براساس اعلام مرکز جهانی تحقیقات سرطان، روند ابتلا به سرطان ریه در میان افرادی که هرگز سیگار نکشیدهاند، رو به افزایش است و آلودگی هوا یکی از عوامل مهم آن محسوب میشود.
براساس گزارش مرکز جهانی تحقیقات سرطان (IARC)، تخمین زده میشود که اکنون سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار یا تنباکو نکشیدهاند، پنجمین عامل مرگومیر ناشی از سرطان در سراسر جهان باشد. همچنین، موارد سرطان ریه در افراد غیرسیگاری تقریبا بیشتر از نوع آدنوکارسینوم است که غالبترین نوع از چهار زیرگروه اصلی این بیماری در مردان و زنان در سراسر جهان است.
طبق مطالعهی IARC که در مجله Lancet Respiratory Medicine منتشر شده، در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۰۰هزار مورد آدنوکارسینوم با قرارگرفتن در معرض آلودگی هوا مرتبط بوده است. این پژوهش نشان میدهد که بیشترین موارد سرطان آدنوکارسینوم ناشی از آلودگی هوا در شرق آسیا، بهویژه چین مشاهده شده است.
دکتر فردی بری، نویسندهی اصلی مطالعه و رئیس بخش نظارت بر سرطان در IARC، در مصاحبه با گاردین تأکید کرد که یافتههای مطالعه، اهمیت نظارت فوری بر تغییرات ریسک سرطان ریه را نشان میدهد. وی افزود برای شناسایی عوامل احتمالی مؤثر، مانند آلودگی هوا، مطالعات بیشتری مورد نیاز است؛ بهویژه در جوامعی که سیگارکشیدن بهعنوان عامل اصلی سرطان ریه در نظر گرفته نمیشود.
سرطان ریه در غیرسیگاریها پنجمین عامل مرگومیر سرطانی جهان است
بری توضیح داد که با کاهش شیوع مصرف سیگار، مانند آنچه در بریتانیا و آمریکا دیدهایم، درصد موارد سرطان ریه در افراد غیرسیگاری افزایش یافته. اینکه آیا درصد جهانی آدنوکارسینوم ناشی از آلودگی هوا افزایش پیدا خواهد کرد یا نه، به موفقیت استراتژیهای آینده در کاهش مصرف دخانیات و کنترل آلودگی هوا بستگی دارد.
سرطان ریه همچنان شایعترین نوع سرطان و عامل اصلی مرگومیر ناشی از سرطان در سراسر جهان است. در سال ۲۰۲۲، حدود ۲٫۵ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدند؛ اما الگوی شیوع آن در دهههای اخیر بهشدت تغییر کرده است. IARC دریافت که از چهار زیرگروه اصلی سرطان ریه (آدنوکارسینوم، کارسینوم سلول سنگفرشی، کارسینوم سلول کوچک و کارسینوم سلول بزرگ)، نوع آدنوکارسینوم به شایعترین نوع سرطان ریه در مردان و زنان تبدیل شده است.
در سال ۲۰۲۲، ۴۵٫۶ درصد از موارد سرطان ریه در مردان و ۵۹٫۷ درصد از موارد در زنان، از نوع آدنوکارسینوم بوده؛ در حالی که این آمار در سال ۲۰۲۰ بهترتیب ۳۹ درصد در مردان و ۵۷٫۱ درصد در زنان بوده است. همچنین، تا ۷۰ درصد از موارد سرطان ریه در افراد غیرسیگاری، از نوع آدنوکارسینوم است.
بیشتر بخوانید
در حالی که نرخ سرطان ریه در مردان طی ۴۰ سال گذشته در بیشتر کشورها کاهش یافته، این میزان در زنان همچنان رو به افزایش است. روندهای کنونی نشان میدهد که هرچند مردان هنوز اکثر موارد سرطان ریه را تشکیل میدهند (حدود ۱٫۶ میلیون در سال ۲۰۲۲)، شکاف آماری میزان ابتلا بین زنان و مردان در حال کاهش است. در سال ۲۰۲۲، حدود ۹۰۰هزار زن به سرطان ریه مبتلا شدند.
در سال ۲۰۲۳، گاردین گزارش داد که برای اولین بار، تعداد زنان مبتلا به سرطان ریه در بریتانیا از مردان پیشی گرفته است که این موضوع باعث شد کارشناسان از زنان بخواهند به همان اندازه که نگران سرطان سینه هستند، نسبت به سرطان ریه نیز هشیار باشند.
آلودگی هوا عامل مهم افزایش آدنوکارسینوم است
کارشناسان سرطان میگویند آمارهای جدید نشاندهندهی تفاوتهای تاریخی در میزان مصرف سیگار میان مردان و زنان است، زیرا نرخ سیگارکشیدن در مردان خیلی زودتر از زنان به اوج خود رسید. به گفتهی IARC، تغییرات در تولید سیگار و الگوهای مصرف آن در دهههای اخیر، بر روند شیوع انواع مختلف سرطان ریه تأثیر گذاشته است. همچنین، شواهد علمی رو به افزایش نشان میدهد که آلودگی هوا با افزایش خطر ابتلا به آدنوکارسینوم ارتباط مستقیم دارد.
هنوز مشخص نیست چند درصد از موارد سرطان ریه در افراد غیرسیگاری رخ میدهد؛ اما شواهد نشان میدهد که این آمار رو به افزایش است. دانشمندان اکنون در تلاشاند تا علتهای دیگری را که غیر از سیگارکشیدن باعث سرطان ریه میشوند، شناسایی کنند.
source