انتخاب بهترین بازیگر ایران کار بسیار دشواری است و با توجه به اینکه هر بازیگر استعدادهای خاص خود را دارد، نمیتوان تنها در یک حوزه آنان را دسته بندی کرد. اما در این مقاله قصد داریم به سراغ معرفی پرافتخارترین بازیگران معروف ایرانی طی سالهای اخیر بپردازیم.
از آنجایی که سینما عرصهای جذاب برای مردم محسوب میشود و هر سال تعداد زیادی از فیلمها و سریالها با حضور هنرمندان برجسته و مطرح برای عموم به نمایش گذاشته میشوند، قضاوت و داوری درباره بهترینها در جشنوارههای معتبر داخلی همیشه جذابیت ویژهای برای مخاطبان و سینمادوستان دارد. اما حالا با مقالهای متفاوت نزد شما آمدهایم. پرجایزه ترین بازیگر ایران در سالهای اخیر کیست؟ اینکه چه کسی در جشن منتقدان سینمای ایران بیشتر از دیگران مورد توجه بوده یا رکورددار جایزه بازیگری در سالهای گذشته چه کسی بوده است هم در نوع خود کنجکاویبرانگیز است.
شاید برایتان جالب باشد بدانید صاحبان بیشترین سیمرغ یا بازیگران رکورددار جوایز بین المللی سینمای ایران در چند سال اخیر چه کسانی بودهاند. در این مقاله پلازا با معرفی رکوردداران جوایز سینمای ایران در سالهای اخیر، همراه ما باشید.
فهرست مطالب:
بازیگران معروف ایرانی
در ادامه با فهرست بهترین بازیگر ایران آشنا میشویم و درباره آثار، فعالیتها و جوایز آنها صحبت میکنیم. لازم به ذکر است که در این مطلب از پلازا، فقط جشنوارههای معتبر سینمایی داخلی را در نظر گرفتیم و رکوردداران جوایز سینمای ایران در جشنوارههای فجر، انجمن منتقدان و نویسندگان، جشن حافظ و جشن خانه سینما را مرور کردهایم. بدون شک سینمای ایران ستارگان بزرگ بیشماری دارد و ذکر نام همهی آنها در این لیست میسر نیست.
1. شهاب حسینی ؛ پر بهترین بازیگر ایران
- سن: 50 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 34
- تعداد جوایز داخلی: 12 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین و سه دیپلم افتخار جشنواره فیلم فجر، سه تندیس جشن خانه سینما، دو تندیس و یک دیپلم افتخار جشن منتقدان و نویسندگان، دو تندیس جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین»، برنده نخل طلای جشنواره کن برای فیلم «فروشنده»
شهاب حسینی که در انتهای دهه هشتاد به بازیگری توانمند و موفق در سینما تبدیل شده بود و خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین هم گواه این مدعا بود، در یک دهه اخیر سعی کرد کارگردانی، راهاندازی شرکت فیلمسازی در آمریکا و حضور در سریال نمایش خانگی «شهرزاد» را در کارنامه داشته باشد که با نقش قباد محبوبیتش را چند برابر کرد. حسینی از بازیگران معروف ایرانی با فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی یکی از معتبرترین جوایز سینمایی جهان یعنی نخل طلای جشنواره کن را کسب کرد و خود را به قلههای موفقیت در سینما رساند. یکی از جدیدترین فیلمهای او که در جشنوارههای خارجی خوش درخشید، یک فیلم فنلاندی به اسم اولین برف است.
2. نوید محمدزاده ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 38 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 17 فیلم
- تعداد جوایز داخلی: 11 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین، سه تندیس جشن خانه سینما، سه تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، سه تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد در جشنواره فیلم ونیز برای «بدون تاریخ، بدون امضا»
نوید محمدزاده دیگر نیازی به معرفی ندارد. بدون اغراق، یکی از ستارگان بزرگ و محبوب این روزهای سینمای ایران در یک دهه اخیر به بسیاری از آرزوهای سینمایی یک بازیگر رسید. او که کارش را با تئاتر شروع کرده بود، آنقدر در این مدیوم درخشید که یک روز رضا درمیشیان او را برای نقش اول فیلمش «عصبانی نیستم» انتخاب کرد و همین آغاز ماجراجویی نوید سینمای ایران بود. محمدزاده از بازیگران معروف ایرانی تا کنون 11 جایزه معتبر داخلی و چند جایزه مهم از جشنوارههای سینمایی بزرگ جهان دریافت کرده است. این نشان میدهد او در انتخاب نقشهایش بسیار موفق عمل کرده و کیفیت را فدای کمیت نکرده است. او طی این سالها در 19 فیلم حضور داشته که سه تا از آنها فیلم کوتاه بودند. جدیدترین فیلمهای نوید محمدزاده نیز فیلمهای برادران لیلا (1401)، شب، داخلی، دیوار (1401) و همچنین فیلم تفریق است که در آن با ترانه علیدوستی همبازی است.
3. رضا عطاران ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 55 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 24 فیلم
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ سه سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس حافظ
رضا عطاران، از بازیگران معروف ایرانی، در یک دهه اخیر نه تنها برای همیشه از تلویزیون به سینما کوچ کرد، بلکه در سینما هم خود را از بازی در فیلمهای ضعیف و درجه سه به بازی در نقشهای اصلی فیلمهای موفق و تماشایی ارتقا داد. او از معدود بازیگران ایرانی است که هم برای ایفای نقش جدی و هم برای ایفای نقشی کمدی، سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را دشت کرده است! او برای بازی در فیلم کمدی طبقه هساث (1392) و فیلم درام روشن (1399) این جایزه را دریافت کرده است. «دهلیز» و «ورود آقایان ممنوع» از دیگر فیلمهای موفق او هستند.
عطاران در چند سال اخیر به ستاره پولساز سینمای ایران تبدیل شده است و حضورش در یک فیلم، گیشه آن را کاملا تضمین میکند. این را دقیقا در فیلمهای رکوردشکن و پرفروشی همچون نهنگ عنبر (1393) نهنگ عنبر ۲ (1395)، هزارپا (1396) و انفرادی (1401) دیدیم. برخلاف اغلب کمدینهایی که وارد دنیای درام و تراژدی شدهاند و کمدی را رها کردهاند، شاید بتوان گفت رضا عطاران تنها کمدینی است که در یک دهه اخیر با وجود موقعیتهای بسیار، همچنان به کمدی وفادار بوده و سعی کرده بیشتر با طنز و کمدی به دیدار مخاطبان برود و برای آنها خنده بسازد.
4. امین حیایی ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 53 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 24
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ یک دیپلم افتخار جشنوار فیلم فجر، دو سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، سه تندیس حافظ، یک دیپلم افتخار انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران
امین حیایی نیز از بازیگران نامآشنای سینمای ایران است که با آثارش در ذهن ما جا خوش کرده. این پرافتخارترین بازیگر ایران، تا کنون با حضور در فیلمهای شعلهور (1396)، شب (1386) و برف آخر (1400) به ترتیب موفق به کسب یک دیپلم افتخار و دو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شده. او در سال 1382 برای فیلم مزاحم، در سال 1393 برای فیلم خانوم و در سال 1398 با نقش آفرینی در سریال ساخت ایران ۲، دو تندیس حافظ بهترین بازیگر نقش اول مرد و یک تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی را از جشن دنیای تصویر دریافت کرد.
5. پرویز پرستویی
- سن: 68 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 16
- جوایز داخلی: 8 جایزه؛ 5 سیمرغ بلورین، 2 جایزه جشن خانه سینما و یک جایزه جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
- جایزه بینالمللی معتبر: بهترین بازیگر مرد جشنواره بینالمللی فیلم سیاتل برای فیلم «مارمولک» و بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلمهای ایرانی سانفرانسیسکو برای فیلم «امروز»
آقای پرستویی بدون شک پرافتخارترین بازیگر ایرانی است که تا کنون موفق شده 12 بار نامزد سیمرغ بلورین شود. اما چرا در جایگاه اول لیست قرار ندارد؟ پاسخ این سوال را باید اینگونه توضیح دهیم که طی سالهای اخیر، حضور آقای پرستویی به قوت دهه 80 او نبوده و طبعا این بازیگر به دلیل سابقه بالا و پیشکسوتی گزیدهتر عمل میکنند. از اینرو هنرپیشههای جوانتر صرفا به دلیل فعالیت بیشتر خود، بیشتر در مجامع بینالمللی حاضر شدهاند. او در طی دهه 90 آثار موفقی همچون «امروز»، «بادیگارد» و «بیهمهچیز» را در کارنامه داشت که برای فیلم بادیگار برنده سیمرغ بلورین شد.
6. پیمان معادی ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 53 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 21 فیلم
- جوایز داخلی: 6 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس جشن منتقدان و نویسندگان و دو تندیس جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین»، برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره فیلم استکهلم
پیمان معادی از بازیگران معروف ایرانیاساسا تا قبل از «درباره الی» تجربه بازیگری آنچنانی نداشت و در سینمای ایران مشغول فیلمنامهنویسی بود. حضور درخشان او در «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» شمایل جدیدی از معادی را به همه معرفی کرد. او در یک دهه اخیر علاوه بر ساخت دو فیلم موفق و قوی، با دقت نقشهای جذابی را برای بازی در داخل و خارج کشور انتخاب کرد و این روزها، علاوه بر موفقیت در سینمای ایران، در دنیا نیز شناخته شده است. او در سال 1398 برای ایفای نقش در «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم فجر را دشت کرد.
پیمان معادی نه تنها به عنوان بازیگر، که به عنوان کارگردان و فیلمنامهنویس نیز موفق عمل کرده است. فیلمهای او بارها جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ بلورین شده و این جایزه را دریافت کردهاند. اما چون در این مقاله درباره پرافتخارترین بازیگر ایران صحبت میکنیم، این جوایز را در این بخش ذکر نکردهایم. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با پیمان معادی، پر افتخار ترین بازیگران ایران، به مقاله بیوگرافی پیمان معادی مراجعه کنید.
7. فرهاد اصلانی ؛ پر افتخار ترین بازیگر ایران
- سن: 57 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 28 فیلم
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس خلاقیت در بازیگری از جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم مسکو برای فیلم «دختر»
فرهاد اصلانی از بازیگران معروف ایرانی شخصیت آرام اما به شدت حرفهای و خلاق سینمای ایران ششمین نفر لیست رکوردداران جوایز سینمای ایران است. اصلانی در آستانه شروع چهارمین دهه فعالیت خود در سینما و تلویزیون هنوز هم با هر اثرش مخاطبان را شگفتزده میکند، همانطور که این اواخر با «مغزهای کوچک زنگ زده» و «هیولا» دوباره این کار را انجام داد. اصلانی در این سالها برای دریافت جوایز بسیاری کاندید شده است، اما سهمش جمعا چهار جایزه است که یکی از آنها تندیس خلاقیت در بازیگری است که توسط منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران به او اهدا شده است.
8. محسن تنابنده
- سن: 49 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 13
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ سه سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار جشنواره فیلم فجر
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد در جشنواره بینالمللی فیلم ونیز (بخش افقها) برای فیلم «جنگ جهانی سوم»
محسن تنابنده نیز از جمله بازیگران معروف ایرانی پرکار است که در اواخر دهه 80 به اوج شهرت خود رسید. اگرچه این بازیگر پیش از آن نویسندهای عالی و توانا بود و آثار سینمایی جذابی نیز داشت اما این کاراکتر نقی معمول سریال «پایتخت» بود که او را جز لیست پرافتخارترین بازیگر مرد ایران قرار داد. محسن تنابنده با نقی معمولی پررنگ شد و پس از آن بود که در دهه 90 با فیلمهایی همچون «شکستن همزمان بیست استخوان»، «سه کام حبس»، «عنکبوت» و «جنگ جهانی سوم» دیده شد. او اخیرا برای آخرین فیلم خود، صاحب جایزه جشنواره ونیز شد.
9. حمید فرخ نژاد ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 55 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 23
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین و یک تندیس زرین جشن خانه سینما و یک تندیس حافظ
حمید فرخ نژاد نیز از آن دسته بازیگران به نام سینمای ایران محسوب میشود که جز خفن ترین بازیگران ایرانی است. او کار خود را از دهه 70 شروع کرد و آثار درخور تماشای زیادی داشت. یکی از کاراکترهای معروف او نیز حاج عباس سری فیلمهای «گشت ارشاد» بود. این بازیگر پس از دهه 90 توانست برای فیلم «استرداد» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شود. آقای فرخ نژاد جز بازیگران معروف ایرانی است.
10. جواد عزتی
- سن: 42 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 34
- جوایز داخلی: برنده سیمرغ بهترین کارگردان اول، بهترین بازیگر مرد جشنواره حافظ
جواد عزتی تا سالها با داشتن سه نامزدی سیمرغ از گرفتن این جایزه ناکام ماند اما همچنان یکی از پولسازترین و قویترین بازیگران اهل ایران بود تا اینکه در سال 1402 تصمیم گرفت در مقام کارگردان ظاهر شود. برخلاف بازیگریاش، اولین نامزدی سیمرغ او در مقام کارگردان با موفقیت مواجه شد و این بازیگر توانست برای فیلم «تمساح خونی» برنده سیمرغ بهترین کارگردانی اول شود. اصولا دهه 90 به بعد اوج شکوفایی جواد عزتی بود که او را به یکی از انعطافپذیرترین بازیگران ایرانی تبدیل کرد. مهم نیست سعید «زاپاس» باشد یا مالک «زخم کاری» جواد عزتی میدرخشد! این هنرمند از بازیگران موفق ایرانی تاکنون پنج بار نامزد جایزه سیمرغ بلورین شده که چهارتای آن مربوط به بازیگری و یکی از آنها مربوط به کارگردانی است.
11. حامد بهداد
- سن: 50 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 18
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین و 6 جایزه معتبر داخلی دیگر در بخشهای مختلف
- جایزه بینالمللی معتبر: بهترین بازیگر مرد جشنواره بینالمللی فیلم شانگهای برای فیلم «قصر شیرین»
حامد بهداد نیز جز لیست پرافتخارترین بازیگر سینمای ایران قرار میگیرد. او در دهه 90 فعالیت چشمگیری داشت و توانست جوایز مختلفی را برنده شود. حامد بهداد اصولا بازیگری جدی است که به خوبی از پس نقشهای خود برمیآید. اگرچه این بازیگر 7 جایزه معتبر داخلی دارد اما تنها یک سیمرغ در کارنامه خود دارد و در جایگاه دهم لیست قرار میگیرد.
12. بابک حمیدیان ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 43 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 35
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین، یک جایزه جشن خانه سینما، 2 جایزه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران
در نظرسنجی بهترین بازیگر تاریخ سینمای ایران نام بابک حمیدیان نیز جای دارد. او بازیگری را از سال 1382 شروع کرد و اوج کارش در دهه 90 و سالهای اخیر بود. بابک حمیدیان موفق به دریافت یک سیمرغ بلورین مشترکا برای فیلمهای «چ» و «روز رستاخیز» شد. همچنین در سالهای اخیر این هنرپیشه را با آثار مشهوری همچون «به وقت شام»، «روز بلوا»، «مغز استخوان» و «غریب» دیدیم. بابک حمیدیان از جمله بازیگران معروف ایرانی است که یکی از ماندگارترین نقشهای منفی یعنی مراد صفرخانی در «هیس، دخترها فریاد نمیزنند!» را بازی کرد.
13. هومن سیدی
- سن: 43 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 15
- جوایز داخلی: یک سیمرغ بلورین برای فیلم «من دیه گو مارادونا هستم»
در ادامه فهرست بهترین بازیگران ایران مرد باید به هومن سیدی نیز اشاره کنیم. اگرچه هومن سیدی عمدتا در زمینه کارگردانی موفقتر عمل کرده و حتی در طی سالهای اخیر توانست برای فیلم «جنگ جهانی سوم» برنده بخش افقهای جشنواره ونیز شود، اما در زمینه بازیگری نیز افتخاراتی دارد. بازی او به عنوان یک بازیگر برای نسل جوان ملموس و هیجانانگیز است و مخاطبان به آن علاقمند هستند. از جمله جدیدترین فیلمهای او به «اینجا کسی نمیمیرد»، «کمدی انسانی»، «مصادره» و «طلا» اشاره میکنیم.
14. محمدرضا فروتن
- سن: 55 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 22
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین نقش اول مرد برای فیلمهای «قرمز»، «به آهستگی»، دو تندیس زرین جشن خانه سینما برای فیلمهای «قرمز»، «شب یلدا»، دو جایزه انتخاب نویسندگان و منتقدان «قرمز»، «شب یلدا» و یک جایزه جشن دنیای تصویر برای فیلم «شب یلدا»
- جایزه بینالمللی معتبر: جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره بینالمللی فیلم بمبئی برای فیلم «فصل ماهی سفید»
یکی از معروف ترین بازیگران ایرانی در جهان محمدرضا فروتن است. این هنرپیشه بازیگری را از سال 1373 با بازی در فیلم «هدف» شروع کرد و دقیقا سه سال بعد از شروع راه خود توانست موفقیت کسب کند. این بازیگر 6 بار نامزد سیمرغ بلورین شد و توانست دو بار آن را از آن خود کند. البته با این تعداد جایزه جایگاه او در این قسمت فهرست به دلیل این است که آقای فروتن در اواسط دهه 70 و دهه 80 اوج دوره کاری خود را تجربه کرد و در دهه 90 کمکارتر شد. این بازیگر در سال 1398 جایزه بینالمللی فیلم بمبئی را کسب کرد و در سالهای اخیر توانست با سریال پرتماشاگر «مانکن» دیده شود.
15. علی مصفا ؛ از لیست بهترین بازیگر ایرانی
- سن: 57 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 23
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین نقش دوم مرد برای فیلم «پری»، یک دیپلم افتخار هترین بازیگر نقش اول مرد در بخش بین الملل جشنواره فیلم فجر برای فیلم «جهان با من برقص»، یک جایزه بهترین بازیگر مرد از جشن حافظ برای فیلم «لیلا» و یک تندیس بهترین فیلمنامه اقتباسی در جشن خانه سینما برای فیلم «پله آخر»
- جایزه بینالمللی معتبر: 3 جایزه؛ یک جایزه هیئت داوران از جشنواره پونا برای فیلم «پله آخر»، یک جایزه هیئت داوران بهترین فیلمنامه برای فیلم «پله آخر» و یک جایزه فیپرشی جشنواره کارلووی واری برای فیلم «پله آخر»
علی مصفا از معروف ترین بازیگران ایرانی فرزند دو تن از مفاخر ادبی ایران مظاهر مصفا و امیربانو کریمی است که علاوه بر بازیگری در زمینه کارگردانی نیز تبحر دارد. او بازیگری را از سال 1371 با فیلم «امید» شروع کرد. این هنرپیشه سپس با سریال «کیف انگلیسی» به خوبی دیده شد. آقای مصفا نه تنها در داخل کشور، بلکه در مجامع بینالمللی نیز خوش درخشیده است. البته او در سالهای اخیر با چند سریال شبکه نمایش خانگی فعالیت بیشتری دارد اما موفقیتهای داخلیاش بیشتر در دهه 80 اتفاق افتادهاند. این بازیگر همسر لیلا حاتمی است و در «پله آخر» و فیلم «نبودن» در مقام کارگردان ظاهر شده است.
16. مجید صالحی
- سن: 48 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 18
- جوایز داخلی: 2 جایزه؛ یک تندیس حافظ به عنوان بهترین بازیگر برای فیلم «استراحت مطلق»، یک تندیس سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مرد جشنواره فجر برای فیلم «شماره ده»
مجید صالحی یکی از هنرمندان ایرانی معروف است که استعداد زیادی در زمینه طنز دارد. او در واقع کارش را از سال 1372 با تئاتر شروع کرد و آموزههای بازیگری را نزد حمید سمندریان فرا گرفت. مجید صالحی اکثر با کارهای طنز و سریالهای تلویزیونی در پیش چشم مخاطبان ظاهر شد و حتی سابقه کارگردانی در این زمینه را دارد. او برای بازی در سریالهایش بارها نامزد و برنده جایزه شد. اما برخلاف اکثر هنرمندان عرصه طنز، این بازیگر ایستا نماند و صرفا به ژانر کمدی اکتفا نکرد. او به سمت ژانر درام رفت و سرانجام توانست برای فیلم «شماره ده» برنده تندیس سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مرد جشنواره فیلم فجر شود.
17. سعید آقاخانی
- سن: 52 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 17 فیلم
- جوایز داخلی: یک تندیس و یک نامزدی سیمرغ بلورین، یک تندیس حافظ، یک جایزه جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
سعید آقاخانی یکی از مشهورترین بازیگران اهل ایران است که فعالیت خود را از سال 1372 شروع کرد. اولین فعالیتهای او به مجموعه «پرواز ۵۷» برمیگردد. این هنرپیشه سالها در زمینه طنز فعالیت کرد و جز بازیگران طناز اهل ایران شناخته میشود که فعالیتهای کارگردانی نیز کم ندارد. مجموعه «نون خ» ماحصل هوش و استعداد بالای این هنرپیشه در طنز است که طرفداران زیادی پیدا کرد. سعید آقاخانی در فیلمهای درام نیز موفقیتهای زیادی کسب کرده است. از سال 1390 به بعد این بازیگر را در دو فیلم شاخص «خداحافظی طولانی» و «کامیون» دیدیم. او برای خداحافظی طولانی برنده سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول مرد مرد شد و برای فیلم کامیون نیز توانست نامزد این جایزه شود.
18. پارسا پیروزفر
- سن: 51 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 7 فیلم
- جوایز داخلی: یک تندیس و سه نامزدی جشن خانه سینما، یک نامزدی سیمرغ بلورین، یک تندیس زرین جشنواره تئاتر فجر
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از جشنواره فیلمهای آسیایی دهلی نو
پارسا پیروزفر بدون شک یک بازیگر جذاب و کاریزماتیک در سینمای ایران است. او بازیگری را با سریالهای تلویزیونی آغاز کرد و چندین اثر تلویزیونی موفق از جمله «سفر سبز» و «در چشم باد» در کارنامه هنری خود دارد. فیلمهای «پری»، «مهمان مامان»، «مست عشق» و «تی تی» نیز از نقشآفرینیهای برتر این هنرپیشه هستند. پارسا پیروزفر در سالهای اخیر با تئاتر «ماتریوشکا» به شهرت زیادی رسید و برنده تندیس زرین بهترین بازیگر مرد در بخش بینالملل برای بازی در آن شد. همچنین سریال «یاغی» نیز در طی سالهای اخیر به شهرت این بازیگر افزود. این هنرپیشه در فیلم «مست عشق» که محصول مشترک ایران و ترکیه است، در نقش مولانا جلال الدین محمد ایفای نقش داشت.
19. امیر جدیدی ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 39 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 18 فیلم
- جوایز داخلی: برنده یک دیپلم افتخار، برنده یک سیمرغ بلورین و نامزد دو سیمرغ بلورین در جشنواره فیلم فجر، نامزد سه جایزه جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران، سه نامزدی و یک برنده شدن در جشن دنیای تصویر و یک نامزدی در جشن خانه سینما
- جایزه بینالمللی معتبر: نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر مرد از چهاردهمین دوره جوایز آسیا پاسیفیک و نامزد دریافت جایزهٔ گلدن گلوبال مالز
امیر جدیدی یکی از بازیگران جوان و خوش آتیه ایرانی است که شروع کارهایش از همان دهه 90 بود و خیلی زود توانست توجهات را به خود جلب کند. این بازیگر تا کنون نه تنها ایفای نقشهای چشمگیری در حوزه سینما داشته، بلکه بازیگری است که نقشهای متفاوتی را به تصویر کشیده است. او برای فیلم «تنگه ابوقریب» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و تا کنون چندین بار نامزد جوایز فیلم فجر شده است. آقای جدیدی فیلمهای مشهور دیگری همچون «سیزده»، «اژدها وارد میشود!»، «هتتریک»، «عرق سرد»، «لتیان»، «روز صفر» و «قهرمان» را در کارنامه خود دارد.
20. فاطمه معتمد آریا
- سن: 62 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 13
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ 4 سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فجر برای فیلمهای «برهوت»، «مسافران»، «هنرپیشه» و «همسر»، دو تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول زن جشن خانه سینما برای فیلم «اینجا بدون من» و «آباجان»، یک جایزه بهترین بازیگر زن در بخش مسابقه تئاتر بینالملل جشنواره بینالمللی تئاتر فجر برای فیلم «خنکای ختم خاطره»
- جایزه بینالمللی معتبر: جایزه هانری لانگ لوا بخش بازیگر زن جشنواره فیلم ونسن
خانم فاطمه معتمد آریا بیشک معروف ترین بازیگر ایرانی در میان خانمها است. او تا کنون 11 بار نامزد سیمرغ بلورین شده و 4 بار آن را به خانه برده است. این هنرپیشه یکی از تکنیکیترین بازیگران زن ایرانی است که به حدی در نقش خود فرو میرود که مخاطب را شوکه میکند. اوج کار خانم معتمد آریا اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 بود. او سه بار پیاپی برنده سیمرغ بلورین شد. همچنین این بازیگر در مجامع بینالمللی نیز خوش درخشیده است. فاطمه معتمد آریا همکاریهای متعددی با خانم رخشان بنیاعتماد داشته و فیلمهای او مورد توجه قرار گرفتهاند.
21. لیلا حاتمی ؛ از لیست بازیگر ایران
- سن: 51 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 17 فیلم
- جوایز داخلی: 11 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن خانه سینما، چهار تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، دو تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین»
لیلا حاتمی را شاید بتوان بهترین بازیگر ایران زن دانست. حاتمی در سال 1389 به همراه سایر بازیگران فیلم «جدایی نادر از سیمین» برنده خرس نقرهای جشنواره برلین شد و پس از آن با حضور در فیلمهایی متفاوت و ارائه نقشهای جذاب، خود را به عنوان یکی از بزرگان سینمای ایران تثبیت کرد. فیلمهای بیپولی و رگ خواب دو تا از موفقترین فیلمهای او هستند که جوایز متعددی را برایش به ارمغان آوردند. جالب است بدانید که لیلا حاتمی در سال 1391، نشان لژیون دونور که بالاترین نشان افتخار فرانسه است را از دولت این کشور دریافت کرد. لیلا حاتمی با بازی در «نهنگ آبی» فریدون جیرانی بعد از سالها، حضور در یک سریال را در شبکه نمایش خانگی تجربه کرد که برای همین نقش کاندید دریافت جایزه جشن حافظ شد. حاتمی پس از آن نیز در سریال شبکه مخفی زنان (1401) حضور پیدا کرد.
22. هدیه تهرانی ؛ از لیست بهترین بازیگران ایران
- سن: 51 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 13
- جوایز داخلی: 6 جایزه؛ 2 جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن جشنواره فجر برای فیلمهای «قرمز» و «چهارشنبه سوری»، 3 تندیس جشن حافظ برای فیلمهای «سلطان»، «شوکران» و «کاغذ بی خط»، یک جایزه بهترین بازیگر زن جشن سینمای ایران «چهارشنبه سوری»
- جایزه بینالمللی معتبر: بهترین بازیگر زن جشنواره بینالمللی فیلم پیونگ یانگ کره شمالی برای فیلم «پارتی»، تقدیر ویژه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم مانهایم-هایدلبرگ برای فیلم «روزهای نارنجی» و تقدیر ویژه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم ایمجین ایندیا 2019 اسپانیا برای فیلم «بی همه چیز»
هدیه تهرانی بیشک از بهترین بازیگران ایران و کاریزماتیکترین زنان این لیست است. او از سال 1375 با فیلم «سلطان» وارد سینما شد و خیلی زود توانست برای فیلم خود تندیس حافظ دریافت کند. او پنج بار نامزد سیمرغ شد و دوبار آن را به خانه برد. اوج فعالیت هنری این بازیگر دهه 80 بود اما اکنون با وجود کمکار شدن، هنوز یکی از برترین هنرپیشههای ایران است.
23. مریلا زارعی ؛ پر افتخار ترین بازیگر ایران
- سن: 50 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 17
- جوایز داخلی: 7 جایزه؛ سه سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار از جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس حافظ
- جوایز خارجی: جایزه ویژه جشنواره فیلم آسیاپاسیفیک برای فیلم «شیار ۱۴۳»
مریلا زارعی تنها بازیگر زنی است که توانسته سه سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر را به خانه ببرد. در کنار این سه سیمرغ، تندیس حافظ و تندیس جشن خانه سینما، از دیگر جوایز مهمی هستند که مریلا زارعی در سالهای گذشته برنده شده است. زارعی که یکی از توانمندترین بازیگران زن در ایفای نقشهای پیچیده و متفاوت است در یک دهه اخیر در فیلمهای اجتماعی بیشتر از سایر آثار حاضر بوده است. او سال 1399 بعد از مدتها در یک سریال شبکه نمایش خانگی به نام «مانکن» بازی کرد که تندیس حافظ را برایش به ارمغان آورد. جدیدترین فیلم او نیز هناس نام دارد که در سال 1401 منتشر شد.
24. فرشته صدرعرفایی ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 61 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 10 فیلم
- جوایز داخلی: 6 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، سه تندیس جشن خانه سینما، یک دیپلم افتخار جشن انجمن منتقدان و نویسندگان
مسنترین بازیگر این لیست، کسی نیست جز فرشته صدرعرفایی که با وجود درخشش در دهه اخیر کمتر راجع به او نوشته و گفته شده است. صدرعرفایی برای آثاری چون «کافه ترانزیت»، «کوچه بینام»، «حوض نقاشی» و «شبی که ماه کامل شد» مجموعا شش جایزه کسب کرده است. و این نسبت به تعداد فیلمهایی که در آنها حضور داشته عدد قابل توجهی به حساب میآید. آخرین جایزه فرشته صدرعرفایی مربوط به بازی این بازیگر در فیلم «شبی که ماه کامل شد» میشود. او در این فیلم نقش بسیار سخت و پیچیدهای دارد و از انجام این کار کاملا موفق و سربلند بیرون آمده است.
25. طناز طباطبایی ؛ پر افتخار ترین بازیگر ایران
- سن: 40 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 20
- جوایز داخلی: 6 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، سه جایزه جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران، یک جایزه جشن خانه سینما
معرفی فهرست بهترین بازیگر ایران را با طناز طباطبایی ادامه میدهیم. طباطبایی نزدیک به دو دهه است که در عرصه سینما فعالیت میکند و او را در فیلمهای مختلفی دیدهایم. او از بازیگران موفق کشورمان است که تا کنون موفق به کسب جوایز متعددی شده. او تا کنون 5 بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنوار فجر شده و دو مرتبه، برای فیلمهای شنای پروانه (1398) و بی رویا (1400)، موفق شد این سیمرغ را از آن خود کند. یکی از بهترین آثار این پرافتخارترین بازیگر ایران، فیلم هیس! دخترها فریاد نمیزنند بود که اگرچه در سال 1390 ساخته شد، اما تا سال 1394 در جشنوارههای مختلف خارج از ایران به نمایش درآمد و بر افتخارات این بازیگر کشورمان افزود.
26. باران کوثری ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 38 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 23 فیلم
- جوایز داخلی: 5 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس حافظ و یک جایزه جشن خانه سینما
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم دوبلین در سال 2019 برای بازی در «عرق سرد»
کوچکترین بازیگر زن لیست رکوردداران جوایز سینمای ایران از نظر سنی، یکی از پرافتخارترین آنهاست. کوثری تا کنون 7مرتبه نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فجر شده و دو تا از این سیمرغها را از آن خود کرده است. باران کوثری با بازی در فیلمهای عرق سرد (1396)، کوچه بینام (1393)، روز سوم (1385) و خونبازی (1385)، موفق به کسب پنج جایزه معتبر داخلی شده و به فهرست بازیگران معروف ایرانی راه پیدا کرده است.
27. سارا بهرامی ؛ پر افتخار ترین بازیگر ایران
- سن: 41 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 17
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما
سارا بهرامی از بازیگران معروف ایرانی، همچون نوید محمدزاده از جوانان وارد شده به فضای سینما و تلویزیون در یک دهه اخیر محسوب میشود و اکثر فعالیتهای تصویری او مربوط به دهه 90 است. اما با این وجود این بازیگر در همان اولین سالهای ورودش به سینما با فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» تحسین منتقدان را برانگیخت. بهرامی به پیشرفتش ادامه داد و با بازی در نقش یک معتاد در فیلم «دارکوب» جای پای خود را در سینما محکم کرد. او در سال 1400 نیز با نقشآفرینی در سریال علفزار، بار دیگر نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر برای بهترین بازیگر زن شد اما این جایزه را به طناز طباطبایی باخت.
28. الناز شاکردوست
- سن: 39 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 16
- جوایز داخلی: 5 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین، 2 تندیس جشن انجمن منتقدان و نویسندگان ایران و دو تندیس بهترین بازیگر زن جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده لوح تقدیر و جایزه جشنواره فیلم سان فرانسیسکوآمریکا برای فیلم «تابو»
الناز شاکردوست نیز جز بازیگران معروف ایرانی زن قرار میگیرد. اگرچه خانم شاکردوست بازیگری را از دهه 80 شروع کرد اما شروع فعالیت جدی در دهه 90 بود. او از اواسط دهه 90 تا سالهای اخیر رویکرد جدیدی را برای بازیگری خود انتخاب کرد. الناز شاکردوست در سال 1397 موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن برای فیلم «شبی که ماه کامل شد»، شد. این هنرپیشه در سالهای اخیر بیش از پیش میدرخشد.
29. پریناز ایزدیار ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 38 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 18
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین، دو جایزه جشن حافظ و یک جایزه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم بینالمللی پزارو برای فیلم «سه کام حبس»
در این قسمت فهرست بازیگران معروف ایرانی زن باید به پریناز ایزدیار اشاره کنیم. این بازیگر در اواسط دهه 80 وارد دنیای بازیگری شد و با نقش ارغوان سریال «زمانه» توانست دیده شود. او با ورود به سینما درخشید و خیلی زود توانست برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن برای نقش «ابد و یک روز» شود. خانم ایزدیار در مدت اخیر با سریال «جریان» و فیلم «ملاقات خصوصی» درخشیدند.
30. ترانه علیدوستی
- سن: 40 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 11
- جوایز داخلی: 2 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین، یک جایزه انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران
- جایزه بینالمللی معتبر: جایزه بهترین بازیگر اول زن جشنواره فیلم آسیایی و عربی اوسیان سینه فن برای فیلم «پذیرایی ساده»، جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس برای فیلم «من ترانه ۱۵ سال دارم»
ترانه علیدوستی از بهترین بازیگران ایرانی در جهان است که با نقشآفرینیهای خود توجهها را جلب کرد. این بازیگر اگرچه تنها یک سیمرغ در کارنامه هنری خود دارد، به سبب حضور در آثار همچون «فروشنده» و «برادران لیلا» توانست چهرهای بینالمللی برای خود بسازد. خانم علیدوستی همچنین داوری چند جشنواره بینالمللی از جمله جشنواره فیلم وزول فرانسه، جشنواره فیلم هانوی ویتنام و جشنواره بینالمللی فیلم توکیو نیز در کارنامه خود دارد.
31. نیکی کریمی ؛ از فهرست بهترین بازیگر ایران
- سن: 52 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 15
- جوایز داخلی: یک سیمرغ بلورین، یک جایزه تندیس خانه سینما، 2 جایزه جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده 14 جایزه مختلف بینالمللی
یکی از بهترین هنرپیشه های ایرانی خانم نیکی کریمی است که تا کنون در مجامع بینالمللی و داخلی موفق به کسب جوایز گوناگونی شده است. نیکی کریمی اگرچه در دهه 90 فعالیتهای کمتری در سینما داشته و بیشتر به عنوان کارگردان فعالیت کرده است اما در چند فیلم توانست خوش بدرخشد و توجهها را معطوف خود کند. نیکی کریمی در سال 1390 نامزد دریافت جایزه سیمرغ بلورین برای فیلم «من همسرش هستم» شد.
32. هانیه توسلی
- سن: 44 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 24
- جوایز داخلی: 2 جایزه؛ یک جایزه سیمرغ بلورین، یک جایزه جشن سینمای ایران
هانیه توسلی نیز در بین لیست معروف ترین بازیگر ایرانی قرار میگیرد. او از سال 1378 کار بازیگری را شروع کرد و از ابتدای کار خود، قدرتمند ظاهر شد. او خیلی زود توانست نامزد جایزه شود و در سال 1391 برای فیلم «دهلیز» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. هانیه توسلی در طی دهه 90 چندین بار نامزدی جوایز مختلف را به دست آورد و در طی سالهای اخیر به دلیل فعالیتهای سریالی خود نیز معروف است. از جمله آثار مشهور این بازیگر باید به فیلمهای «خط ویژه»، «سیانور»، «کلمبوس»، «جهان با من برقص» و «چرا گریه نمیکنی؟» اشاره کنیم.
33. سحر دولتشاهی ؛ از فهرست بهترین بازیگران ایرانی
- سن: 44 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 21
- جوایز داخلی: 3 جایزه؛ 2 سیمرغ بلورین، یک جایزه جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی
- جایزه بینالمللی معتبر: جایزه بهترین بازیگران گروه بینالمللی برای فیلم «خط فرضی»
سحر دولتشاهی از جمله بهترین بازیگر ایران در حال حاضر زن ایرانی محسوب میشود که بازیگری را از سال 1380 شروع کرد. او در دهه 90 به اکثر موفقیتهای خود رسید و موفق شد طی سالهای 1393 و 1396 برنده جایزه سیمرغ بلورین جشنواره برای فیلمهای «عصر یخبندان»، «چهارراه استانبول» و «عرق سرد» شود. این بازیگر یکی از رکورد داران زن این جایزه در میان بازیگران زن مکمل محسوب میشود. در طی سالهای اخیر او بازیگران معروفی همچون «نیمرخها»، «بارکد»، «عرق سرد»، «آتابای» و «یادگار جنوب» اشاره کنیم.
34. ویشکا آسایش
- سن: 51 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 20 فیلم
- جوایز داخلی: یک سیمرغ بلورین و یک نامزدی بهترین بازیگر نقش اول زن در جشنواره فجر، نامزد جایزه بهترین بازیگر زن کمدی جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره ریورساید آمریکا، جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم زمستان آمریکا، جایزه ویژه هیئت داوران به عنوان بهترین بازیگر جشنواره فیلمهای آسیایی لس آنجلس
ویشکا آسایش بازیگر بعدی لیست بازیگران معروف ایرانی است. او فعالیت خود را از سال 1375 با تلویزیون آغاز کرد و تا کنون نقش آفرینیهای جذاب زیادی داشته است. شهرت خانم آسایش به نقش قطام بنت شجنه در سریال «امام علی» برمیگردد. این بازیگر در سینما نیز نقشهای متفاوتی را ایفا کرده و هم در زمینه کمدی هم جدی تبحر زیادی دارد. او برای فیلم «ساحره» نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم فجر شد و سپس با فیلم «ورود آقایان ممنوع» توانست سیمرغ بلورین خود در این رده بندی را دریافت کند. نکته مهم از دهه 90 به بعد برای ویشکا آسایش حضور پررنگ او در سریال «دراکولا» بود که توانست برای او یک نامزدی در جشن حافظ به ارمغان بیاورد.
35. سارا حاتمی ؛ از لیست بهترین بازیگر ایران
- سن: 19 سال
- تعداد فیلم از سال 1390 تا کنون: 2 فیلم
- جوایز داخلی: یک سیمرغ بلورین و یک نامزدی جشنواره بینالمللی فیلم فجر، نامزدی تندیس جشن حافظ
سارا حاتمی جوانترین فرد در فهرست بازیگران معروف ایرانی است که کار خود را از سال 1390 با سریال مشهور «زخم کاری» آغاز کرد. این دختر استعداد بسیار زیادی در ایفای نقش خود دارد و تا کنون با دو فیلم خود در سینما برنده و نامزد جوایز معتبر داخلی شده است. سارا حاتمی برای فیلم «کت چرمی» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره فجر را دریافت کرد و نامزد تندیس بهترین بازیگر زن جشن حافظ شد. فیلم «آبی روشن» نیز برای این هنرپیشه نامزدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن به ارمغان آورد.
کلام آخر
در مقالهای که خواندید، با معرفی لیست بهترین بازیگر ایران طی سالهای اخیر همراه شما بودیم. تمامی افرادی که نام بردیم، طی سالهای اخیر افتخارات زیادی کسب کردهاند و در جشنوارههای بینالمللی و داخلی خوش درخشیدهاند. به نظر شما ملاک و معیار انتخاب بازیگران معروف ایرانی چه میتواند باشد؟ آیا صرفا کسی که شهرت دارد یا جوایز بیشتری برنده شده بازیگر برتر است یا برخی از بازیگران به دلیل نداشتن نقشهای مناسب در سالهای اخیر فراموش شدهاند؟ به نظر شما مثل همه جای جهان باید بازیگران فرای جنسیت آنها ارزیابی کنیم یا مسئله جنسیت نیز در این میان دخیل است؟ لطفا دیدگاههای خود را برای آگاهی بیشتر بین ما و مخاطبان با ما در میان بگذارید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، صمیمانه از شما کمال تشکر را داریم.
source
تولید محتوا