ارز درمانی، ارز مسافرتی، ارز دانشجویی و انواع ارزها توسط بانک مرکزی در قالب ارز خدماتی ارائه میشوند که در بین عموم مردم همچنان بهعنوان ارز دولتی شناخته میشوند. زمانی برای دریافت ارز دولتی فقط باید کارت ملی ارائه میشد، اما این طرح خیلی زود متوقف و بهجای آن شرایط سختگیرانهتری برای تخصیص ارز در نظر گرفته شد.
بانک مرکزی براساس قوانین پولی مالی کشور مسئولیت نظارت بر معاملات ارز و تنظیم مقررات آن را بهعهده دارد و با توجه به نیاز شهروندان ارزهایی را برای موضوعات خاصی تخصیص میدهد. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع دلار دولتی بپردازیم و روشهای دریافت آن را بهصورت خلاصه آموزش دهیم.
ارز دولتی چیست؟
ارز دولتی بخشی از ارزهای خدماتی بود که زمانی به افراد با ارائهی کارت ملی و افتتاح حساب ارزی تا سقف ۲۰۰۰ یورو یا ۲۱۰۰ دلار بهصورت سالانه اعطا میشد؛ اما مدتی پیش لغو شد. درواقع، فرایند اعطای ارز دولتی با کارت ملی و قیمتی کمتر از بازار آزاد، با هدف تأمین ارز و حمایت از اقشار خاص شروع شد، هرچند در نهایت نتایج پیشبینیشده بهدست نیامد.
عرضهی ارز دولتی با کارت ملی متوقف شده است
دلار دولتی با کارت ملی غالباً برای کالاها و نیازهای اساسی اختصاص مییافت؛ اما بهدلیل تفاوت قیمت دلار دولتی با دلار آزاد بسیاری از افراد فقط برای کسب سود ریالی سراغ خرید دلار دولتی با کارت ملی میرفتند و نیازی به این سوبسید دولتی نداشتند. در نتیجه، دولت طرح گرفتن ارز دولتی ۲۰۰۰ یورویی با کارت ملی را لغو و طرحهای جزئیتری را جایگزین کرد.
ارز خدماتی چیست؟
بانک مرکزی ارزهای خدماتی را در ۶۳ سرفصل مختلف ارائه میکند که موارد غیربازرگانی را دربر میگیرند و برای درخواست هرکدام باید شرایط و مدارک خاصی ارائه شود که تفاوت زیادی با نحوه دریافت ارز دولتی با کارت ملی دارند. از جمله مواردی که در زیرمجموعهی ارز خدماتی قرار میگیرند، عبارتاند از:
- ارز مسافرتی
- ارز دانشجویی
- ارز درمانی
- مأموریتهای خارجی
- فرصتهای مطالعاتی و تحقیقاتی
- ارز اعزام زائرین به حج تمتع و عمره مفرده
برای مشاهدهی فهرست کامل ارز دولتی وارد وبسایت مرکز مبادلهی ارز و طلای ایران شوید.
دقت داشته باشید که ارزهای خدماتی ممکن است با توجه به کشور مقصد متفاوت باشند و لزوماً برای همهی موارد دلار و یورو پرداخت نمیشود. همچنین، ثبت درخواست برای دریافت ارز دولتی برای مصارف خدماتی درحالحاضر ازطریق سامانه ارز خدماتی مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام میشود؛ البته، برای گرفتن ارز دولتی دانشجویی، درمانی و مسافرتی باید از روشهای دیگری اقدام کرد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ارز مسافرتی با هدف تأمین ارز مورد نیاز مسافران کشورهای خارجی تخصیص مییابد. قوانین و مقررات و نحوه دریافت ارز مسافرتی در طول مدتی که عرضه شده، ثابت نبوده و متناسب با شرایط ارزی کشور تغییراتی داشته است.
ارز مسافرتی را میتوان در دو مبلغ ۳۰۰ و ۵۰۰ دلار بهترتیب برای سفر زمینی و هوایی دریافت کرد. علاوهبراین، ارز دولتی مسافرتی برای سفرهای زیارتی جزئیات خاص خود را دارد، برای مثال ارز مسافرتی اربعین به دینار عراق پرداخت میشود و باید از طریق سامانهی سماح برای دریافت آن اقدام شود.
ارز دانشجویی دیگر بخشی از ارزهای خدماتی است که بهعنوان جزئی از برنامهی عرضهی ارز دولتی توسط بانک مرکزی به دانشجویان خارجی مقاطع بالاتر از کارشناسی اعطاء میشود تا از این طریق برای هزینههای تحصیل در خارج از کشور آمادگی لازم را داشته باشند. برای خريد ارز دولتي دانشجویی باید از طریق سامانه سجاد اقدام کنید.
با ثبت درخواست برای دریافت ارز دولتی دانشجویی در سامانهی سجاد و تأیید آن توسط وزراتخانه، کد مجوز تأمین در اختیار متقاضی قرار میگیرد تا با ارائهی آن به شعب منتخب بانک ملی همراه با مدارک هویتی، فرایند دریافت ارز دولتی را کامل کند.
مبلغ ارز دانشجویی تا سقف سالانه ۱۳ هزار یورو برای دانشجویان غیربورسیه بابت شهریه بهصورت سالانه و ماهانه ۱۵۰۰ یورو برای تأمین هزینههای اقامتی میرسد. همچنین، برای اقامت هر عضو خانواده (همسر و فرزند) ماهانه ۵۰۰ یورو تخصیص داده میشود. ارز دانشجویی برای دانشجویان بورسیه نیز با همان مبالغ بابت اقامت و بهازای هر عضو خانواده تعلق میگیرد.
براساس طرح تأمین ارز برای بیماران در صورت تشخیص پزشک و تأیید وزارت بهداشت برای درمان خارج از کشور، متقاضیان میتوانند تا سقف ۱۰ هزار یورو (یا معادل آن به ارزهای دیگر) ارز دولتی درمانی دریافت کنند.
برای دریافت ارز دولتی درمانی بالاتر از مبلغ ۱۰ هزار یورویی باید تأیید شورای عالی پزشکی معاونت درمان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، برای بیماران عادی و تأیید کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران برای جانبازان اخذ شود.
مدارک دریافت ارز دولتی
برای دریافت ارز دولتی با توجه به نوع دستهبندی سرفصلها باید مدارک و مستندات خاصی را ارائه کنید که بهطور معمول شامل موارد زیر میشوند:
- اصل و کپی کارت ملی
- اصل و کپی پاسپورت
- حساب ارزی
- سیمکارت بهنام متقاضی
- فرمهای بانکی
سایر مدارک و مستندات براساس نوع درخواست متفاوت خواهد بود. برای مثال، اصل و کپی بلیت هواپیما و ویزا برای ارز مسافرتی و گواهی اشتغال به تحصیل و کارت پایان خدمت از جمله مدارک ضروری برای دریافت ارز دولتی دانشجویی هستند.
پس از تأیید مجوز برای دریافت ارز دولتی باید به بانکهای منتخب معرفیشده مراجعه کنید و مبلغ تأییدشده را از آنجا دریافت کنید. برای اینکه بدانید کدام بانک ها ارز دولتی می دهند، حتماً مقالهی آن را مطالعه کنید.
اکنون نوبت شما کاربران عزیز زومیت است که دیدگاه خود را دربارهی دریافت ارز دولتی با ما و سایرین در میان بگذارید و بگویید آیا تاکنون از این امتیاز استفاده کردهاید؟
source