دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در اولین روز کاری خود پس از سوگند ریاست جمهوری، دستور اجرایی با عنوان «بازگرداندن نامهایی که بزرگی آمریکا را گرامی میدارند» امضا کرده است. یکی از بندهای این دستور، تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» است. این دستور به وزیر کشور آمریکا، که ترامپ داگ بورگوم، فرماندار داکوتای شمالی را برای این سمت معرفی کرده است، دستور میدهد تا ظرف ۳۰ روز نام «خلیج مکزیک» را در پایگاه دادههای سیستم اطلاعات نامهای جغرافیایی ایالات متحده (Geographic Names Information System) تغییر دهد.
این تغییر نام باعث میشود که تمام نقشهها، قراردادها و اسناد دولتی فدرال از نام جدید «خلیج آمریکا» استفاده کنند. خلیج مکزیک حدود ۱۷۰۰ مایل از سواحل ایالات متحده و مکزیک را در بر میگیرد و یکی از مهمترین پهنههای آبی در منطقه به شمار میرود.
اما در اولین جنجال ایجاد شده، دن کرنشاو، نماینده جمهوریخواه تگزاس در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، خطاب به تیم کوک، مدیرعامل اپل نوشته است: «هی تیم کوک، تازه متوجه شدم اپل مپس هنوز اسمش را خلیج مکزیک گذاشته! از طریق برنامه گزارش دادم، اما فکر کردم بد نیست شما هم بدانید!»
با وجود اینکه این نماینده جمهوریخواه تصور میکند که اجرای این دستور به سرعت امکانپذیر است اما هنوز شرکتهای فناوری دستور اجرایی ترامپ را اجرایی نکردهاند. این موضوع تنها محدود به اپل نیست. گوگل نیز هنوز نام خلیج مکزیک را در سرویس نقشه خود به خلیج آمریکا تغییر نداده است و شاید این تغییر به شکل جهانی آن حتی امکانپذیر نباشد.
چالش تغییر نام خلیج مکزیک در نقشههای دیجیتال و منابع اینترنتی
در واقع به نظر میرسد شرکتهای فناوری در مواجهه با چنین درخواستهایی محتاطانه عمل میکنند، چرا که تغییر نام یک مکان جغرافیایی نیازمند هماهنگیهای گسترده و رعایت استانداردهای بینالمللی است.
تغییر نام یک منطقه جغرافیایی در نقشههای دیجیتال تنها یک بهروزرسانی ساده نیست. این فرآیند نیازمند بررسیهای دقیق، هماهنگی با نهادهای بینالمللی و اطمینان از پذیرش جهانی آن است.
خلیج مکزیک یک پهنه آبی بینالمللی است که نه تنها توسط آمریکا و مکزیک، بلکه توسط بسیاری از کشورهای دیگر نیز استفاده میشود. بنابراین، تغییر نام آن تنها توسط یک کشور نمیتواند به سرعت پذیرفته شود.
در کنار سرویسهای نقشه مورد استفاده گسترده توسط کاربران در جهان مانند گوگل مپس و اپل مپس، ویکیپدیا، به عنوان یکی از بزرگترین دایرهالمعارفهای آنلاین جهان نیز هنوز نام خلیج مکزیک را تغییر نداده است.
یکی از ویراستاران ویکیپدیا در تاریخچه ویرایش صفحه مربوط به خلیج مکزیک نوشته است: «حتی اگر این تغییر نام رسمی باشد، آمریکا نمیتواند مالکیت ورودیهای ویکیپدیا را در اختیار بگیرد. نام خلیج مکزیک باقی میماند، همانطور که بقیه جهان آن را مینامند.
این موضع ویکیپدیا نشان میدهد که تغییر نام یک مکان جغرافیایی تنها با دستور یک کشور قابل اجرا نیست و نیازمند پذیرش جهانی است.
جنجال اخیر حول تغییر نام خلیج مکزیک تنها یک مسئله فنی نیست، بلکه بخشی از جنگ فرهنگی گستردهتر در آمریکاست. محافظهکارانی مانند کرنشاو تلاش میکنند تا با تغییر نامها و نمادها، هویت ملی آمریکا را تقویت کنند. اما این رویکرد با انتقادهایی نیز مواجه شده است. بسیاری معتقدند که این تغییرات بیشتر جنبه سیاسی دارند و ارتباط چندانی با واقعیتهای جغرافیایی یا تاریخی ندارند.
میتوان در نهایت پیشبینی کرد که با بالا گرفتن فشارها، رویکرد این شرکتها مشابه با مواجهه گوگل با نام خلیج فارس در سرویس نقشه خود باشد. پس از افزایش فشار و اعتراض کاربران ایرانی در نمایش نام غیررسمی و جعلی خلیج عربی، همین حالا در نقشههای دیجیتال نام اصلی خلیج فارس در کنار نام مورد علاقه اعراب دیده میشود و حتی گوگل در رویکردی دوگانه صرفا نام جعلی آن را برای اعراب نشان میدهد.
source