بسیاری از کشورهای پیشرفته با تکیه بر سرویس‌های اطلاع‌رسانی دقیق، تلاش می‌کنند تا خسارت‌های جانی و مالی ناشی از بحران‌ها را به حداقل برسانند. امروزه با استفاده از پیامک، تماس صوتی و پوش نوتیفیکیشن، می‌توان در مواقع حساسی مانند آتش‌سوزی‌ها، طوفان، مسدود شدند مسیرهای مترو و بزرگراه‌ها و… اطلاع‌رسانی سریع و مؤثری انجام داد. در ایران نیز زیرساخت این امر وجود دارد؛ اما متأسفانه بیشتر برای تبلیغات و کمپین‌های انتخاباتی استفاده می‌شود.

استفاده از سرویس‌های اطلاع‌رسانی اضطراری به‌ویژه پس از همه‌گیری کووید ۱۹، در سطح جهانی رشد چشمگیری داشته است و کشورهای پیشرو از این ابزار برای کاهش خسارات انسانی و مالی بهره می‌برند.

آمریکا در جریان آتش‌سوزی‌های چند سال اخیر، چین در کنترل شیوع کووید ۱۹ و کشورهای اروپایی از جمله فرانسه در مقابله با سیل‌ها و آتش‌سوزی‌های گسترده، از این ابزار برای اطلاع‌رسانی اضطراری استفاده کرده‌اند.

صادق محمدی، مدیرعامل مدیانا و دبیر اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی، در گفت‌وگو با زومیت درباره اهمیت این سرویس‌ها گفت:

«تمام دنیا در شرایط بحرانی از سرویس‌های پیامک، تماس اضطراری صوتی و پوش نوتیفیکیشن استفاده می‌کنند تا در صورت گسترش شرایط بحرانی، آمادگی عمومی افزایش یابد؛ ولی متأسفانه در ایران این سرویس‌ها در شرایط بحرانی به کار نمی‌روند. اهمیت این مسئله در اتفاقاتی مانند حادثه ناگوار بندر شهید رجایی بندرعباس دوچندان می‌شود. اگر پیش از بزرگ شدن ابعاد آتش‌سوزی، اطلاع‌رسانی فوری صورت می‌گرفت، شاهد  آسیب‌های کمتری بودیم. این امر در طوفان تهران نیز تکرار شد و در آن ابزارهای اطلاع‌رسانی فوری به کار نرفتند.»

صادق محمدی، مدیرعامل مدیانا

او افزود: «ذهنیت عمومی به پیام‌های گسترده باید اصلاح شود. در کشور قوانین مرسومی در حمایت از حقوق مصرف کننده وجود دارند که گاهی اوقات منعطف شوند. متأسفانه شاهدیم که این انعطاف در زمان کمپین‌های انتخاباتی صورت می‌گیرد نه در مواقع حساس و بحرانی که جان افراد در خطر است.»

در کشور، زیرساخت‌های لازم برای اطلاع‌رسانی به‌موقع وجود دارد و صرفاً نیازمند اراده لازم است. مدیرعامل مدیانا با اشاره به این موضوع، درباره سرعت عمل این سرویس‌ها گفت: «برای اطلاع‌رسانی سریع در شرایط بحرانی، باید از قبل و در زمان آرامش هماهنگی‌های لازم انجام شوند تا فرایند اطلاع‌رسانی به‌صورت خودکار و بدون دخالت‌های بروکراتیک انجام شود»

طبق صحبت‌های او زیرساخت‌های تلفن‌های همراه بر پایه ایستگاه‌های BTS (Base Transceiver Station) هستند و به واسطه این سیستم می‌توان اطلاع‌رسانی را نه در یک استان؛ بلکه در یک محدوده‌ خاص انجام داد. امروزه اپراتورها می‌توانند به‌محض ورود فرد به یک موقعیت خاص برای آن پیامک ارسال کنند؛ در نتیجه این امکان وجود دارد که در هر منطقه‌ای هر چند محدود اطلاع‌رسانی لازم انجام شود

source

توسط wikiche.com