پنجم فوریه، سازمان ملی فضایی چین (CNSA) و کمیسیون پژوهشهای فضا و جو فوقانی پاکستان (سوپارکو)، یادداشت تفاهمی را برای پرتاب اولین ماهنورد پاکستانی در ماموریت چانگای ۸ امضا کردند. چارچوب کلی این توافق سال گذشته اعلام شد و در سفر هفتهی گذشتهی آصفعلی زرداری، رئیسجمهور پاکستان به چین بهطور رسمی نهایی شد.
ماهنورد پاکستان تقریباً ۳۵ کیلوگرم وزن دارد و محمولههای علمی را برای مطالعهی ترکیب خاک ماه، سطوح تابشها، ویژگیهای پلاسما و آزمایش فناوریهای جدید برای حضور پایدار انسان در ماه، حمل خواهد کرد. این ماهنورد همچنین محمولهی علمی مشترکی دارد که توسط پژوهشگران چینی و اروپایی ساخته شده است.
بهگزارش اکسپرستریبون، در بیانیهی مطبوعاتی منتشرشده از سوی سوپارکو آماده است: «ماهنورد بومی سوپارکو بخشی از ماموریت اکتشاف سطح ماه خواهد بود و پرتاب آن در همکاری با چین، نقطهی عطف مهمی برای برنامهی فضایی پاکستان محسوب میشود.»
در بیانیهی مشترک جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی پاکستان در ۶ فوریه، «دوطرف از سطح موجود همکاری در فضا ابراز خرسندی کردند و بر سر پیشرفت بیشتر در این عرصهی مهم بهمنظور دستیابی به اهداف اجتماعی-اقتصادی، به توافق رسیدند.»
ماموریت چانگای ۸
ماهنورد پاکستانی بخشی از ۲۰۰ کیلوگرم محمولهای است که فضاپیمای چانگای ۸ با هدف همکاری بینالمللی با سایر کشورها، به ماه حمل خواهد کرد. ماموریتهای چانگای ۸ و چانگای ۷ که قطب جنوب ماه را هدف گرفتهاند، زمینهساز ساخت ایستگاه تحقیقاتی قمری بینالمللی (ILRS) در دههی ۲۰۳۰ خواهند بود.
source