محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با اشاره به بازار بزرگ رمزارزها در کشور، گفت بانک مرکزی باید به این حوزه ورود کند. فرزین میگوید که مجموع تراکنش مرتبط با بازار خرید و فروش رمزارزها ماهانه 35 هزار میلیارد تومان است که نشان میدهد با بازار بزرگی سر و کار داریم.
رییس بانک مرکزی در این همایش گفت:
آخرین آماری که از صرافیهای رمز ارزی داریم، اکنون 218 کارگزار داریم. تراکنش رمزارزها ماهانه حدود 35 همت است و 10 میلیون تراکنش ماهانه شکل میگیرد. یعنی عدد بزرگ است. و چون عدد بزرگ است میتواند روی ثبات مالی ما تاثیرگذار باشد. بنابراین حتما باید به این حوزه ورود دقیق بکنیم. البته ورود دقیق در کنار سیاستهای احتیاطی این است که حداکثر استفاده را از توسعه این صنعت داشته باشیم.
محمدرضا فرزین سپس درباره «ورود دقیق» توضیح داد و افزود: «ورود دقیق ما به معنای محدود کردن بدون قاعده نیست. به معنای قاعدهمند کردن آن است. در چارچوب منافع ملی و ثابت مالی قرار دادن آن است.»
او همچنین اضافه کرد:
ما الان در حوزه کریپتو اسِتها سه نوع کریپتو اسِت داریم. یکی اکسچنج توکنها هستند. مثل تتر و بیتکوین و اینها. مقررات اکسچنج توکنها را بانکهای مرکزی تعیین میکنند.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه به موضوع ترجمه صحیح Crypto Currency پرداخت و گفت که واژه رمز «ارز» غلط مصطلح است. در حالی که ترجمه صحیح رمز پول است. به علاوه CBDC (Central Bank Digital Currency) یک نوع رمز پول است و مترادف در نظر گرفتن آن با واژه رمز پول اشتباه است. اوایل امسال بانک مرکزی ایران از CBDC خود با نام «ریال دیجیتال» رونمایی کرد که به صورت آزمایشی در حال تبادل است.
رییس بانک مرکزی مدتی پیش هم از ضرورت ساماندهی و تدوین قوانین حوزه رمز ارز صحبت کرده بود. رییس قوه قضاییه در مرداد امسال با ابراز نگرانی از افزایش پروندههای مرتبط با رمزارزها، بر ضرورت اطلاعرسانی دقیق و جامع در این حوزه تاکید کرده بود. سخنگوی این قوه در همان ماه در اظهار نظری مدعی شد «ظاهرا بانک مرکزی در ساماندهی، تدوین مقررات و تنظیمگری رمز ارزها وظایف خود را به درستی انجام نداده است.»
اگرچه این موضوع را نمیتوان یک حقیقت قطعی قلمداد کرد، به نظر حداقل بخشی از جذابیت حوزه ارز دیجیتال برای مردم به دلیل آن است که بانک مرکزی هنوز به این حوزه ورود دقیق نکرده است. با این حال نمیتوان ضرورت وجود قاعده و قانون در این حوزه برای جلوگیری از سواستفادهها و کلاهبرداریهای احتمالی را انکار کرد.
source