبایی چیزی از شاه‌نشین این عمارت کم ندارد. این تالار ایوانی باصفا با دو ستون چوبی دارد که در همنشینی با حوضی بزرگ آرامشی تکرارنشدنی را برای این فضا به ارمغان می‌آورد.

ایوان عمارت تاریخی زینت الملک شیراز

ایوان عمارت تاریخی زینت الملک شیراز

در ضلع شمالی و جنوبی عمارت زینت‌الملوک هم دو ساختمان چوبی قرینه به چشم می‌خورد. در مرکز این دو ساختمان ایوانی پنج‌دری با پنج طاق کاشی‌کاری‌شده نگاه‌ها را به تسخیر خود درمی‌آورد. در فضای داخلی آن هم چیزی بیش از ۲۰ اتاق مزین‌شده به نقاشی‌های گل و بوته  وجود دارد که به طرز عجیبی تمامی آن‌ها به یکدیگر راه پیدا می‌کنند.

از تالارهای اصلی خانه زینت الملوک که دیدن کردید، نوبت به زیرزمین می‌رسد. زیرزمین این عمارت در گذشته دارای دو قسمت شمالی و جنوبی بوده که ضلع جنوبی آن به اسلحه‌خانه و ضلع شمالی‌اش به مکانی برای نگهداری مواد خوراکی اختصاص داشته است.

کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای‌رنگ، پنجره‌های ارسی با شیشه‌های رنگی، نقاشی‌های دلفریب اروپایی، آیینه‌کاری‌های زیبا و آیات قرآنی حک‌شده بر پیشانی عمارت هویت بصری خانه زینت‌الملوک را تشکیل می‌دهند.

وجود بخش‌های متنوع در خانه زینت الملک شیراز

با مرگ زینت‌الملوک قوام، عمارت شاهانۀ او نیز دستخوش حوادث ناگوار شد. بااین‌حال، بنیاد فارس‌شناسی با انجام مرمت و بازسازی‌های متعدد و افزودن بخش‌های جدید به این عمارت، از خانه زینت الملک شیراز و تاریخچه خاندان قوام به خوبی محافظت کرد. قسمت‌های مختلف این عمارت عبارتند از:

  • حیاط عمارت: پس از عبور از راهرو، حیاطی بسیار باصفا در جلوی عمارت قرار دارد که با ۲۰ اتاق کوچک و بزرگ احاطه شده است. وسط این حیاط حوض بزرگی وجود دارد و اطراف حوض، باغچه‌های سرسبز دیده می‌شود.
  • تالار شاه نشین: جذاب‌ترین بخش خانه زینت الملک که در ضلع غربی عمارت واقع شده و به نقاشی‌های اروپایی و آینه‌کاری‌های ایرانی مزین شده است.
  • موزه مادام توسو: در این موزه تندیس‌های مومی از مشاهیر بزرگ دوره‌های تاریخی مختلف به نمایش گذاشته می‌شود.
  • کافی‌شاپ: کافی‌شاپ دنج این عمارت فضای آرامش‌بخش و روح‌انگیزی دارد. این کافی‌شاپ مجلل و باصفا در ایوان شرقی یا همان تالار تابستانه واقع شده است.

داخل موزه مادام توسو شیراز چه مجسمه‌هایی وجود دارد؟

در خانه زینت‌الملوک چیزی بیش از ۵۰ مجسمه مومی و ۵ سردیس به چشم می‌خورد که هرکدام به دوره تاریخی خاصی تعلق دارند. فرآیند ساخت مجسمه خانه زینت الملوک توسط ۳۷ هنرمند سرشناس به رهبری استاد شانس طی ۴ سال انجام پذیرفته است.

سردیس‌های این مجموعه با گچ و رزین ساخته شده‌ و مجسمه‌ها جنسی مومی دارند. استفاده از چشم مصنوعی و موی طبیعی برای سر، سبیل و ریش، مجسمه‌ها را به چهره واقعی آن‌ها بسیار نزدیک کرده است. برخی از مهم‌ترین مجسمه‌های این موزه عبارتند از:

  • تندیس زینت الملوک و دو سرباز قاجاری در دو طرف آن
  • تندیس عشایر فارس
  • تندیس شاپور اول ساسانی
  • مجسمه منصور حلاج
  • تندیس کریم‌خان زند
  • تندیس سعدی شیرازی
  • تندیس باربد (موسیقی‌دان برجسته عصر ساسانی)
  • تندیس قاآنی (صورتگر معروف شیرازی)
  • تندیس باباکوهی
  • تندیس ملاصدرا
  • تندیس وصال شیرازی
  • تندیس قطب‌الدین شیرازی
  • تندیس محمد نمازی
  • تندیس شهید عباس دوران

مجسمه سعدی؛ شاعر معروف پارسی‌زبان در شیراز

مجسمه سعدی؛ شاعر معروف پارسی‌زبان در شیراز

هزینه ورود به خانه زینت الملک و ساعت بازدید از آن

ساعت بازدید موزه مادام توسو شیراز یا خانه زینت‌الملوک، همه‌روزه از ساعت ۸ تا ۱۹ بوده و حتی در روزهای جمعه هم از گردشگران پذیرایی می‌کند. گردشگران ایرانی برای ورود به این مجموعه ۳۰ هزار تومان و بازدیدکنندگان خارجی ۵۰ هزار تومان پرداخت خواهند کرد. توصیه می‌کنیم پیش از بازدید، با شماره‌تلفن ۰۷۱۳۲۲۳۴۱۸۱ تماس بگیرید تا از باز بودن مجموعه و ساعت بازدید آن مطمئن شوید.

آدرس و مسیر دستیابی به خانه زینت الملوک قوامی

خانه زینت الملک در مرکز شهر شیراز، خیابان لطف‌العلی خان زند، محله گود عرب‌ها واقع شده و در ضلع غربی نارنجستان قوام قرار دارد. برای دسترسی به این عمارت تاریخی باید با اتوبوس، مترو یا تاکسی به خیابان لطفعلی‌خان زند بروید. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به عمارت زینت‌الملوک، ایستگاه وکیل در خیابان زند و ایستگاه ولیعصر در میدان ولیعصر است. این عمارت تا فرودگاه شیراز هم تنها ۱۰ کیلومتر فاصله دارد؛ بنابراین می‌توانید بازدید از آن را به روز آخر سفر خود موکول کرده و با بلیط شیراز تهران به پایتخت بازگردید.

ارزانترین بلیط هواپیما برای سفر به شیراز

حالا که با یکی دیگر از دیدنی‌ترین مکان‌های تاریخی شیراز آشنا شدید، پیشنهاد می‌کنیم پیش از سفر، لیست جاذبه‌هایی که قصد بازدیدشان را دارید تهیه کرده و برنامه سفر خود را بچینید. برای رزرو و خرید بلیط هواپیما نیز می‌توانید روی خدمات ما حساب باز کنید. آژانس هواپیمایی تریپ ۱۷ سال است که در زمینه فروش پروازهای چارتری و سیستمی فعالیت کرده و با ایجاد امکان رزرو هتل و خرید تور، لیست خدمات گردشگری خود را تکمیل کرده است. پس بدون نگرانی وارد سایت www.trip.ir شوید و پس از مقایسه قیمت‌ها و اطمینان از ارزانتر بودن هزینه بلیط هواپیما، پرواز موردنظرتان را رزرو کنید.

source

توسط wikiche.com